Main Menu

Σοκ στην Ξάνθη- Νεκρός 23χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Παρουσιάστηκε το Λεύκωμα του Δήμου Ξάνθης: Τα νεοκλασικά της Παλιάς Πόλης

Στο Παλιό Δημαρχείο, χθες το απόγευμα έγινε η παρουσίαση του Λευκώματος του Δήμου Ξάνθης, με τίτλο:«Ιστορία και καταγραφή των νεοκλασικών κτηρίων του παραδοσιακού Οικισμού».

Τα νεοκλασικά της Παλιάς Πόλης ήταν το αντικείμενο μιας έρευνας δύο ετών που έγινε από ομάδα εκλεκτών συμπολιτών μας στην προσπάθεια να αναδειχθεί να συμπληρωθεί και να εμπλουτιστεί η πλούσια αρχιτεκτονική του παραδοσιακού μας οικισμού. 80 και πλέον επιβλητικά κτήρια -μεταξύ των οποίων και το Παλιό Δημαρχείο που φιλοξένησε την εκδήλωση- παρουσιάζονται με μια αναλυτική προσέγγιση. Ιστορικά στοιχεία, μαρτυρίες και φωτογραφικό υλικό στο χθες και στο σήμερα, συνθέτουν αυτό το πολύ ενδιαφέρον πόνημα.

Ο συντονιστής της έκδοσης, ιδρυτής της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ και δημοσιογράφος, Γιάννης Διαφωνίδηςαναφέρθηκε σε μια «συστηματική και επίπονη εργασία» που η αρχική ιδέα ανήκει στον συλλέκτη και φυσιοδίφηΚώστα Μαυρομάτη, «που επεξεργάστηκε η ομάδα μας και ο Δήμαρχος Ξάνθης αποδέχθηκε με θέρμη από την αρχή».

Αναφέρθηκε στη συμβολή της φιλολόγου Ιωάννας Καλού για την ολοκλήρωση της έκδοσης, η οποία ωστόσο δεν κατάφερε να παραβρεθεί στην εκδήλωση.

Ειδική αναφορά έκανε στον τότε Νομάρχη Κωνσταντίνο Θανόπουλο που «αναγνώρισε» τον πλούτο του οικισμού, δίνοντας έναν μεγάλο αγώνα, στον αρχαιολόγο Ευάγγελο Πεντάζο που ένωσε τις δυνάμεις του μαζί του και «με τη βοήθεια και άλλων φωτισμένων ανθρώπων της πόλης», επί υπουργίας Κώστα Τρυπάνη καθορίστηκε το νομικό πλαίσιο ώστε ο οικισμός να λειτουργεί υπό όρους προστασίας.

Ενδιαφέρουσα η παρέμβαση της αρχαιολόγου-μουσειολόγου και ξεναγού Νατάσας Μιχαηλίδου η οποία, σημείωσε πως τα κτήρια «μιλούν» εστιάζοντας στην ιστορική σύνδεσή τους με τις ανθρώπινες ιστορίες, που αυτά φιλοξενούν στη διαδρομή του χρόνου, ενώ χαρακτήρισε το λεύκωμα «μια σημαντική προσθήκη στην ήδη σημαντική βιβλιογραφία για την Παλιά Πόλη».

Η αντιδήμαρχος Τουρισμού Πολιτισμού και Παιδείας Ειρήνη Χαριτωνίδου ευχαρίστησε τους συντελεστές και όλους όσοι συνέβαλαν για την ολοκλήρωση του Λευκώματος, επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα δικαιώνει την προσπάθεια που καταβλήθηκε, ενώ ευχαρίστησε και τον Δήμαρχο Ξάνθης γιατην εμπιστοσύνη του προς στο πρόσωπό της.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Κουρτίδης σημείωσε ότι η ευμάρεια που σημειώθηκε στην Ξάνθη εξαιτίας της καλλιέργειας του καπνού, οδήγησε στην άνθιση του πολιτισμού, που αποτυπώνεται στις μέρες μας στην Παλιά Πόλη και επισήμανε ότι αυτήν την κληρονομιά πρέπει να την κρατήσουμε και να την αναδείξουμε.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε ότι η Παλιά Πόλη πάντα θα είναι στο προσκήνιο, καθώς έχει μια ξεχωριστή ιστορική, πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική πορεία όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και στο παρόν και υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής στοχεύει στη θωράκιση, την ανάδειξη, την ορθή αξιοποίηση αυτού του πολιτιστικού πλούτου του Δήμου μας.