Από το «κόσκινο» των ελεγκτικών αρχών θα περάσουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν στηνΕφορία κάτω από 10.000 ευρώ: Τα στοιχεία για την συγκεκριμένη μερίδα φορολογουμένων, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία καθώς αντιστοιχούν σε 7 στους 10, έχουν φέρει στα πρόθυρα… νευρικής κρίσης το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό πως δηλώνουν συνολικά εισοδήματα της τάξης των 4,3 δισ. ευρώ και έχουν εντοπιστεί να ξοδεύουν περισσότερα από 40 δισ.!
Δικηγόροι, γιατροί, υδραυλικοί, ψυκτικοί, ηλεκτρολόγοι, συνεργεία αυτοκινήτων, μάστορες και μια σειρά από άλλα επαγγέλματα, μοιάζει πλέον να μπαίνουν στο στόχαστρο.
Νομοσχέδιο για έλεγχο των συναλλαγών από πλατφόρμες
Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, τέθηκε προς διαβούλευση νομοσχέδιο που –μεταξύ άλλων- υποχρεώνει τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των συναλλαγών που διενεργούν οι χρήστες, ενώ προβλέπει και κοινούς και ταυτόχρονους ελέγχους με τις φορολογικές αρχές άλλων Κρατών.
Συγκεκριμένα, ρυθμίσεις με τις οποίες οι ψηφιακές πλατφόρμες υποχρεώνονται να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους, διασταυρώσεις στοιχείων και πρόβλεψη για κοινούς και ταυτόχρονους ελέγχους με τις φορολογικές αρχές των άλλων κρατών – μελών της ΕΕ προβλέπει το σχέδιο νόμου που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
Μάλιστα, προβλέπει αυστηρές κυρώσεις -πέρα από τις ποινές που ήδη προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για τις άλλες πιθανές φορολογικές παραβάσεις- τόσο για τις πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται (μεταξύ άλλων αναστολή δραστηριότητας και πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, καθώς και διακοπή πρόσβασης στις πλατφόρμες που δεν συνεργάζονται) όσο και για τους χρήστες που δεν δηλώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες (κλείσιμο του λογαριασμού τους στην πλατφόρμα, παρακράτηση πληρωμών).
Στόχος είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής από τις συναλλαγές που διεξάγονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών καθώς -όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου- τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τις πλατφόρμες θα χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση και την επιβολή κάθε είδους φόρων, δασμών ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
Από «κόσκινο» οι δαπάνες των ελεύθερων επαγγελματιών
Οι προβλέψεις του σχεδίου νόμου, έρχονται να ενισχύσουν το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, καθώς άναψε το «πράσινο φως» στην ΑΑΔΕ για να απλώσει «ηλεκτρονικό δίχτυ» σε 3,8 εκατ. φορολογούμενους, οι οποίοι εμφανίζονται με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, έχοντας στο στόχαστρο κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς επτά στους δέκα δηλώνουν κέρδη σε αυτά τα επίπεδα.
Το μεγάλο «αγκάθι» αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά καθαρά κέρδη, με αποτέλεσμα ο φόρος που πληρώνουν να είναι εξαιρετικά μικρός. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν το προηγούμενο έτος συνολικό φορολογητέο εισόδημα 4,3 δισ. ευρώ. όταν ο τζίρος τους είναι σχεδόν δεκαπλάσιος.
Άλλωστε και η Κομισιόν έχει διαπιστώσει ότι το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες εκδίδουν κατά το δοκούν αποδείξεις για τις πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών και μόνο αν πιεστούν από τον πελάτη.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που στο τραπέζι του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκεται σχέδιο με παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής από αδήλωτα εισοδήματα και ΦΠΑ.
Στο στόχαστρο θα βρεθούν οι δαπάνες των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους, περιορίζοντας τα φορολογητέα κέρδη και κατά συνέπεια τη φορολογική τους επιβάρυνση.
Για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών σχεδιάζεται να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA.
Ταυτόχρονα, εξετάζεται να γίνει υποχρεωτική η χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, η οποία θα συνοδεύεται με κίνητρα για τις επιχειρήσεις, ενώ έρχονται το ψηφιακό δελτίο αποστολής και το ψηφιακό πελατολόγιο για γιατρούς, δικηγόρους και άλλες επαγγελματικές ομάδες.
Αλλαγές θα υπάρξουν και στους συντελεστές φορολόγησης, καθώς σήμερα για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματος ισχύει συντελεστής 9%, που οδηγεί σε μείωση του φόρου εισοδήματος της τάξης των 1.300 ευρώ.
Ολόκληρο το σχέδιο για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων
Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη κάθε διαθέσιμη πληροφορία που έχει στη διάθεσή της, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε μια σειρά από διασταυρώσεις που αφορούν:
- Κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίες έγιναν αθροιστικά και σε διάστημα εντός του έτους.
- Τα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και ο φόρος που παρακρατήθηκε.
- Τη συμμόρφωση φορολογουμένων στην υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος, για πρόσθετες και για αναδρομικές αποδοχές.
- Τη συμμόρφωση φορολογουμένων με προσυμπληρωμένους κωδικούς αποδοχών-συντάξεων (σύμφωνα με τις καταστάσεις βεβαιώσεων αποδοχών-συντάξεων).
- Τον εντοπισμό φορολογούμενων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ είχαν δραστηριότητα. Η διασταύρωση γίνεται με το αρχείο που τηρούν ο ΕΦΚΑ και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
- Εισερχόμενες πληροφορίες από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (DAC1) για μισθούς, συντάξεις, διοικητικές αμοιβές και εισόδημα από ακίνητα, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.