Main Menu

Σοκ στην Ξάνθη- Νεκρός 23χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται η αλλαγή φίλτρου νερού;

Το πόσο συχνά πρέπει να γίνεται η αλλαγή φίλτρου νερού είναι ένα απλό ερώτημα, με την απάντηση του να βρίσκεται στο είδος και τη σύσταση του φίλτρου. Στην πραγματικότητα, όταν αναφερόμαστε στην αλλαγή φίλτρου νερού, κάνουμε λόγο για το ανταλλακτικό φίλτρο για τον καθαρισμό του νερού. Το ανταλλακτικό φίλτρο είναι το φίλτρο που είναι υπεύθυνο για τον σωστό καθαρισμό των ακαθαρσιών. Όλα τα φίλτρα χρειάζονται αντικατάσταση, ή αναγέννηση έπειτα από το τέλος της χρήσης των πόρων του. Το διάστημα αυτό κυμαίνεται στους 6-12 μήνες περίπου, όμως διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση.

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω, κάθε πότε θα πρέπει να αλλάζουν τα φίλτρα νερού, ανάλογα με το είδος της συσκευής που έχετε σπίτι σας.

Φίλτρο νερού κανάτα

Το φίλτρο νερού κανάτα συναντάται σε έναν μεγάλο αριθμό νοικοκυριών. Η συχνότητα αλλαγής του φίλτρου καθορίζεται με βάση τις συστάσεις του κατασκευαστή. Για παράδειγμα, σε περιοχές που το νερό είναι μαλακό, το φυσίγγιο θα πρέπει να αλλάζει περίπου 5 φορές λιγότερο συχνά σε περιοχές με σκληρό νερό. Για παράδειγμα, αν καταναλώνετε περίπου 5 λίτρα την ημέρα νερό, σε μια περιοχή με μαλακό νερό το φίλτρο θα χρειαστεί αντικατάσταση περίπου σε 60 ημέρες. Αντίθετα, αν το νερό είναι ιδιαίτερα σκληρό, η αλλαγή θα πρέπει να γίνει στις 10 ημέρες.

Φίλτρο νερού βρύσης

Το φίλτρο νερού βρύσης έχει ενεργό άνθρακα, και συνδέεται εύκολα με τη βρύση της κουζίνας. Συνήθως, έχει διακόπτη, με τον οποίο έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε φιλτραρισμένο ή αφιλτράριστο νερό. Όσον αφορά το ανταλλακτικό του φίλτρου νερού, θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 6-12 μήνες, ανάλογα με το βαθμό χρήσης. Ωστόσο, εξαιτίας του όγκου που πιάνει η συσκευή στη βρύση, θα πρέπει να αντικαθίσταται ολόκληρη η εγκατάσταση έπειτα από λίγα χρόνια, διότι τα άλατα επιβαρύνουν τις φλάντζες της συσκευής.

Φίλτρο νερού άνω πάγκου

Το φίλτρο νερού άνω πάγκου τοποθετείται συνήθως στον πάγκο δίπλα από τον νεροχύτη και συνδέεται στην βρύση της κουζίνας με διακόπτη ροής. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να επιλέγετε εσείς πότε θα χρησιμοποιείτε φιλτραρισμένο νερό και πότε όχι. Στα φίλτρα αυτά, το ανταλλακτικό του φίλτρο συνήθως είναι πεπιεσμένος ενεργός άνθρακας. Συνήθως, με βάση το πόσο σκληρό ή επιβαρυμένο είναι το νερό, τοποθετείται μονό, διπλό ή τριπλό φίλτρο. Συνήθως,η αντικατάσταση του φίλτρου πραγματοποιείται μια φορά τον χρόνο.

Φίλτρα νερού κάτω πάγκου

Τα φίλτρα νερού κάτω πάγκου έχουν δύο κατηγορίες. Από τη μια είναι αυτά που συνδέονται στην κρύα παροχή της κουζίνας, και σημαίνει ότι κάθε φορά που ανοίγετε τη βρύση, το νερό θα είναι φιλτραρισμένο. Η διάρκεια ζωής του ανταλλακτικού του φίλτρου είναι περίπου στον 1 χρόνο. Από την άλλη, είναι τα φίλτρα που συνδέονται σε δική τους βρύση, και το φίλτρο τους μπορεί να είναι μονό, διπλό ή τριπλό. Όπως και με τα φίλτρα που συνδέονται στην κρύα παροχή της κουζίνας, τα ανταλλακτικά τους χρειάζονται αλλαγή περίπου ανά 1 χρόνο.

Φίλτρα νερού αντίστροφης όσμωσης

Η αντίστροφη όσμωση πραγματοποιείται και αυτή κάτω από τον πάγκο της κουζίνας. Στην ουσία, πρόκειται για έναν συνδυασμό φίλτρων, όπου το νερό διέρχεται από πολλά στάδια επεξεργασίας. Με τη διαδικασία αυτή, αφαιρούνται διάφορες ακαθαρσίες, σκουριές, άλατα, λιπάσματα, οργανικές ενώσεις. Η διάρκεια ζωής μιας μεμβράνης αντίστροφης όσμωσης εξαρτάται στον μεγαλύτερο βαθμό από την ποιότητα του νερού της κεντρικής παροχής. Εξίσου μεγάλο ρόλο παίζει και η προέλευση του νερού, δηλαδή αν προέρχεται από τη δημοτική παροχή ή από κάποια γεώτρηση. Γενικότερα, η μέση διάρκεια ζωής μιας μεμβράνης αντίστροφης όσμωσης είναι 1-2 χρόνια. Ωστόσο, για την περίπτωση της γεώτρησης, η ζωή της μεμβράνης μπορεί να είναι πιο σύντομη, εξαιτίας της ιδιαίτερης ποιότητας του νερού.

Παρατηρούμε λοιπόν πως ανάλογα με το είδος του φίλτρου, και την ποιότητα του νερού, η διάρκεια ζωής του ανταλλακτικού μπορεί να διαφέρει. Ο κατασκευαστής θα προτείνει το κατάλληλο διάστημα τοποθέτησης με βάση την ποιότητα του νερού και τις ανάγκες σας.