Main Menu

Καιρός: Έρχεται καύσωνας 10 ημερών με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς – 40άρια από την ερχόμενη βδομάδα

«Κόκκινο» θα χτυπήσει ο υδράργυρος από την επόμενη Τετάρτη (12/07) και για περίπου δέκα ημέρες καθώς κύμα καύσωνα θα σαρώσει τη χώρα, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά σε πολλές περιοχές ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Μέσα στο επόμενο 24ωρο θα διατηρηθεί το σκηνικό της υψηλής ζέστης, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται περί τους 37 βαθμούς, την Κυριακή, ενώ σταδιακή άνοδος θα σημειωθεί από την Τετάρτη.

43 βαθμοί στη Λάρισα – Η πρόγνωση του Καλλιάνου

Ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου θα δείξουν τα θερμόμετρα στη Λάρισα κατά τη διάρκεια του καύσωνα, όπως προειδοποίησε – μεταξύ άλλων – το Σάββατο (08/07) ο Γιάννης Καλλιάνος. Ο ίδιος έδωσε και τις τιμές της θερμοκρασίας, κατά τις επόμενες ημέρες, για έξι πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Λάρισα, Ναύπλιο).

Ειδικότερα, σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook, ο Γιάννης Καλλιάνος έγραψε: «Προ των πυλών ο καύσωνας της Τετάρτης, 12 Ιουλίου: Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αυτές – ενδεικτικά – θα είναι οι θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες σε έξι πόλεις της Ελλάδας. Βέβαια, έως την ερχόμενη Πέμπτη (13/07) μπορεί να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στα δεδομένα, όμως σας δίνω μια πρώτη γεύση για τις θερμοκρασίες που έρχονται».

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Καλλιάνος επεσήμανε ότι, από την άλλη Παρασκευή (14/07) και στη συνέχεια, ίσως δούμε τοπικά ακόμα μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Επίσης, η διάρκεια αυτού του καύσωνα ενδέχεται να πλησιάσει ακόμα και τις 10 ημέρες – ακόμα, όμως, δεν έχει ξεκαθαρίσει αυτό».

Την ίδια στιγμή, συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες ώρες λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς σε συνδυασμό με το κύμα  ζέστης.

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται την Κυριακή για τις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καρπάθου)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η πρόγνωση του καιρού

Γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται σε όλη τη χώρα. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά κυρίως ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 7 και στα νότια Δωδεκάνησα τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 36 και στα νησιά τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.