Main Menu

Η Ξάνθη γιορτάζει κι έκανε…τα “Βήματα της Απελευθέρωσης”

Του Δημήτρη Γκαγκαλίδη

Κάθε παραμονή της επετείου απελευθέρωσης στην Ξάνθη γίνεται μια εκδήλωση ιστορικής μνήμης. Την ονομάζουν “Βήματα της Απελευθέρωσης”. Μια αναπαράσταση της ημέρας που έμπαινε ο στρατός στην πόλη (4/10/1919). Για να την ελευθερώσει. Μαθητές, σημαίες και κόσμος, συγκεντρώνεται στην πλατεία δικαστηρίων. Γύρω από ιστορικά σημεία. Έτσι όπως έγινε τότε. Θα περπατήσει λίγα μέτρα μέχρι την κεντρική πλατεία. Ακολουθώντας το ένδοξο δρομολόγιο …στα “Βήματα της Απελευθέρωσης”.

Πριν από χρόνια, προσκάλεσαν τον ανθυπολοχαγό Γαβριήλ Λαδά, να μπει πρώτος στο στράτευμα της 9ης Μεραρχίας. Τιμής ένεκεν ως Ξανθιώτης, να προπορεύεται. Στην σημερινή “σύγχρονη εκδοχή” υπήρχε εκεί ο τρισέγγονος του. Μαθητής του 3ου Γ/σιου Ξάνθης. Μπήκε πρώτος, όπως ο παππούς του. Έδωσε συμβολικά την σημαία που κρατούσε σε Εκκλησία, Λέσχη Αξιωματικών και Δήμαρχο Ξάνθης. Συμβολίζοντας την σχέση των απελευθερωτικών αγώνων με τον στρατό, τον λαό, την εκκλησία. Όλα σήμερα ήταν συμβολικά. Όπως τότε. Και στο τέλος η σημαία μπήκε στην κορυφή, στο ρολόι. Όπως την είχε βάλει ο Ηπειρώτης εύζωνας της 9ης Μεραρχίας….
Κι ο κόσμος χειροκροτούσε
Κι η Ξάνθη ήταν ελεύθερη
* την ιδέα για τα “Βήματα της Απελευθέρωσης” είχε ο καθηγητής Γκαγκαλίδης Δημήτρης το 2019, την οποία μπόρεσε και πραγματοποίησε ο Δήμος Ξάνθης.