Main Menu

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
Ξάνθη, GR
17°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio

Sprider Stores: Στα αζήτητα η μονάδα στην Ξάνθη – Το ξεκίνημα, η άνοδος και η πτώση των αδελφών Χατζηιωάννου

Άγονος ήταν και ο νέος πλειστηριασμός για το εργοστάσιο των αδελφών Χατζηιωάννου στην Ξάνθη – τη βασική παραγωγική μονάδα της αλυσίδας ένδυσης Sprider Stores που κάποτε μεσουρανούσε και επιδίωκε να γίνει η ελληνική… “Zara”, αλλά τελικά πτώχευσε τον Οκτώβριο του 2013.

Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της Χατζηιωάννου ΑΒΕΕ στο ΓΕΜΗ, το 2012 η εταιρεία είχε εμφανίσει από συνεχιζόμενες δραστηριότητες κύκλο εργασιών €81,94 εκατ. και καθαρές ζημίες €48,38 εκατ., έναντι κύκλου εργασιών €117,98 εκατ. και καθαρών ζημιών €17,19 εκατ. του 2011.

Η ιστορία των Sprider Stores ξεκινά στην πραγματικότητα το 1971, όταν ο Αθανάσιος Αργυρός και ο αδελφός του, Σπυρίδων Αργυρός, ίδρυσαν τη Σ. & Ν. Αργυρός Ο.Ε., με κύριο αντικείμενο την παραγωγή και διανομή μαγιό και ειδών θαλάσσης. Το 1978, ο Αθανάσιος Αργυρός αποχώρησε από την κοινή εταιρεία και στη συνέχεια ιδρύθηκε η Αργυρός Ανώνυμος Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Ενδυμάτων (μετέπειτα Sprider Stores Α.Ε.).

Το 1982, η έδρα μεταφέρθηκε στο Ελληνικό και, παράλληλα, η εταιρεία εξοπλίζεται με τις πιο σύγχρονες μηχανές κοπής και ραφής υφασμάτων, δημιουργεί δίκτυο χονδρικών πωλήσεων σε όλη την Ελλάδα, ενώ ξεκινά εξαγωγές σε Ευρώπη, Ασία, και ΗΠΑ. Το 1987, επεκτείνονται οι εγκαταστάσεις της εταιρείας με την ανέγερση νέου συγκροτήματος κτιρίων και αποθηκών στην περιοχή του Ελληνικού, ενώ τρία χρόνια αργότερα, ξεκινά να λειτουργεί το πρώτο πρατήριο λιανικής, με την ανταπόκριση των καταναλωτών να είναι ενθουσιώδης.

Η είσοδος των Χατζηϊωάννου και η… εκτόξευση

Τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 1999, το δίκτυο της εταιρείας επεκτάθηκε σημαντικά, με τα καταστήματα της εταιρείας να φτάνουν τα 11. Τότε είναι που “μπαίνουν” οι αδερφοί Χατζηϊωάννου, οι οποίοι εξαγοράζουν το 80% της εταιρείας. Το 2000 ιδρύθηκε η Sprider Bulgaria, με σκοπό να στηρίξει την παρουσία της Sprider Stores στα Βαλκάνια, ενώ η εταιρεία εξαγόρασε και την Megathlon Hellas Α.Ε., σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας πορείας και την είσοδο της εταιρείας στον κλάδο της χονδρικής πώλησης. Παράλληλα, η εταιρεία εξασφάλισε την άδεια για την εισαγωγή των προϊόντων Le Coq Sportif και τη διανομή τους στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η εταιρεία συνεχίζει την επέκτασή της τα επόμενα χρόνια και εξαπλώνεται περισσότερο στην επαρχία, ενώ καθιερώνεται ως μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων λιανικής. Το 2004, η εταιρεία μπαίνει και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ δημιουργείται νέο Logistics Center, έκτασης 12.000 τ.μ., στην Ανθούσα Αττικής. Δύο χρόνια αργότερα, πετυχαίνει τη διείσδυσή της στην αγορά των Βαλκανίων, με την έναρξη λειτουργίας καταστημάτων στη Σόφια και στα Σκόπια, ενώ, το 2007 ακολουθεί η δυναμική είσοδός της και στην αγορά της Ρουμανίας, με πέντε καταστήματα, ανοίγοντας, παράλληλα, και το πρώτο κατάστημα στην Κύπρο.

