Main Menu

Μπαίνει “λουκέτο” στην χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης?- Ανακοίνωση και από τους Νοσοκομειακούς γιατρούς

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ξάνθης (ΕΙΝΟΚΥΞ) βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ενημερώσει, για ακόμη μία φορά, τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Νοσοκομείου Ξάνθης και της προσφοράς ποιοτικής υγείας στους συμπολίτες μας, με την εμφάνιση νέου προβλήματος στο Νοσοκομείο μας, τώρα στη Χειρουργική Κλινική.

Μετά το κλείσιμο της ΜΕΘ, το πρόβλημα με το Αναισθησιολογικό Τμήμα, το κλείσιμο της ΩΡΛ Κλινικής, την υπολειτουργία – 10 μέρες μόνο κάθε μήνα – της Ουρολογικής Κλινικής, την υπολειτουργία του Νευρολογικού Τμήματος, την παρ’ ολίγο διακοπή λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής, η οποία λειτουργεί με δύο μόνο μόνιμους ιατρούς και ανά 15μερο ή μήνα μετακινηση – ξεσπίτωμα – ιατρών από Νοσοκομεία Κομοτηνής, Νοσοκομείο Καβάλας και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, έφθασε και η σειρά της Χειρουργικής Κλινικής.

Το Χειρουργικό Τμήμα καλύπτει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τα Επείγοντα Χειρουργεία, τη Χειρουργική Κλινική, τα Τακτικά Χειρουργεία και τα Τακτικά Χειρουργικά Εξωτερικά Ιατρεία.

Από τις εννέα (9) οργανικές θέσεις Ειδικών Χειρουργών και τις εννέα (9) θέσεις Ειδικευομένων, υπηρετούν έξι (6) Ειδικοί Χειρουργοί και από τον Ιούλιο πέντε (5) και κανείς Ειδικευόμενος, δηλαδή  το 1/3 του Προσωπικού.

Για την ασφαλή εφημερία και ποιοτική παροχή υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες, πρέπει να υπάρχουν στο ελάχιστο κάθε μέρα ένας (1) ιατρός Ειδικός Χειρουργός και ένας (1) Ειδικευόμενος σε ενεργή εφημερία και ένας (1) ιατρός Ειδικός Χειρουργός  σε εφημερία ετοιμότητας, δηλαδή συνολικά εξήντα (60) εφημερίες ενεργείς και τριάντα (30) εφημερίες ετοιμότητας τον μήνα, που αντιστοιχούν (90 ː 5 = 18) σε δεκαοκτώ (18) εφημερίες ανά ιατρό τον μήνα.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται μέχρι τώρα με την έλλειψη του Ιατρικού προσωπικού, είναι αδύνατον να καλυφθεί το Χειρουργικό Τμήμα από τον μήνα Ιούλιο. Καθίσταται επικίνδυνη η εφημέρευση και λειτουργία της Χειρουργικής Κλινικής όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για τους ιατρούς. Είναι άμεση ανάγκη να δοθεί λύση στο πρόβλημα για να μην υποβαθμισθεί και άλλο το Νοσοκομείο Ξάνθης, αλλιώς θα εξυπηρετούνται μόνο τα Επείγοντα περιστατικά.

Γιατί πρέπει να φθάνουμε στο οριακό σημείο να κλείνει μία Κλινική για να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Εδώ και δέκα (10) χρόνια δεν έχει προσληφθεί Χειρουργός, ενώ είναι γνωστό ότι θα αποχωρήσουν τρεις (3) ιατροί εντός της τριετίας.

Η υποστελέχωση του Νοσοκομείου Ξάνθης είναι γενική, οι ελλείψεις των μονίμων ιατρών ξεπερνούν το 40% και των ειδικευομένων το 50% και οι συνθήκες εργασίας γίνονται όλο και πιο δύσκολες είτε γιατί ο Χειρουργός στην εφημερία του πρέπει να χειριστεί περιστατικά ΩΡΛ, Παιδοχειρουργικά, Ουρολογικά κ.α., είτε γιατί ο Παθολόγος αντίστοιχα Γαστρεντερολογικά, Ογκολογικά, Ενδοκρινολογικά, Πνευμονολογικά κ.α. Αυτό συμβαίνει γιατί απλά δεν υπάρχουν ιατροί αυτών των ειδικότητων στο Νοσοκομείο Ξάνθης. Θλιβόμαστε για τον Νομό Ξάνθης αλλά και για άλλα Νοσοκομεία όταν διαβάζουμε π.χ. ότι από το Νοσοκομείο Καλαμάτας αποχώρησε ο ένας από τους δύο επεμβατικούς Καρδιολόγους και καλύπτεται από το Νοσοκομείο Σπάρτης ή αποχώρησε ο ένας από τις δύο Ογκολόγους από το Νοσοκομείο Έδεσσας κ.α.

Το προσωπικό των Νοσοκομείων, Ιατρικό και Νοσηλευτικό έχει κουραστεί. Με την οικονομική κρίση και με τη μείωση του προσωπικού, αλλά και με την πανδημία που εξουθένωσε όλο το προσωπικό με εργασία χωρίς άδεια, με αλλεπάλληλες μετακινήσεις σε απομακρυσμένες νοσηλευτικές δομές και ακολουθώντας εξαντλητικά ωράρια, έφθασε η στιγμή που δεν μπορεί κάποιος να συνεχίσει να εργάζεται υπό αυτές τις συνθήκες. Το προσωπικό δεν ανανεώνεται, οι συνθήκες εργασίας χειροτερεύουν και το ένα πρόβλημα διαδέχεται το άλλο και το ντόμινο παρασέρνει στην καταστροφή τη μία Κλινική μετά την άλλη, αφού δε δίνεται μόνιμη λύση.

Έχουμε διαμαρτυρηθεί στη Διοίκηση του Νοσοκομείου και είναι ενήμερη η 4Η ΥΠΕ, έχουμε δημοσιεύσει τα προβλήματα του Νοσοκομείου στα ΜΜΕ, έχουμε την υποστήριξη των Δημοτικών και Κοινωνικών φορέων του Νομού, όπως και των Πολιτών, αλλά τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί. Νιώθουμε να μη μας ακούει κανείς και η Θεσσαλονίκη – 4Η ΥΠΕ – μας φαίνεται πολύ μακριά.

Τι άλλο χειρότερο να περιμένουμε;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΝΟΚΥΞ

 

Ακολουθήστε την XanthiDaily σε όλες τις πλατφόρμες για να μαθαίνετε καθημερινά τα νέα της Ξάνθης:

Google News       Youtube    Twitter   Facebook     Instagram