Main Menu

Αυτοί είναι οι μισθοί των δημάρχων και των αντιδημάρχων

Σε τροχιά δημοτικών εκλογών 2023 βρίσκεται αυτό το διάστημα η χώρα, με τους εκλογείς να καλούνται να εκλέξουν τους νέους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους των περιοχών όπου ψηφίζουν. Αρκετοί είναι, λοιπόν, αυτοί που αναρωτιούνται για το ύψος των μισθών των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σε σχετική εγκύκλιο αναφέρονται λεπτομερώς οι μισθοί, τα έξοδα κίνησης και παράστασης, όπως και οι άδειες που δικαιούνται οι αιρετοί της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.

Οι μισθοί που παίρνουν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων

Οι μισθοί, λοιπόν, καθορίζονται από τον πληθυσμό ενός δήμου.
Μάλιστα, η καταβολή του μισθού δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, εφόσον οι δήμαρχοι, οι έμμισθοι αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων και οι συμπαραστάτες του δημότη και της επιχείρησης έχουν τη δυνατότητα, με σχετική αίτησή τους προς την οικονομική υπηρεσία του δήμου, να την αρνηθούν ή να την παραχωρήσουν για οποιονδήποτε κοινωνικό σκοπό.
Συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι πόλεων των οποίων ο πληθυσμός είναι πάνω από 100.000, αμείβονται με το ποσό των 4.275 ευρώ.
Σε αυτές τις περιοχές συμπεριλαμβάνονται ο Δήμος Αθηναίων και άλλων 16 μεγάλων πόλεων (Θεσσαλονίκη, Πάτρα , Πειραιάς, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλος, Περιστέρι, Ρόδος, Ιωάννινα, Χανιά, Αχαρνές, Νίκαια, Χαλκίδα, Κέρκυρα, Εύοσμος, Καλλιθέα).
Οι αντιδήμαρχοι τέτοιων πόλεων αμείβονται με 2.137 ευρώ, ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών τους συμβουλίων με 900 ευρώ.
Αντίστοιχα, στους δήμους όπου ο πληθυσμός είναι από 20.000 έως 100.000 κατοίκους, η αμοιβή του δημάρχου ανέρχεται στα 3.420 ευρώ, του αντιδημάρχου στα 1.710 ευρώ και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου στα 720 ευρώ.
Τέλος, σε δήμους κάτω των 20.000 κατοίκων, ο δήμαρχος αμείβεται με 2.565 ευρώ, ο αντιδήμαρχος 1.282 ευρώ και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου 538 ευρώ.

Ο πίνακας με τους μισθούς δημάρχων αντιδημάρχων και προέδρων δημοτικών συμβουλίων