Main Menu

Σοκ στην Ξάνθη- Νεκρός 23χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Μπορώ να καθαρίσω μόνος τα πατάκια του αυτοκινήτου; Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα πατάκια του αυτοκινήτου αποτελούν το πιο βρόμικο σημείο στο εσωτερικό του, όμως αυτή άλλωστε είναι η λειτουργία τους. Να προστατεύουν το δάπεδο και την ταπετσαρία του αμαξιού από τις ακαθαρσίες των παπουτσιών μας. Λάσπη, άμμος, χώμα, πετραδάκια και οτιδήποτε άλλο συγκεντρώνονται στα πατάκια, οπότε δεν λερώνουν ούτε φθείρουν το αυτοκίνητο.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι και τα πατάκια πρέπει να μένουν βρόμικα. Γιατί, όσο η βρομιά μένει πάνω τους, αυτά φθείρονται και τελικά δεν είναι ασφαλή. Αν χαλάσει η επίστρωσή τους, υπάρχει το ενδεχόμενο να γλιστράνε και να είναι επικίνδυνα στην οδήγηση, αφού θα μπλέκονται στα πετάλια.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε και μόνοι σας να καθαρίζετε τα πατάκια του αυτοκινήτου σας με μερικές απλές κινήσεις. Βέβαια, δεν έχουν όλα τα πατάκια αυτοκινήτου την ίδια αντοχή στη βρομιά ούτε τις ίδιες απαιτήσεις στον καθαρισμό τους. Ανάλογα με το είδος και το υλικό τους, είναι διαφορετικό το καθάρισμά τους.

Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία σε κάθε τύπο.

Πατάκια μοκέτας

Είναι το πιο δημοφιλές είδος, αφού έχει πολύ καλή αισθητική και αντοχή, ενώ ταιριάζουν σε όλα τα οχήματα. Η υφή τους είναι σχετικά μαλακή, οπότε δεν διαφέρει πολύ από το δάπεδο του αυτοκινήτου. Τα πατάκια αυτά πρέπει να καθαρίζονται, οπότε συγκεντρώνουν πολλή σκόνη και ακαθαρσίες, για να μη χάνουν το σχήμα και το κράτημά τους.

Τα πατάκια μοκέτας απαιτούν καλή απομάκρυνση της σκόνης με τίναγμα και χρήση ηλεκτρικής σκούπας, ενώ για τους λεκέδες μπορούν να πλυθούν με απορρυπαντικό. Το βασικό είναι να είστε σίγουροι ότι έχει απομακρυνθεί η υγρασία πριν τα βάλετε ξανά μέσα στο αυτοκίνητο. Επομένως, το στέγνωμα στον ήλιο είναι κομβικής σημασίας.

Πλαστικά πατάκια

Τα πλαστικά πατάκια είναι τα πιο ανθεκτικά και αυτός είναι ο λόγος που προτιμώνται σε αγροτικές περιοχές ή περιοχές με κρύο και βροχή. Λερώνονται εύκολα και φαίνεται η βρομιά αμέσως, όμως δεν χαλάνε καθόλου ακόμα και με βαριά χρήση και πλένονται πολύ εύκολα.

Συγκεκριμένα, δεν απορροφούν τη βρομιά, οπότε αυτή φεύγει ακόμα και χωρίς σαπούνι, με νερό υπό πίεση από λάστιχο. Επίσης, επειδή το υλικό τους δεν είναι καθόλου απορροφητικό, στεγνώνουν αμέσως.

Πατάκια δερματίνης

Τα πατάκια δερματίνης είναι τα πιο πολυτελή και τα συναντάμε συνήθως σε σπορ και ακριβά αυτοκίνητα, αφού διακρίνονται για την υψηλή αισθητική τους. Γενικά, είναι ανθεκτικά και απορροφούν τη βρομιά λιγότερο σε σχέση με τα πατάκια μοκέτας.

Όμως, στον καθαρισμό τους δεν είναι τόσο εύκολα. Πριν από οποιοδήποτε τρίψιμο, θα πρέπει να απομακρυνθεί η σκόνη και τυχόν κοπτικά στοιχεία (χώμα, πετραδάκια), ώστε να μη χαραχτεί η επιφάνειά τους. Ο καθαρισμός τους θα πρέπει να γίνεται με μαλακό σφουγγάρι και ιδανικά με ειδικό καθαριστικό, ώστε να μη λεκιάσουν ή αποχρωματιστούν.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να πλένετε τα πατάκια του αυτοκινήτου πολύ πιο συχνά σε σχέση με το καθάρισμα ολόκληρου του οχήματος μέσα έξω. Είναι μια απλή και γρήγορη διαδικασία, στην οποία χρειάζεστε μόνο νερό, ενδεχομένως σαπούνι και σφουγγάρι. Με το συχνό καθάρισμα, μειώνετε το κίνδυνο της επαφής με μικρόβια και κρατάτε το χώρο του αυτοκινήτου σας καθαρό και λετουργικό.