Main Menu

Ιός του Δυτικού Νείλου-Κρούσμα και στην Ξάνθη

Δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με τον αριθμό των θανάτων στη χώρα μας να ανέρχεται πλέον σε 13.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, 11 νέα κρούσματα καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, ενώ από τις αρχές του 2023 έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 100 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό.

Από τα κρούσματα αυτά, σε 82 περιπτώσεις παρουσιάστηκαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση), ενώ 18 κρούσματα εμφάνισαν ήπιες εκδηλώσεις ή δεν είχαν καθόλου εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Αναφορικά με τους θανάτους στη χώρα μας, οι 13 ασθενείς που έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του έτους, είναι όλοι άνω των 64 ετών και έχουν διάμεση ηλικία τα 82 έτη.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Χαλκιδικής, Καβάλας, Δράμας, Ροδόπης, Ξάνθης, Καστοριάς και Αρτας.

Αρθρο του Α. Τσακρή στην «Κ»: Ενα δύσκολο «παζλ»

Οπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, η επιδημιολογική επιτήρηση, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Σημειώνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε γειτονικές χώρες, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό είχαν καταγραφεί έως τις 30 Αυγούστου σε Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Γερμανία, Ισπανία, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία.