Main Menu

Σοκ στην Ξάνθη- Νεκρός 23χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Το πιο πρωτότυπο και χρήσιμο δώρο για ηλικιωμένους

Οι αγορές των χριστουγεννιάτικων δώρων έχουν ξεκινήσει και είμαστε βέβαιοι ότι αναζητάτε ένα δώρο για τους ηλικιωμένους που βρίσκονται στη ζωή σας. Τι να επιλέξει όμως κανείς για έναν άνθρωπο που έχει δεχτεί μέχρι στιγμής αρκετά δώρα; Ένα πρωτότυπο και χρήσιμο δώρο όπως ένα ακοόγραμμα θα σας βοηθήσει να εντυπωσιάσετε. Παράλληλα, θα δείξετε το ενδιαφέρον σας για την υγεία του παραλήπτη.

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για το ακοόγραμμα, καθώς και γιατί είναι ένα τόσο χρήσιμο δώρο για κάθε ηλικιωμένο, και όχι μόνο.

Τι είναι το ακοόγραμμα;

Το ακοόγραμμα, το οποίο είναι γνωστό και ως ακοομέτρηση, είναι μια εξέταση η οποία πραγματοποιείται από έναν ακοολόγο ή έναν γιατρό ΩΡΛ, κατά την οποία γίνεται η εκτίμηση της ακοής. Η εξέταση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την διάγνωση και την αντιμετώπιση της βαρηκοΐας. Στις περισσότερες περιπτώσεις διαρκεί 10-30 λεπτά, ανάλογα με τα ευρήματα της.

Για ποιους λόγους είναι σημαντικό το ακοόγραμμα;

Η μείωση και η απώλεια ακοής είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει άτομα από όλες τις ηλικίες. Η απώλεια ακοής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως:

  • Γήρανση
  • Έκθεση σε ήχους με υψηλή ένταση
  • Γενετικούς παράγοντες
  • Εμφάνιση λοίμωξης
  • Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές

Πώς πραγματοποιείται το ακοόγραμμα;

Η εκτέλεση του ακοογράμματος πραγματοποιείται μέσω ενός ειδικού μηχανήματος, το ακοογράφου, και περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

  • Προετοιμασία: Πριν την έναρξη της εξέτασης, πραγματοποιείται λήψη ιατρικού ιστορικού του εξεταζόμενου. Στη συνέχεια, γίνεται ωτοσκόπηση για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κερί ή κάποια λοίμωξη, που μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα του ακοογράμματος.
  • Τοποθέτηση: Ο εξεταζόμενος κάθεται καθιστός σε ένα ηχομονωμένο δωμάτιο και φορά ακουστικά πάνω από τα αυτιά του. Θα πρέπει να είναι όσο πιο ήσυχος γίνεται κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
  • Καλιμπράρισμα: Ο ακοογράφος θα πρέπει να είναι καλιμπραρισμένος, ώστε να είναι σίγουρο πως οι ήχοι θα παράγονται στις κατάλληλες συχνότητες.
  • Εξέταση: Ο ειδικός εξηγεί τη διαδικασία στον εξεταζόμενο, και του ζητά με τη βοήθεια ενός κουμπιού να του επισημαίνει πότε ακούει έναν ήχο.
  • Αποτελέσματα: Έπειτα από το πέρας της διαδικασίας, πραγματοποιείται συζήτηση για τα αποτελέσματα της εξέτασης, καθώς και αν είναι απαραίτητο να διενεργηθούν περαιτέρω εξετάσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται η εμφάνιση βαρηκοΐας;

Ο θεραπευτικές μέθοδοι της βαρηκοΐας εξαρτώνται από τον τύπο και τον βαθμό της. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απώλεια ακοής μπορεί να είναι προσωρινή και να υποχωρήσει. Όμως σε άλλες, απαιτείται χειρουργική επέμβαση, φαρμακευτική αγωγή, ή κάποιο από τα παρακάτω:

Ακουστικά βαρηκοΐας

Τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν είναι άλλο από μικρές εξατομικευμένες συσκευές, οι οποίες τοποθετούνται είτε εντός, είτε εκτός του αυτιού. Η ικανότητα αντίληψης των ήχων ενισχύεται, με αποτέλεσμα το καλό άκουσμα και κατανόηση της ανθρώπινης ομιλίας.

Κοχλιακά εμφυτεύματα

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα δεν είναι άλλο από χειρουργικά εμφυτευμένες συσκευές, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα παράκαμψης του τμήματος του αυτιού με βλάβη, και τη δυνατότητα διέγερσης του ακουστικού νεύρου.

Σε περίπτωση λοιπόν που έχετε κάποιον ηλικιωμένο στο κοντινό σας περιβάλλον, το καλύτερο δώρο που μπορείτε να του κάνετε τα φετινά Χριστούγεννα είναι ένα ακοόγραμμα. Θα βοηθήσετε στην έγκαιρη διάγνωση μιας κατάστασης που μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα του!