Main Menu

Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
Ξάνθη, GR
13°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio
Σοκ στην Ξάνθη- Νεκρός 23χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Η Θράκη, οι… μουφτήδες και η μουσουλμανική μειονότητα – Ξεκάθαρες απαντήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών

«Η εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε ασφαλή χέρια» απάντησε το ΥΠΕΞ

Με μια ξεκάθαρη διατύπωση, διπλωματικές πηγές έβαλαν τέλος και σε μια άλλη παραφιλολογία των ημερών. Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς τόσο στον Ερντογάν όσο και στον… ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής ότι έθεσε στον Έλληνα πρωθυπουργό το θέμα των «προβλημάτων της Δυτικής Θράκης», όπως είπε. «Θέλουμε να τα ξεπεράσουμε αυτά. Να ξεπεράσουμε το θέμα με τους μουφτήδες. Και οι πρεσβευτές μας θα κάνουν συναντήσεις, θα κάνουν τις προετοιμασίες όπως και οι υπουργοί Εξωτερικών μας και αργότερα οι δύο ηγέτες θα συναντηθούμε και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα», δήλωσε ο ΕρντογάνΌπως αναμενόταν, η αξιωματική αντιπολίτευση σήκωσε το θέμα ζητώντας απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ειδικά αφού εκμεταλλεύθηκε προεκλογικά με τον χειρότερο τρόπο το ζήτημα της Θράκης, διατυμπανίζοντας ότι θα το θέσει ο ίδιος στον Τούρκο πρόεδρο και αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχουν οι ενέργειές του για τα εθνικά συμφέροντα. Εάν οι δηλώσεις Ερντογάν ισχύουν, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά πόσο επικίνδυνη είναι η πατριδοκαπηλία του κ. Μητσοτάκη για τη χώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο, να θέτει σοβαρά ερωτήματα ως προς το περιεχόμενο της συνάντησης των δύο ηγετών, να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «έχει εργαλειοποιήσει πολλές φορές εθνικά ζητήματα για να αποκομίσει πολιτικά και εκλογικά οφέλη» και να εκφράζει την ανησυχία του κόμματος.

Απάντηση

Η πολυπόθητη απάντηση, λοιπόν, ήρθε από πηγές του υπουργείου Εξωτερικών που εξήγησαν ότι: «Στη συζήτηση που έλαβε χώρα μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, οι δύο πλευρές έθεσαν διάφορα θέματα. Μεταξύ αυτών, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα των παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου στη Ροδόπη κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο», σημείωσαν και προσέθεσαν: «Σε σχέση με το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, που διαχρονικά θέτει η τουρκική πλευρά, ο Έλληνας πρωθυπουργός ουδέποτε συζήτησε ή αποδέχτηκε συζήτηση για θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες και κυριαρχικά θέματα της χώρας. Ας μην ανησυχεί, συνεπώς, η αξιωματική αντιπολίτευση. Η εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε ασφαλή χέρια».