Main Menu

Σοκ στην Ξάνθη- Νεκρός 23χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Τύποι των marine separators: Πώς λειτουργούν και γιατί είναι απαραίτητοι;

Οι marine separators, γνωστοί και ως διαχωριστές παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής λειτουργίας ενός πλοίου και την τήρηση των κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, είναι ειδικά σχεδιασμένοι για τον διαχωρισμό διαφόρων συστατικών στοιχείων ενός υγρού. Η διαδικασία αυτή βοηθά στη σωστή διεκπεραίωση όλων των βιομηχανικών λειτουργιών του πλοίου.

Οι marine separators έχουν διάφορους τύπους. Για την επιλογή του κατάλληλου, είναι σημαντική η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας και των ιδιοτήτων τους. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τους διάφορους τύπους των separators, πώς λειτουργούν, και για ποιους λόγους είναι απαραίτητοι.

Τύποι των marine separators

Οι marine separators έχουν διάφορους τύπους. Στους πιο δημοφιλείς από αυτούς ανήκουν:

  • Oilywater separators: Οι oily-water separators είναι σχεδιασμένοι για να διαχωρίζουν πετρέλαιο και γενικότερα καύσιμο από τα απόβλητα νερού ή άλλων υγρών. Βασικός ρόλος τους είναι να διατηρούν τα υγρά απόβλητα καθαρά, και να αποτρέπουν την πετρελαϊκή ρύπανση.
  • Fuel separators: Γνωστοί και ως diesel fuel purifiers, αφαιρούν ακαθαρσίες, νερό και άλλες ουσίες από τα καύσιμα. Χρησιμοποιούνται στη θαλάσσια βιομηχανία για τη διανομή του καθαρού καυσίμου στις μηχανές. Με τον τρόπο αυτό, βελτιώνεται η απόδοση, μειώνεται η κατανάλωση καυσίμου και παρατείνεται η ζωή καίριων μηχανημάτων, όπως για παράδειγμα των μηχανών.
  • SolidLiquid Separators: Συνήθως χρησιμοποιούνται στη θαλάσσια βιομηχανία για τον διαχωρισμό διαφόρων ουσιών των διαφόρων υγρών του πλοίου. Η διαδικασία αυτή εξασφαλίζει την αποτελεσματική διαχείριση και διάθεση των αποβλήτων. Οι separators παίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος.
  • Centrifugal separators: Η χρήση των centrifugal separators ή αλλιώς φυγοκεντρικών διαχωριστών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη θαλάσσια βιομηχανία. Η φυγόκεντρος δύναμη διαχωρίζει τα διάφορα συστατικά ενός υγρού με βάση το βάρος και την πυκνότητα τους. Αυτό επιτυγχάνεται με την περιστροφή του υγρού περιστρέφοντας το σε ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες.

Γιατί είναι σημαντικοί οι marine separators;

Οι marine separators είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την καλή λειτουργία ενός πλοίου. Αποτρέπουν τη ρύπανση, συμβάλλουν στη διαχείριση των αποβλήτων, και βοηθούν το πλοίο να παραμείνει σύμφωνο με τους διεθνείς κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του πλοίου και διασφαλίζεται η διατήρηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Πώς λειτουργούν οι marine separators;

Οι marine separators, και κυρίως οι centrifugal separators χρησιμοποιούν την φυγόκεντρο δύναμη για να διαχωρίζουν τις διαφορετικές ουσίες των διαφόρων υγρών. Πώς όμως λειτουργούν;

Είσοδος του υγρού

Το υγρό στοιχείο εισέρχεται στον διαχωριστή και τοποθετείται στον κάδο.

Φυγόκεντρος δύναμη

Το μίγμα μέσα στον διαχωριστή υποβάλλεται σε υψηλές φυγοκεντρικές δυνάμεις που παράγονται από την περιστροφή του υγρού σε ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες. Η δύναμη αυτή προκαλεί την κίνηση των βαρέων σωματιδίων στις άκρες του δοχείου. Τα πιο ελαφριά σωματίδια μετακινούνται προς το κέντρο.

Ζώνες διαχωρισμού

Ένας marine separator συνήθως αποτελείται από πολλά στάδια ή ζώνες διαχωρισμού. Κάθε ζώνη είναι ειδικά σχεδιασμένη για ένα συγκεκριμένο είδος συστατικών. Καθώς το μίγμα μετακινείται μέσα στις ζώνες, τα διαφορετικά συστατικά τμήματα χωρίζονται με βάση την πυκνότητα και το βάρος τους.

Συλλογή

Οι διαχωρισμένες ουσίες συλλέγονται σε διαφορετικές περιοχές του δοχείου σύμφωνα με την πυκνότητα τους. Σημαντικό ρόλο όμως στη διαδικασία αυτή παίζει και το είδος του διαχωριστή. Για παράδειγμα, σε έναν oily separator, το καύσιμο τοποθετείται ψηλά στον διαχωριστή, σχηματίζοντας μια στοιβάδα που συλλέγεται και αποβάλλεται ιδιαίτερα εύκολα. Στη συνέχεια, το καθαρό υγρό τοποθετείται σε ξεχωριστό δοχείο.

Παρατηρούμε λοιπόν πως οι marine separators παίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του πλοίου, την εξοικονόμηση καυσίμων και την μείωση των θαλάσσιων ρύπων. Έτσι, αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά μηχανικά συστήματα του.