Main Menu

Ξάνθη: Με λουλούδια και ενός λεπτού σιγή τίμησαν την μνήμη του Φίλιππου Αμοιρίδη

Τη μνήμη του Φίλιππου Αμοιρίδη με αφορμή τη συμπλήρωση 24 χρόνων από τον θάνατό του τίμησαν το πρωί της Τρίτης οι Ξανθιώτες που συγκεντρώθηκαν μπροστά από την προτομή του, που βρίσκεται απέναντι απο το κτίριο της ΔΕΗ.

Η πρωτοβουλία έγινε από τους πρώην εργαζόμενους του Τυπογραφείου της ΣΕΒΑΘ, οι οποίοι απέδωσαν φόρο τιμής στον πρώην Δήμαρχο Ξάνθης, που άφησε πλούσιο έργο πίσω του, τοποθετόντας λουλούδια στην προτομή του ενώ κράτησαν και ενός λεπτού σιγή.

Λίγα λόγια τον Φίλιππο Αμοιρίδη:

Ήταν ξημερώματα της 5ής Δεκεμβρίου του 1999 όταν ασθενοφόρο καλέστηκε στο σπίτι του τότε Δήμαρχου Ξάνθης Φίλλιπου Αμοιρίδη για να τον οδηγήσει στο Νοσοκομείο Ξάνθης μετά από αδιαθεσία. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών όπως έγινε γνωστό από τους γιατρούς του Νοσοκομείου ο Φίλλιπος Αμοιρίδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 χρονών μετά από ανακοπή καρδιάς.
Γεννήθηκε στο Λυκοδρόμιο το 1943 και μεγάλωσε στο Δαφνώνα, το 1986 ο Φίλλιπος Αμοιρίδης εκλέχθηκε για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος με τον τότε Δήμαρχο Κωνσταντίνο Μπένη, επιτυγχάνοντας το 1990 να αποτελέσει και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 1990 αναδείχθηκε ο νέος Δήμαρχος της Ξάνθης, στο δεύτερο γύρο, με ποσοστό 54,4. Ομοίως, επέτυχε την επανεκλογή του για δεύτερη και τρίτη φορά με τα πρωτοφανή ποσοστά 68,9 και 72,3, από τον πρώτο γύρο, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 1994 και 1998 αντίστοιχα.
Υπό τη δημαρχία του Αμοιρίδη πραγματοποιήθηκαν διάφορα έργα υποδομής κι ανάπλασης του αστικού ιστού κι αναδείχθηκε η σπουδαιότητα των πολιτιστικών θεσμών. Ένα από αυτά ήταν η ενοποίηση των πλατειών του Διοικητηρίου και της πλατείας Βασιλέως Γεωργίου, έργο το οποίο δεν αφορά μόνο την ένωση των πλατειών αλλά άλλαξε και όλη την εικόνα του κέντρου της πόλης της Ξάνθης.