Main Menu

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
Ξάνθη, GR
21°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio

Πρώτη έρευνα της afrodioikisi για τους υποψηφίους Βουλευτές στην ΑΜΘ-Ποιοί προηγούνται στην Ξάνθη σε κάθε κόμμα.

Παρουσίαση ευρημάτων έρευνας του aftodioikisi.gr στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Η έρευνα στόχευσε στην καταγραφή των στάσεων και δυνητικών εκλογικών συμπεριφορών κατοίκων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις βουλευτικές και στις περιφερειακές εκλογές του 2023, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι –κατά δήλωσή τους– στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε κλειστό ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε διαδικτυακά από το κοινό αναφοράς κατόπιν σχετικής πρόσκλησης στα μέσα κοινωνικής. Για τη συμπλήρωσή του χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Google Forms και το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο στο κοινό για χρονικό διάστημα πέντε ημερών, από 28 Απριλίου έως 8 Μάϊου 2023.

Συγκεντρώθηκαν συνολικά 960 ερωτηματολόγια, δείγμα το σταθμίστηκε ως προς την δηλωθείσα ψήφο στις εκλογές του 2019.

Εκλογές 2023: Δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου στην Ξάνθη [ΠΙΝΑΚΕΣ]Πρόθεση ψήφου στις βουλευτικές εκλογές του 2023

Ως προς την πρόθεση ψήφου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2023, η έρευνα κατέγραψε σημαντική μείωση του ποσοστού της ΝΔ και μικρότερη μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ, εξελίξεις που οδηγούν στην εκτίμηση ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων θα είναι ελαφρώς μικρότερη από αυτήν που καταγράφηκε στις εκλογές του 2019 (και η οποία έφτασε τις 13% υπέρ της ΝΔ). Η μείωση της διαφοράς δείχνει να είναι αποτέλεσμα της συγκριτικά χαμηλότερης συσπείρωσης της ΝΔ (73%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (80%). Και τα δύο κόμματα εμφανίζουν διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ της τάξης του 5%-6%, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να ενισχύεται κατά 20% και να φτάνει στο 14.0%. Σημειώνεται ότι οι εισροές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων από το ένα στο άλλο είναι της τάξης του 6%-8% και αλληλοαναιρούνται.

Τα τρία μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ25) καταγράφονται σε χαμηλά ποσοστά, χαμηλότερα από αυτά που καταγράφονται σε άλλες περιοχές της χώρας. Για την Ελληνική Λύση παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού της σε σύγκριση με το 2019, καθώς το κόμμα εμφανίζει σημαντικές διαρροές και προς το Εθνικό Κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη (το οποίο και μετρήθηκε ως επιλογή έως την επομένη ημέρα της απόφασης του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό του από τις εκλογές και έφτασε στο 4.0%), και προς την Εθνική Δημιουργία των κ.κ. Τζήμερου και Κρανιδιώτη, η οποία καταγράφεται για πρώτη φορά στις έρευνες του aftodioikisi.gr σε ποσοστό που αντιστοιχεί στο όριο εισόδου στο κοινοβούλιο (3.0%).

Αναφορικά με τις διαφοροποιήσεις ανά δημογραφική ομάδα, παρατηρείται υπεροχή της ΝΔ σε όλες τις κατηγορίες ηλικιών και μόρφωσης, παρότι η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους κάτω των 34 ετών και στους αποφοίτους πανεπιστημίου είναι οριακή και εντός ορίων του σφάλματος.

Εκ των υπολοίπων κομμάτων, μόνο το Εθνικό Κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη εμφανίζει διακύμανση από τη μία κατηγορία στην άλλη, με το ποσοστό του να εκτοξεύεται στο 7.0% μεταξύ των ψηφοφόρων ηλικίας 17-34 ετών και στο 10.0% μεταξύ των αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Δημοτικότητα προσώπων που δραστηριοποιούνται πολιτικά

Η έρευνα κατέγραψε επίσης την πρόθεση σταυροδοσίας για τους υποψηφίους βουλευτές των τριών μεγαλύτερων κομμάτων σε κάθε μία από τις πέντε εκλογικές περιφέρειες της Κρήτης (Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας). Το ενδιαφέρον εστιάζεται περισσότερο στην κατανομή των τεσσάρων εδρών στις περιφέρειες Έβρου και Καβάλας, όπου στις εκλογές του 2019 η ΝΔ εξέλεξε από τρεις βουλευτές έναντι ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω του εκλογικού συστήματος που προέβλεπε την παραχώρηση εδρών ως bonus στον τότε νικητή των εκλογών, τη ΝΔ. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής είναι πιθανό να οδηγήσει στην απώλεια εδρών από τη ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, συναρτήσει βεβαίως και των ποσοστών που θα λάβουν τα δύο κόμματα ανά περιφέρεια. Στις άλλες περιφέρειες, οι τρεις έδρες αναμένεται να κατανεμηθούν από μία σε καθένα από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα, όπως και το 2019, πολύ περισσότερο που τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αυξηθούν στις φετινές εκλογές.

