Main Menu

Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
Ξάνθη, GR
13°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio
Σοκ στην Ξάνθη- Νεκρός 23χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 4 όμορφες πόλεις και τα 4 πιο γραφικά χωριά

Αν δεν έχετε βρεθεί ποτέ στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη και ξεκινήσετε οδικώς για να γνωρίσετε κάποια από τα πιο διάσημα αξιοθέατά τους, η πιο καλή αφετηρία είναι βεβαίως η Θεσσαλονίκη, ενώ οι πιο λογικές στάσεις στο road trip σας θα είναι –κατά σειρά– η Καβάλα, η Ξάνθη, η Κομοτηνή και η Αλεξανδρούπολη.

Και οι τέσσερις, άλλωστε, είναι οι μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής, ενώ αποτελούν και διοικητικά-οικονομικά κέντρα για τις περιφερειακές ενότητες ΚαβάλαςΞάνθηςΚομοτηνής και Έβρου. Όλες, δε, διαθέτουν και σημαντική ιστορία, οπότε το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα σας λείψουν τα ξεχωριστά σημεία και κτίρια όπου αξίζει να αφιερώσετε την προσοχή σας.

Ωστόσο, εάν μοιράσετε σωστά τους χρόνους του οδοιπορικού σας, δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσετε την περιοχή και κάπως πιο πέρα από αυτή την ομολογουμένως γοητευτική πρόσοψη. Από την Καβάλα, λ.χ., μπορείτε εύκολα να φτάσετε στα χωριά Μουσθένη και Μεσορόπη, ενώ, όντας στην Ξάνθη, δεν είναι τίποτα να επισκεφθείτε και τη Γαλάνη ή τα Άβδηρα. Αντίστοιχα, η Κομοτηνή παρέχει τη δυνατότητα να πεταχτείτε ως τη Μαρώνεια, στους αμπελοσκεπασμένους πρόποδες του όρος Ίσμαρος.

4 όμορφες πόλεις + 4 γραφικά χωριά κοντά σε αυτές

Καβάλα (Καβάλα): Αποκαλείται και ελληνικό «Μόντε Κάρλο». Χτισμένη αμφιθεατρικά, σαγηνεύει με τη γραφικότητα και την ομορφιά της. Με θέα το γαλάζιο της θάλασσας, σμίγει αρμονικά την παραδοσιακή με την μοντέρνα όψη της.

ΜουσθένηΜεσορόπη (Καβάλα): Γραφικά χωριά στους πρόποδες του Παγγαίου, που αποτελούν σημείο εκκίνησης και για όμορφες περιπατητικές διαδρομές στις πλαγιές και στις κορυφές του βουνού.

Ξάνθη/Photo: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Ξάνθη/Photo: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Ξάνθη (Ξάνθη): Χτισμένη στις παρυφές του Αχλαδόβουνου, τη διασχίζει ο ποταμός Κόσυνθος. Γνωστή και ως «Η πόλη με τα χίλια χρώματα» και «Κυρά κι αρχόντισσα της Θράκης».

Γαλάνη (Ξάνθη): Μικρό χωριό δίπλα στις ανατολικές όχθες του ποταμού Νέστου. Σημείο εισόδου στα φημισμένα Στενά ή Τέμπη του Νέστου (Θρακικά Τέμπη), με πεζοπορικές διαδρομές που κινούνται παράλληλα με τους μαιάνδρους του ποταμού.

Άβδηρα (Ξάνθη): Γραφικό χωριό πλησίον της αρχαίας ομώνυμης πόλης, πατρίδας του Δημόκριτου. Το σημερινό μικρό λιμάνι βρίσκεται στην ίδια θέση με το αρχαίο.

Κομοτηνή (Ροδόπη): To πάλαι ποτέ μικρό βυζαντινό οχυρό των Κομοτηνών αναδείχθηκε σε σημαντικό αστικό κέντρο τους επόμενους αιώνες. Σήμερα, είναι πόλη χαρακτηριστική της ειρηνικής συνύπαρξης και συμβίωσης Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

Μαρώνεια (Ροδόπη): Μικρό χωριό, στους πρόποδες του βουνού Ίσμαρος, με κεραμοσκεπή σπίτια και πλούσιους αμπελώνες τριγύρω του. Κοντά βρίσκεται και ο ομώνυμος αρχαιολογικός χώρος.

Αλεξανδρούπολη (Έβρος): Είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Θράκης, αποτελώντας σημαντικό λιμάνι και εμπορικό κέντρο της χώρας μας. Κατέχει στρατηγική γεωγραφική θέση και είναι μια σύγχρονη και μοντέρνα πόλη.

travel.gr