Main Menu

Πάρος τον χειμώνα, αξίζει να πας; Χρήσιμα tips

Πρόσφατα, η Expedia Australia συμπεριέλαβε την Πάρο ως ένα από τα καλύτερα νησιά παγκοσμίως, για να το επισκεφτεί κανείς τον χειμώνα. Αξίζει να πας στην Πάρο τον χειμώνα, λοιπόν; Τι καιρό κάνει, ποια μαγαζιά είναι ανοιχτά και πώς μπορείς να περάσεις την ώρα σου;

Την εποχή των απίστευτα έντονων ρυθμών στην καθημερινότητά μας, η γαλήνη ενός νησιού στη μέση του Αιγαίου είναι πράγματι δελεαστική. Η Πάρος έχει πολλά να προσφέρει στον ταξιδιώτη που θέλει να χαλαρώσει και να απολαύσει την ομορφιά της φύσης.

Ας δούμε στη συνέχεια όσα πρέπει να γνωρίζετε προτού επισκεφθείτε την Πάρο το χειμώνα.

Πώς είναι ο καιρός στην Πάρο τον χειμώνα;

Είναι βασικό ερώτημα, στο οποίο όμως δεν μπορεί να δοθεί εύκολη απάντηση. Γενικά, ως νησί ο χειμώνας στην Πάρο είναι πιο ήπιος σε σχέση με την ενδοχώρα, ενώ και οι βροχές είναι λιγότερες συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας.

Ωστόσο, τους μήνες Δεκέμβριο έως Φεβρουάριο, το κρύο μπορεί να είναι αρκετό, αν και δεν λείπουν οι ηλιόλουστες και γλυκές μέρες. Η θερμοκρασία παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις, καθώς τις κρύες μέρες μπορεί να αγγίξει τους 5 βαθμούς, αλλά υπάρχουν και μέρες με ήλιο και 20 βαθμούς.

Τι είναι ανοιχτό στην Πάρο τον χειμώνα;

Ένα άλλο ερώτημα που προβληματίζει αρκετούς που θέλουν να επισκεφτούν ένα νησί τον χειμώνα είναι τι θα βρουν ανοιχτό. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά μέρη για διαμονή και φαγητό, αν και οι περισσότερες καφετέριες, μπαρ και καταστήματα λιανικής κλείνουν από Νοέμβριο έως Μάρτιο.

Σχετικά με τη διαμονή, τα περισσότερα ανοιχτά δωμάτια θα τα βρείτε στην Παροικιά, ενώ υπάρχουν και ορισμένα στη Νάουσα. Στους δύο αυτούς οικισμούς θα βρείτε και μερικές ανοιχτές ταβέρνες, αν και ορισμένες από αυτές ανοίγουν μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Στα χωριά, όπως οι Λεύκες και η Μάρπησσα, μπορείτε να βρείτε ανοιχτό το καφενείο του χωριού, έχοντας μια εξαιρετική ευκαιρία να συνομιλήσετε με τους ντόπιους και να γνωρίσετε την αυθεντική πλευρά της Πάρου.

Δραστηριότητες και εκδρομές

Τον χειμώνα μπορείτε να απολαύσετε τη φύση του νησιού χωρίς τα πλήθη των τουριστών. Με την ενοικίαση αυτοκινήτου στην Πάρο θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε όμορφες διαδρομές από χωριό σε χωριό και από παραλία σε παραλία, ανακαλύπτοντας κρυμμένα διαμάντια.

Μπορείτε, για παράδειγμα, να επισκεφθείτε τα χωριά Μάρπησσα, Λεύκες και Πρόδρομο, ώστε να απολαύσετε τη γαλήνη ανάμεσα στα άσπρα σπιτάκια και τις βουκαμβίλιες να κρέμονται από τα μπαλκόνια. Από τον Πρόδρομο μπορείτε να ξεκινήσετε μια εύκολη πεζοπορική διαδρομή μέχρι τις Λεύκες (περίπου μία ώρα), ανακαλύπτοντας το ορεινό τμήμα του νησιού.

Στην Παροικιά αξίζει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε το μοναστήρι της Παναγιάς Εκατονταπυλιανής που παραμένει ανοιχτό για το κοινό όλο τον χρόνο. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία στην Ελλάδα. Μια βόλτα στο Φραγκοκάστελλο, το ενετικό κάστρο του 13ου αιώνα, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να χαζέψετε τη συγκλονιστική θέα από ψηλά. Στην Παροικία θα βρείτε ανοιχτό και το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο.

Στη Νάουσα τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά, οπότε προφανώς δεν θα βρείτε την έντονη νυχτερινή ζωή που τη χαρακτηρίζει. Όμως, είναι σίγουρα μία από τις γραφικότερες Χώρες των Κυκλάδων που αξίζει να την περπατήσετε και να τη χαρείτε μέσα σε μια ήσυχη και γαλήνια ατμόσφαιρα.

Η Πάρος τον χειμώνα είναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία από το καλοκαίρι, ένα αναζωογονητικό ταξίδι για στιγμές χαλάρωσης και επαφής με τη φύση. Δοκιμάστε το!