Το 2008, και παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, η εταιρεία συνεχίζει να υλοποιεί ακάθεκτη τον επενδυτικό σχεδιασμό της, με τη δημιουργία 35 νέων σημείων πώλησης σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ επεκτείνεται και στην Πολωνία, με την ίδρυση νέας θυγατρικής εταιρείας με την επωνυμία Sprider Stores Polska.

Την ίδια χρονιά, ωστόσο, ξέσπασαν οι γνωστές πυρκαγιές στα καταστήματα της Λυκόβρυσης αλλά και της Ερμού, με την τελευταία να συνδέεται με τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει τότε στην Αθήνα, λόγω της δολοφονίας του δεκαπεντάχρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η αντίστροφη μέτρηση

Η… κακή τύχη συνεχίστηκε και το 2012, σε μια… περίεργη πυρκαγιά καταστράφηκε ολοσχερώς το κατάστημα στην Ανθούσα, συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ. Ωστόσο, το εισαγγελικό πόρισμα που βγήκε τον Δεκέμβριο του 2012 μιλούσε για προσχεδιασμένο εμπρησμό του κτιρίου στην Ανθούσα, με σκοπό την είσπραξη του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου. Η αντίστροφη μέτρηση είχε ήδη αρχίσει.

Έναν χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2013, η Sprider Stores υπέβαλε αίτημα υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης και λήψης προληπτικών μέτρων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 99. Το αίτημα, ωστόσο, απορρίφθηκε τον Μάιο και λίγους μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2013, η εταιρεία προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων της.

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, βασικός λόγος αυτής της εξέλιξης ήταν “η αδιάλλακτη στάση και η άρνηση των τραπεζών, να συνεχίσουν την υφιστάμενη έως τώρα χρηματοδότηση”. Παράλληλα, η εταιρεία επικαλέστηκε ως λόγους για τη συγκεκριμένη απόφαση την παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, τον περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, τις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς στις κεντρικές αποθήκες και εγκαταστάσεις της εταιρείας, την άρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών να την αποζημιώσουν έστω και μερικώς, αλλά και την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε προμηθευτής της Sprider Stores.

Το σφυρί

Η μονάδα στην Ξάνθη είχε βγει αρχικά στο σφυρί τον Δεκέμβριο του 2021, με τιμή εκκίνησης τα €2.580.000, αλλά δεν υπήρξε κανείς ενδιαφερόμενος, ενώ την ίδια τύχη είχαν και οι επόμενοι πλειστηριασμοί, με τελευταίο αυτόν της 31ης Μαΐου, όπου η τιμή πρώτης προσφοράς εμφανίστηκε μειωμένη στα €2.064.000.

Ο πλειστηριασμός αφορά συγκεκριμένα ένα “αυτοτελές και ανεξάρτητο αγροτεμάχιο, που βρίσκεται στην κτηματική περιοχή Γενισέας, στην περιφέρεια της ∆ημοτικής Ενότητας Βιστωνίδος, του ∆ήμου Αβδήρων, της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, έκτασης 48.822,00 τ.μ.”.

Στο οικόπεδο υφίσταται βιομηχανικό κτήριο καλτσοποιϊας συνολικού εμβαδού 25.055,08 τ.μ., που περιλαμβάνει:

– έναν χώρο γραφείων (φυλάκιο εισόδου), εμβαδού 18,00τ.μ.
– έναν χώρο γραφείων, εμβαδού 73,38 τ.μ.
– μια ισόγεια αποθήκη δεξαμενής νερού, εμβαδού 206,85 τ.μ.
– ένα διώροφο βοηθητικό χώρο λεβητοστασίου (εγκατάσταση ατμολέβητα), εμβαδού 145,62 τ.μ.
– μια κυλινδρική δεξαμενή υγραερίου, εμβαδού 12,39 τ.μ.
– έναν οικίσκο, που αφορά τη δεξαμενή υγραερίου, εμβαδού 8,40 τ.μ.
– μια υπαίθρια και υπόγεια δεξαμενή νερού, εμβαδού 99,27 τ.μ.
– έναν οικίσκο, που αφορά τη δεξαμενή νερού, εμβαδού 15,10 τ.μ.
– στέγαστρο στάθμευσης αυτοκινήτων, εμβαδού 4,66 τ.μ.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το βιομηχανικό συγκρότημα είναι εκτός λειτουργίας.

capital.gr