Main Menu

Ένωση Στρατιωτικών Ξάνθης: ” Απαράδεκτο στρατιωτικοί με προβλήματα Υγείας να υπηρετούν ως “Ελαφράς Υπηρεσίας”

Κύριε Υπουργέ.

Με το (β) σχετικό, αντίγραφο του οποίου επισυνάπτεται, η Ένωσή μας, ανέδειξε παράπονο συναδέλφου μας που τελεί σε κατάσταση Ελαφράς Υπηρεσίας (ΕΥ) και διατάχθηκε να εισέρχεται στη Μονάδα του κατά τη διάρκεια της νυκτερινής εκπαίδευσης.

Από τον Μάρτιο του 2023 μέχρι και σήμερα, δεκάδες συναδέλφισσες και συνάδελφοί μας που βρίσκονται σε κατάσταση ΕΥ, επικοινώνησαν με την Ένωσή μας, μεταφέροντάς μας το γεγονός ότι και οι ίδιες/ίδιοι διατάσσονται να συμμετέχουν σε δραστηριότητες πέραν των δυνατοτήτων τους, όπως αυτές περιορίζονται από την κατάστασή τους. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, καταγράφονται περιπτώσεις απόλυσης στρατιωτικών, με την έννοια ότι ενώ κρίνονται από τις οικείες κατά Κλάδο Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές ικανοί για την κατάσταση της Ελαφράς Υπηρεσίας, τα αρμόδια οικεία Στρατιωτικά Συμβούλια τα κρίνουν «αχρείαστα» τόσο για την Ενεργό Υπηρεσία, όσο και για το ίδιο το Στράτευμα εν γένει. Οι ως άνω περιπτώσεις οδήγησαν την Ένωσή μας στο (γ) σχετικό έγγραφο.

Κατόπιν των παραπάνω και διαπιστώνοντας ότι η αντιμετώπιση των στρατιωτικών που τελούν σε κατάσταση Ελαφράς Υπηρεσίας, όχι μόνο δεν βασίζεται στο σεβασμό, στην κατανόηση και στην αλληλεγγύη, αλλά αγγίζει τα όρια του ρατσισμού, προωθώντας ένα μαζικό σχέδιο εκδίωξης από το Στράτευμα όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, διαμαρτυρόμαστε εντόνως, διεκδικώντας την άμεση:

α. Αυστηροποίηση του πλαισίου που διέπει τους στρατιωτικούς που τελούν σε κατάσταση ΕΥ, προς όφελός τους, προκειμένου να εξαφανιστούν φαινόμενα αυθαιρεσίας σε βάρος τους.

β. Κατάργηση του ακρωνυμίου ΕΥ (Ελαφράς Υπηρεσίας) ως καταστατικό δείκτη των στελεχών που περιέρχονται σε αυτή την κατάσταση.

γ. Βαθμολογική αποκατάσταση του εξ ΑΣΣΥ προερχόμενου στρατιωτικού προσωπικού της κατάστασης ΕΥ, το οποίο πλέον παραμένει αδίκως στο βαθμό του Υπολοχαγού.

δ. Κατάργηση των άρθρων 22 και 23 του (α) σχετικού νόμου, επαναφέροντας την πρότερη κατάσταση.

Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για παροχή κάθε διευκρίνισης και πληροφορίας.

Οι προς κοινοποίηση αποδέκτες, παρακαλούνται για τις κατά την κρίση τους ενέργειες.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
   
Ο Πρόεδρος   Ο Γεν. Γραμματέας
 
Βάιος Τσαπρούνης   Γεώργιος Λύρατζης
Υπολοχαγός (ΥΠ-Π)   ΕΜΘ Ανθυπολοχαγός (ΔΒ)
τηλ. 6947401286, 6980230509   τηλ. 6932572880

 

Συνάδελφος, υπηρετών σε Μονάδα της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, απευθύνθηκε στην Ένωσή μας, μεταφέροντας την πικρία του, εν είδει ερωτήσεως, για το γεγονός ότι η Διοίκησή του τον διατάσσει να εισέρχεται στη Μονάδα του κατά τη διάρκεια της νυκτερινής εκπαίδευσης, προκειμένου να συμπληρώνει σαράντα ώρες εργασίας την εβδομάδα και κατά πόσο τούτο είναι ορθό και νόμιμο.

Το ως άνω γεγονός, έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την Ένωσή μας, με περίπτωση Αξιωματικού, ο οποίος κλήθηκε να συμμετάσχει σε ΤΑΜΣ, εκτελώντας στα πλαίσια αυτής καθήκοντα γραφείου σε συνθήκες προσομοίωσης εκστρατείας.

Κατόπιν των παραπάνω και δεδομένου ότι κατά καιρούς υφίστανται ανάλογα προβλήματα, τα οποία περισσότερο ομοιάζουν με «άνευ προσδιορισμού» χαρακτήρα ενέργειες, παρακαλούμε για την κατά την αρμοδιότητά σας παρέμβαση, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι οι συναδέλφισσες και συνάδελφοί μας που περιέρχονται σε κατάσταση ελαφράς υπηρεσίας (ΕΥ), περιέρχονται εξαιτίας ασθενείας η οποία δυσχεραίνει την καθημερινότητά τους και όχι εξαιτίας εκούσιας επιλογής τους.

Στο ανωτέρω πλαίσιο και με αφορμή το περιστατικό/ερώτημα, διεκδικούμε:

α.    Την αυστηροποίηση του πλαισίου που διέπει τις εν λόγω συναδέλφισσες κα συναδέλφους μας, προς όφελός τους, προκειμένου να εξαφανιστούν φαινόμενα αυθαιρεσίας σε βάρος τους.

β.    Την κατάργηση του ακρωνυμίου ΕΥ (Ελαφράς Υπηρεσίας) ως καταστατικό δείκτη των στελεχών που περιέρχονται σε αυτή την κατάσταση.

γ.    Την άμεση βαθμολογική αποκατάσταση του εξ ΑΣΣΥ προερχόμενου στρατιωτικού προσωπικού, το οποίο πλέον παραμένει αδίκως στο βαθμό του Υπολοχαγού.

Οι κ.κ. βουλευτές, στους οποίους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ενημέρωσή τους και την κατά κρίση τους κοινοβουλευτική παρέμβαση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
     
Ο Πρόεδρος   Ο Γεν. Γραμματέας
   
Βάιος Τσαπρούνης   Γεώργιος Λύρατζης
Υπολοχαγός (ΥΠ-Π)   Ανθυπολοχαγός (ΔΒ)
τηλ. 6947401286   τηλ. 6932572880