Αναφορικά με τις διαφοροποιήσεις ανά δημογραφική ομάδα, παρατηρείται υπεροχή της ΝΔ σε όλες τις κατηγορίες ηλικιών και μόρφωσης, παρότι η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους κάτω των 34 ετών και στους αποφοίτους πανεπιστημίου είναι οριακή και εντός ορίων του σφάλματος.

Εκ των υπολοίπων κομμάτων, μόνο το Εθνικό Κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη εμφανίζει διακύμανση από τη μία κατηγορία στην άλλη, με το ποσοστό του να εκτοξεύεται στο 7.0% μεταξύ των ψηφοφόρων ηλικίας 1734 ετών και στο 10.0% μεταξύ των αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

 Ξάνθης

Στην τριεδρική περιφέρεια της Ξάνθης δεν αναμένεται αλλαγή στην κατανομή των εδρών, οι οποίες αναμένεται να μοιραστούν σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια των τριών αυτών κομμάτων των τριών εκλεγμένων βουλευτών του 2019 καθιστά σχετικά προβλέψιμη την εξέλιξη ως προς τα πρόσωπα που θα λάβουν τις έδρες.

Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ καταγράφεται σημαντικό προβάδισμα του βουλευτή κ. Τσιλιγγίρη με 32% των σταυρών, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από αυτό που είχε συγκεντρώσει το 2019 όταν και εκλέχθηκε (28%). Ακολουθεί ο κ. Σαλτούρος με το 22% των σταυρών, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από αυτό που είχε λάβει το 2019, όταν είχε τερματίσει δεύτερος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ (βλ. Πίνακα 9). Σημειώνεται ότι το μέγεθος του δείγματος ψηφοφόρων της ΝΔ στην περιφέρεια Ξάνθης δεν επιτρέπει τη μελέτη των επιμέρους δημογραφικών χαρακτηριστικών των ψηφοφόρων κάθε κόμματος.

Εκλογές 2023: Δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου στην Ξάνθη [ΠΙΝΑΚΕΣ]Σαφές είναι το προβάδισμα του εκλεγμένου βουλευτή το 2019 και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κ. Ζεϊμπέκ συγκεντρώνει το 37% των σταυρών του κόμματος και μοιάζει να μην απειλείται από τον κ. Γιαννακίδη που τον ακολουθεί συγκεντρώνοντας το 25% των σταυρών (βλ. Πίνακα 10). Η διαφορά στη δυναμική των δύο υποψηφίων παραμένει αντίστοιχη αυτής που καταγράφηκε και στις κάλπες του 2019. Σημειώνεται ότι το μέγεθος του δείγματος ψηφοφόρων της ΝΔ στην περιφέρεια Ξάνθης δεν επιτρέπει τη μελέτη των επιμέρους δημογραφικών χαρακτηριστικών των ψηφοφόρων κάθε κόμματος.
Εκλογές 2023: Δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου στην Ξάνθη [ΠΙΝΑΚΕΣ]Στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, προηγείται επίσης ο σημερινός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μπαράν, ο οποίος συγκεντρώνει το 38% των σταυρών, ποσοστό αντίστοιχο εκείνου που είχε συγκεντρώσει και το 2019. Ακολουθείται σε μεγάλη απόσταση από τον κ. Βουρβουκέλη (24%), ένα νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο του κόμματος (βλ. Πίνακα 11). Η εκλογή του κ. Μπαράν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη, δεδομένης της ισοκατανομής των τριών εδρών μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται και πάλι πάντως ότι η εκτίμηση για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Ξάνθης είναι ενδεικτική λόγω του μικρού μεγέθους του δείγματος.
Εκλογές 2023: Δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου στην Ξάνθη [ΠΙΝΑΚΕΣ]

Έβρος

Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ καταγράφεται καθαρό προβάδισμα του κ. Δερμεντζόπουλου, ο οποίος και ακολουθείται από τον κ. Κελέτση (41% και 36% των σταυρών της ΝΔ αντιστοίχως). Οι δύο εκλεγμένοι και το 2019 βουλευτές προηγούνται του κ. Δημοσχάκη, ο οποίος είχε πρωτεύσει στις εκλογές του 2019 κερδίζοντας άνω του 40% των ψήφων της ΝΔ (βλ. Πίνακα 3).

Καθώς η εκλογή τρίτου βουλευτή της ΝΔ στην περιφέρεια μοιάζει λιγότερο πιθανή, παρά το καταγραφόμενο υψηλό ποσοστό της ΝΔ (>36%), ο ανταγωνισμός μεταξύ των τριών αυτών υποψηφίων θα είναι έντονος. Σημειώνεται επίσης ότι στην περιφέρεια του Έβρου έχει τοποθετηθεί και ο αρχηγός του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης, γεγονός που πιθανώς να περιπλέξει τα της εκλογής των βουλευτών του Έβρου σε περίπτωση που εκείνος επιλέξει να κρατήσει την έδρα στον Έβρο.

Δεν παρατηρούνται αξιόλογες διαφορές στα προφίλ των ψηφοφόρων που επιλέγουν καθέναν από τους τρεις υποψηφίους.


Πίνακας 3. % σταυρών επί των ψήφων της ΝΔ για καθέναν υποψήφιο Έβρου

%

ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
41%
ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
24%
ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥΓΙΑΝΝΕΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
6%
ΚΕΛΤΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
36%
ΚΟΣΜΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
15%
Δεν θα επιλέξω κάποιο πρόσωπο, θα ψηφίσω μόνο το κόμμα
11
ΔΞ/ΔΑ
1


Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την έρευνα, προηγείται με σαφήνεια ο κ. Μαλτέζος, ο οποίος είχε έρθει δεύτερος στις εκλογές του 2019 συγκεντρώνοντας τότε περίπου το 32% των σταυρών του κόμματος. Σήμερα καταγράφεται αρκετά υψηλότερα (περίπου στο 44% των σταυρών) και τον ακολουθεί η κα. Μπέρδου, νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, που φτάνει στο 35% των σταυρών του κόμματος (βλ. Πίνακα 4). Η σημερινή βουλευτής του κόμματος, η κα. Γκαρά, βρίσκεται στην τρίτη θέση λαμβάνοντας μόνο το 20% των σταυρών. Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να κερδίσει περισσότερες από δύο έδρες, ο ανταγωνισμός μεταξύ των τριών προβλέπεται έντονος.

Οι τρεις υποψήφιοι εμφανίζουν ορισμένες διαφορές στη σύνθεση των ψηφοφόρων τους, καθώς ο κ. Μαλτέζος έχει μεγαλύτερη απήχηση στους ψηφοφόρους άνω των 55 ετών, η κα. Μπέρδου στους νεότερους ψηφοφόρους και στους πτυχιούχους πανεπιστημίου και η κα. Γκαρά στις ενδιάμεσες ηλικιακές κατηγορίες και στους αποφοίτους λυκείου.


Πίνακας 4. % σταυρών επί των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ για καθέναν υποψήφιο Έβρου


ΒΑΛΑΒΑΝΙΔΟΥ ΣΜΑΩΡΩ
4%
ΓΚΑΡΑ ΝΑΤΑΣΑ
20%
ΔΕΔΟΓΛΟΥ ΣΠΥΡΟΣ
12%
ΜΑΛΤΕΖΟΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ
44%

ΜΠΕΡΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ 35
ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
15
Δεν θα επιλέξω κάποιο πρόσωπο, θα ψηφίσω μόνο το κόμμα
8
ΔΞ/ΔΑ
0


Στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ δεν καταγράφεται υπεροχή κάποιου υποψηφίου, καθώς οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων του κόμματος διασπείρονται σε πολλούς υποψηφίους. Ο κ. Γρηγόραινας και η κα. Μπιλιμπίνη δείχνουν να προηγούνται, ωστόσο λόγω του μικρού δείγματος ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια, η κατανομή είναι απολύτως ενδεικτική (βλ. Πίνακα 5). Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ενδεχόμενο εκλογής βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Έβρου είναι μηδαμινό.


