Main Menu

Σοκ στην Ξάνθη- Νεκρός 23χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Πού μπορώ να πουλήσω μια χρυσή λίρα

Όπως σε όλες τις εποχές με υψηλό πληθωρισμό, έτσι και σήμερα η αγορά και πώληση χρυσής λίρας και γενικότερα του χρυσού βρίσκεται σε άνοδο. Και είναι λογικό, αφού ο χρυσός έχει αξία από μόνος του και αποτελεί αξιόπιστο μέσο επένδυσης χωρίς τις μεγάλες διακυμάνσεις που συναντάμε σε άλλα μέσα πλουτισμού.

Η χρυσή λίρα αποτελεί τον κυριότερο τρόπο επένδυσης σε χρυσό, ιδιαίτερα για τη μεσαία τάξη (σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τις ράβδους χρυσού που έχουν τεράστια αξία, οπότε απαιτούν και σημαντικό κεφάλαιο). Έτσι, αν έχετε μια χρυσή λίρα, αυτομάτως κατέχετε σημαντικό περιουσιακό στοιχείο που μπορείτε να αξιοποιήσετε, όποτε έχετε ανάγκη χρημάτων.

Το θέμα, όμως, που μπορεί να σας απασχολεί είναι πού μπορείτε να πουλήσετε μια χρυσή λίρα. Ποια είναι η διαδικασία και τι πρέπει να προσέξετε; Ας τα δούμε πιο αναλυτικά στη συνέχεια.

Πού γίνεται η αγορά και πώληση χρυσής λίρας;

Αν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε ή να πουλήσετε χρυσές λίρες τότε έχετε 4 επιλογές:

  • Στο νομισματοκοπείο
  • Στην τράπεζα της Ελλάδος
  • Σε ενεχυροδανειστήριο ή ανταλλακτήριο χρυσού
  • Online μέσω σελίδων που εξειδικεύονται στην αγοραπωλησία τιμαλφών.

Τι πρέπει να προσέξω;

Το νομισματοκοπείο και η τράπεζα αγοράζουν λίρα που είναι σφραγισμένη και φέρει το πιστοποιητικό της. Πρακτικά, λοιπόν, είναι δύσκολο για τους περισσότερους να κάνουν τη συναλλαγή εκεί. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αποκτήσει τη λίρα ως δώρο από κάποιο συγγενή, χωρίς να έχουν χαρτιά ή συσκευασία.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ενεχυροδανειστήριο που λειτουργεί ως ανταλλακτήριο χρυσού, ώστε να αγοράσει άμεσα τη χρυσή λίρα και να σας δώσει σε αντάλλαγμα μετρητά. Η λύση της online συναλλαγής ενέχει φυσικά πολλούς κινδύνους, οπότε απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Κατά την πώληση της λίρας θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

  • Προηγούμενη εκτίμηση: Δεν έχουν όλες οι χρυσές λίρες την ίδια αξία. Ανάλογα με την ποιότητα, τη συλλεκτική αξία και τη χρονολογία η τιμή μπορεί να ανέβει πολύ. Επομένως, είναι βασικό προηγουμένως να προχωρήσετε σε εκτίμηση της αξίας της, ώστε να ξέρετε τι τιμή να περιμένετε. Στα παραδοσιακά ανταλλακτήρια χρυσού που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες, μπορεί να γίνει εκτίμηση ανεξάρτητα από την ολοκλήρωση ή όχι της αγοραπωλησίας.
  • Γνησιότητα: Αν μπορείτε να βρείτε το πιστοποιητικό γνησιότητας, τότε η τιμή μεταπώλησης που θα πετύχετε είναι πολύ υψηλή.
  • Διαφάνεια στις συναλλαγές: Βεβαιωθείτε ότι το ενεχυροδανειστήριο, στο οποίο απευθύνεστε, έχει άδεια λειτουργίας και αναγράφει την τιμή χρυσού σε εμφανή θέση. Η τιμή της χρυσής λίρας είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όμως το βάρος της σε χρυσό είναι ο βασικότερος, οπότε πρέπει να γνωρίζετε με ακρίβεια πόσο πωλείται ο χρυσός στην τρέχουσα φάση.

Η διαδικασία της πώλησης

Η διαδικασία για να πουλήσετε τη χρυσή λίρα είναι πολύ απλή και γρήγορη. Επισκέπτεστε το ενεχυροδανειστήριο, όπου γίνεται επί τόπου η εκτίμηση της λίρας. Εφόσον συμφωνείτε με την προτεινόμενη τιμή, παραδίδετε τη λίρα και τυχόν κουτί ή πιστοποιητικά που έχετε και λαμβάνετε άμεσα μετρητά.

Συμπερασματικά, το κυριότερο είναι να επιλέξετε έμπειρους και αξιόπιστους επαγγελματίες, ώστε να λάβετε την τιμή που αξίζει στη χρυσή λίρα σας.