Main Menu

Ένωση Στρατιωτικών Ξάνθης: ” Ματαίωση διάθεσης στρατιωτικού προσωπικού στο ΕΚΑΒ ως οδηγοί ασθενοφόρου”

Κύριε Υπουργέ.

Με το (β) σχετικό έγγραφό μας, το οποίο κατέστη ερώτηση του ΚΚΕ [(γ) όμοιο], διαμαρτυρηθήκαμε εντόνως για την (α) σχετική ΠΝΠ, η οποία περιβλήθηκε με ισχύ του (δ) όμοιου νόμου, σύμφωνα με την οποία διατίθενται στρατιωτικοί ως οδηγοί ασθενοφόρων στις δομές του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), ζητώ-ντας σας να την καταργήσετε άμεσα.

Η αντίδραση της Ένωσής μας δεν άφησε ασυγκίνητη την κοινή γνώμη, όταν ζητήθηκε από πλήθος μέσων μαζικής ενημέρωσης η παρέμβαση του Προέδρου του σωματείου μας, ώστε να ακουστεί δημοσίως η άποψη των στρατιωτικών και η αντί-θεσή τους. Ίδιες διαμαρτυρίες ακούστηκαν και προβλήθηκαν και από εκπροσώπους εργαζομένων του ΕΚΑΒ, ζητώντας και οι ίδιοι την απόσυρση όλων αυτών των σχεδι-ασμών, περί διάθεσης άσχετου με το αντικείμενο προσωπικού των Ενόπλων Δυνά-μεων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ωστόσο εσείς, με την (ε) σχετική απάντησή σας, προκειμένου να υπερασπι-στείτε την απόφαση της κυβέρνησης και να καταλαγιάσετε κάπως την αντίδραση των στρατιωτικών, ανακοινώσατε ότι η ανάληψη καθηκόντων οδηγού ασθενοφόρων θα λαμβάνει χώρα μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσής τους παροχής πρώ-των βοηθειών

Από τα παραπάνω λοιπόν, προέκυψαν τα εξής ερωτήματα που συζητούνται στις Μονάδες:

α. Για ποιο λόγο, προσωπικό που πρόκειται να αναλάβει αποκλειστικά και μόνο καθήκοντα οδηγού, υπόκειται στην εκπαίδευση παροχής πρώτων βοηθειών; Η οδήγηση και παροχή πρώτων βοηθειών πληρώματος ασθενοφόρου, περιλαμβάνο-νται ή όχι στα καθήκοντα του διασώστη; Αν, ναι, γιατί επιμένετε σε μια τέτοια απόφα-ση, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για τις ζωές συνανθρώπων μας;

β. Τί είδους εκπαίδευση είναι αυτή; Από ποιον παρέχεται, τί περιλαμβάνει και ποιο είναι το αναλυτικό πρόγραμμα της εκπαίδευσης αυτής; Τί βεβαίωση ή πτυχίο δίδεται; Από ποιον είναι αναγνωρισμένο;

Κύριε Υπουργέ.

Προσφάτως αναγνώσαμε στο διαδίκτυο συνέντευξη του προέδρου της ΠΟΕ-ΔΗΝ, σύμφωνα με την οποία συνάδελφοί μας του ΠΝ αρνήθηκαν να αναλάβουν τα καθήκοντα του οδηγού ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, καθόσον δεν γνωρίζουν το αντικεί-μενο και νιώθουν ανασφαλείς!

Από τη θέση που βρισκόμαστε, γνωρίζουμε ότι οι εν λόγω εκπαιδεύσεις στις πρώτες βοήθειες που προσφέρονται στους υπό διάθεση στρατιωτικούς, αφορούν σε ελάχιστες ώρες, οι οποίες επ’ ουδενί δεν καλύπτουν ακόμα και τα βασικότερα σημεία παροχής πρώτων βοηθειών.

Κατόπιν των παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη καταγγελίες που περιήλθαν στην Ένωσή μας και αφορούν στη διάθεση στρατιωτικών στο ΕΚΑΒ, όταν μάλιστα υπηρετούν σε νευραλγικές Μονάδες Καυσίμων και Πυρομαχικών και οι Μονάδες τους «ματώνουν» στην αποψίλωση της βλάστησης στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστα-σίας κρίσιμων, πυροσβεστικού ενδιαφέροντος εγκαταστάσεων, διαμαρτυρόμαστε για άλλη μία φορά εντόνως, ζητώντας σας να αποσύρετε και να ματαιώσετε άμεσα τη διάθεση στρατιωτικού προσωπικού στο ΕΚΑΒ.

Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για παροχή κάθε πληροφορίας και διευκρίνισης.

Οι προς κοινοποίηση αποδέκτες, παρακαλούνται για τις κατά την κρίση τους ενέργειες.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Βάιος Τσαπρούνης                                                          Γεώργιος Λύρατζης
Υπολοχαγός (ΥΠ-Π)                                                   ΕΜΘ Ανθυπολοχαγός (ΔΒ)
τηλ. 6947401286,  6980230509                                   τηλ. 6932572880