Πίνακας 5. % σταυρών επί των ψήφων του ΠΑΣΟΚ για καθέναν υποψήφιο Έβρου


ΒΑΒΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
23%
ΓΡΗΓΟΡΑΙΝΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
38%
ΜΟΥΛΑΤΖΙΔΟΥ ΔΡΟΣΙΑ
15%
ΜΠΙΛΙΜΠΙΝΗΒΡΑΔΕΛΗ ΕΥΤΕΡΠΗ
30%
ΠΑΝΑΓΟΥΤΣΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
14%
ΧΑΜΑΛΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
4%
Δεν θα επιλέξω κάποιο πρόσωπο, θα ψηφίσω μόνο το κόμμα
12
ΔΞ/ΔΑ
4


Ροδόπης

Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ καταγράφεται άνετη υπεροχή του εκλεγμένου και το 2019 βουλευτή κ. Στυλιανίδη, του οποίου η εκλογή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη λόγω και της μεγάλης διαφοράς
στη σταυροδοσία και από την προηγούμενη αναμέτρηση (βλ. Πίνακα 6). Δεδομένης της κατανομής των εδρών μεταξύ των τριών πρώτων κομμάτων και στις εκλογές του 2019, θεωρείται βέβαιο ότι η ΝΔ θα λάβει μόνο μία έδρα.

Πίνακας 6. % σταυρών επί των ψήφων της ΝΔ για καθέναν υποψήφιο Ροδόπης


ΚΑΤΡΑΝΤΖΗ ΜΟΥΣΤΑΦΑ
4%
ΚΩΦΙΔΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ
11%
ΠΕΧΛΙΒΑΛ ΣΕΒΗΛ
9%
ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ
45%
ΧΑΤΖΗ ΕΛΕΝΗ
7%
Δεν θα επιλέξω κάποιο πρόσωπο, θα ψηφίσω μόνο το κόμμα
14
ΔΞ/ΔΑ
10


Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται αμφίρροπη μάχη μεταξύ των κ.κ. Χαρίτου και Φερχάτ, οι οποίοι είχαν βρεθεί στις δύο πρώτες θέσεις και στις εκλογές του 2019, με τον κ. Χαρίτου να κερδίζει την έδρα για λίγες δεκάδες ψήφων. Στην έρευνα μετρήθηκαν να λαμβάνουν 31% των σταυρών ο κ. Χαρίτου και 37% ο κ. Φερχατ, ποσοστά ψήφων αντίστοιχα αυτών που είχαν λάβει στις εκλογές του 2019, όταν ωστόσο ο κ. Χαρίτου επικράτησε (βλ. Πίνακα 7). Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει μόνο μία έδρα στην περιφέρεια Ροδόπης, ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο προβλέπεται και πάλι έντονος.

Πίνακας 7. % σταυρών επί των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ για καθέναν υποψήφιο Ροδόπης

ΓΑΒΡΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
13%
ΧΑΡΙΤΟΥ ΤΑΚΗΣ
31%
ΧΟΥΣΑΜΕΤΙΝ ΜΕΜΕΤ
7%
ΦΕΡΧΑΤ ΟΖΓΚΙΟΥΡ
37%
Δεν θα επιλέξω κάποιο πρόσωπο, θα ψηφίσω μόνο το κόμμα
12
ΔΞ/ΔΑ
4


Εξίσου αμφίρροπη καταγράφεται η σταυροδοσία και στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο νυν βουλευτής κ. Ιλχάν φαίνεται να συγκεντρώνει το 37% των σταυρών και ο κ. Πεταλωτής, πρώην
βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ που ωστόσο δεν είχε συμμετάσχει στις εκλογές του 2019 να συγκεντρώνει το 30% των σταυρών (βλ. Πίνακα 8). Δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ θα λάβει μία από τις τρεις έδρες της περιφέρειας, ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο υποψηφίων αναμένεται έντονος και μάλλον ανοιχτός. Σημειώνεται στο σημείο αυτό ότι ο κ. Ιλχάν είχε συγκεντρώσει το 80% των σταυρών στην αναμέτρηση του 2019. Δεν είναι εφικτή η ανάλυση της σταυροδοσίας ανά δημογραφικό χαρακτηριστικό για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Αργολίδα λόγω του μικρού μεγέθους του δείγματος.


Πίνακας 8. % σταυρών επί των ψήφων του ΠΑΣΟΚ για καθέναν υποψήφιο Ροδόπης


ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ
37%
ΜΑΝΑΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
18%
ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΟΓΛΟΥ ΣΙΜΠΕΛ
3%
ΜΟΥΤΟΥΣΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
3%
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
30%
Δεν θα επιλέξω κάποιο πρόσωπο, θα ψηφίσω μόνο το κόμμα
6
ΔΞ/ΔΑ