Main Menu

Σοκ στην Ξάνθη- Νεκρός 23χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Πώς να καθαρίσεις το χαλί μετά το ρεβεγιόν

Είναι όμορφες οι γιορτές. Κυρίως γιατί ανοίγουμε το σπίτι μας, μαζευόμαστε όλοι μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και απολαμβάνουμε χαρούμενες στιγμές. Φυσικά, αυτές οι στιγμές έχουν και το τίμημά τους που το καταλαβαίνουμε την επόμενη μέρα…

Έχεις περάσει, λοιπόν, ένα υπέροχο ρεβεγιόν Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς, όμως συνειδητοποιείς μετά ότι το χαλί του σαλονιού ή της τραπεζαρίας έχει γίνει χάλια. Λεκέδες από σάλτσα, κρασί, κερί ή σοκολάτα βρίσκονται διάσπαρτοι στο αγαπημένο σου χαλί κι εσύ δεν ξέρεις τι να κάνεις;

Ας δούμε παρακάτω πώς μπορείς να απαλλαγείς εύκολα και γρήγορα από κάθε τύπο λεκέ.

Πώς φεύγουν οι δύσκολοι λεκέδες από το χαλί;

Πριν πούμε οτιδήποτε άλλο, το σημαντικότερο σε αυτή τη διαδικασία είναι να αφαιρέσεις το λεκέ όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Κυρίως, δηλαδή, την υγρασία που αυτός έχει. Σίγουρα, δεν μπορείς να τρίβεις με καθαριστικό το χαλί κάθε φορά που πέφτει ένας λεκές κατά τη διάρκεια του τραπεζιού, μπορείς όμως να ταμπονάρεις το σημείο με ένα χαρτί κουζίνας, ώστε τουλάχιστον να φύγει η περισσότερη υγρασία.

Στη συνέχεια, ανάλογα με το λεκέ πρέπει να κάνεις τα εξής:

  • Για φρούτα και λαχανικά (π.χ. σάλτσα ντομάτας ή ρόδι): Πλύνε τοπικά με διάλυμα που αποτελείται από 2 φλιτζάνια νερό, μία κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι και μία κουταλιά της σούπας απορρυπαντικό ρούχων.
  • Λάδι: Αυτό χρησιμεύει και για λεκέδες από σάλτσα που περιέχει λάδι. Μπορείς να ψεκάσεις με καλαμποκάλευρο και να το αφήσεις στο σημείο για αρκετές ώρες. Αν μείνουν ίχνη, αποτελεσματική είναι και η κρέμα ξυρίσματος, την οποία πρέπει να αφήσεις να στεγνώσει και ύστερα να την τρίψεις με ένα μαλακό, υγρό πανί.
  • Λευκό κρασί: Άπλωσε πάνω στον λεκέ μαγειρική σόδα και ύστερα άφησέ την να δράσει για όλο το βράδυ. Έπειτα, μάζεψέ την με ηλεκτρική σκούπα. Αν ο λεκές είναι επίμονος, μπορείς να τρίψεις τη μαγειρική σόδα πάνω στο χαλί με ένα μαλακό, υγρό πανί.
  • Κόκκινο κρασί, καφές ή σοκολάτα: Πρόκειται για δύσκολους λεκέδες, στους οποίους αρχικά μπορείς να δοκιμάσεις την παραπάνω λύση. Αν δεν φέρει αποτέλεσμα, τότε ανακάτεψε ένα φλιτζάνι κρύο νερό με 2-6 σταγόνες άχρωμου σαπουνιού πιάτων και τρίψε ελαφρά το χαλί με ένα πανί.

Τι να κάνεις αν οι λεκέδες δεν φεύγουν;

Δυστυχώς, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να μη φεύγουν οι λεκέδες παρόλη την προσπάθεια. Μάλιστα, σε ορισμένα χαλιά καλό είναι να μην προσπαθήσεις πολύ, γιατί μπορεί να γίνει ζημιά. Για παράδειγμα, τα μεταξωτά χαλιά δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή καθόλου με νερό, ενώ στα χαλιά με έντονα χρώματα μπορεί να επέλθει αποχρωματισμός από το τρίψιμο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πιο ασφαλής και αποτελεσματική λύση είναι να απευθυνθείς σε ταπητοκαθαριστήρια που εξειδικεύονται σε ευπαθή χαλιά, όπως τα Expert Clean. Πρόκειται για ταπητοκαθαριστήρια που διαθέτουν την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό, για να καθαρίζουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς λεκέδες σε ευαίσθητα χαλιά, στα οποία συχνά ο ξηρός καθαρισμός ή/και η χρήση βιολογικών καθαριστικών είναι η μόνη λύση.

Πάντως, μιας και ακόμα είναι νωρίς, σου προτείνουμε να θωρακίσεις τα χαλιά σου απέναντι σε τέτοια μικροατυχήματα. Στα ταπητοκαθαριστήρια Expert Clean μπορείς να αδιαβροχοποιήσεις το χαλί σου. Πρόκειται για μια απλή, οικονομική και απολύτως ασφαλή διαδικασία, όπου εφαρμόζεται ειδική επίστρωση στο χαλί, ώστε να μην απορροφά τους λεκέδες. Έτσι, αυτοί μένουν επιφανειακοί και απομακρύνονται εξαιρετικά εύκολα στο σπίτι.