Main Menu

Σοκ στην Ξάνθη- Νεκρός 23χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Πώς γίνεται η ανάκτηση φωτογραφιών και δεδομένων από SSD δίσκο;

Οι SSD δίσκοι έχουν φέρει μια μικρή επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας των PC & laptops τα τελευταία χρόνια. Είναι γρήγοροι, πολύ πιο αποδοτικοί από τους σκληρούς δίσκους HDD και παράλληλα είναι και πιο ανθεκτικοί.

Ένα πρόβλημα έχουν. Ότι η ανάκτηση φωτογραφιών και δεδομένων είναι πιο δύσκολη, σε περίπτωση που κάποιο αρχείο διαγραφεί ή χαθεί για άλλο λόγο.

Τα καλά νέα είναι ότι η ανάκτηση αρχείων εξακολουθεί να είναι εφικτή στους δίσκους SSD, απλά έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες. Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω τι ακριβώς πρέπει να κάνετε, αν χάσετε κάποιο αρχείο ή φωτογραφία στον υπολογιστή σας, ώστε να καταφέρετε να την επαναφέρετε.

Γιατί η ανάκτηση δεδομένων σε δίσκο SSD είναι δύσκολη;

Πριν πάμε στα best practices, καλό είναι να δούμε πρώτα τι είναι αυτό που κάνει την επαναφορά αρχείων από δίσκο SSD δύσκολη. Έτσι, θα γνωρίζετε και ποια βήματα πρέπει να κάνετε στην περίπτωση απώλειας αρχείων.

Η ανάκτηση αρχείων από SSD είναι πιο δύσκολη σε σχέση με τους υπόλοιπους δίσκους, επειδή οι SSD χρησιμοποιούν την τεχνολογία TRIM. Η τεχνολογία TRIM σημαίνει ότι, όταν ένα αρχείο διαγράφεται, διαγράφεται επίσης και το index του που είναι απαραίτητο για την ανάκτησή του.

Αυτό δεν συμβαίνει, για παράδειγμα, στους δίσκους HDD, στους οποίους το αρχείο παραμένει σε φυσικό επίπεδο στο δίσκο, μέχρι να αντικατασταθεί από ένα άλλο. Βέβαια, για αυτό το λόγο, οι δίσκοι αυτοί είναι πολύ πιο αργοί από τους SSD, όμως και γι’ αυτό είναι πιο εύκολο να γίνει data recovery.

Τι να κάνετε για να αυξήσετε το ποσοστό επιτυχίας του data recovery σε SSD

Η τεχνολογία TRIM μας προϊδεάζει και για το τι πρέπει να κάνουμε, έτσι ώστε να είναι επιτυχημένη η ανάκτηση δεδομένων και φωτογραφιών από δίσκο SSD. Η λογική, λοιπόν, είναι ότι δεν επιτρέπουμε να αποθηκευτεί άλλο αρχείο στη θέση του παλιού, αλλά και γενικότερα ότι πρέπει να σταματήσουμε τη διαδικασία λειτουργίας του δίσκου.

Έτσι, λοιπόν, είναι βασικό να κλείσετε αμέσως τον υπολογιστή. Και όταν λέμε αμέσως, εννοούμε χωρίς καμία καθυστέρηση για το οτιδήποτε. Το ότι δεν έχετε ανοιχτά προγράμματα δεν σημαίνει τίποτα, αφού μπορεί να τρέχουν διεργασίες στο background, με τις οποίες νέα αρχεία να εκτοπίζουν τα παλιά.

Το επόμενο βήμα είναι να αντισταθείτε στην παρόρμηση να κατεβάσετε κάποιο free πρόγραμμα ανάκτησης δεδομένων. Το πιο συχνό πράγμα που συμβαίνει είναι ότι τα προγράμματα αυτά βρίσκουν πολύ μικρό ποσοστό δεδομένων ή σε κακής ποιότητας μορφή, ενώ παράλληλα κάνουν ζημιά στα ήδη υπάρχοντα.

Ακόμα και τα ευρέως διαθέσιμα πληρωμένα προγράμματα, επειδή δεν είναι επαγγελματικά, δεν βρίσκουν πάνω από 50-60% των αρχείων. Ποσοστό φυσικά πολύ μικρό, καθώς, για να θεωρηθεί η ανάκτηση δεδομένων επιτυχημένη, θα πρέπει τα ανακτηθέντα αρχεία να είναι σε ποσοστό άνω του 90%.

Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι η μόνη λύση είναι να απευθυνθείτε σε ειδικούς στην ανάκτηση δεδομένων. Είτε πρόκειται για μηχανική βλάβη (π.χ. πτώση από ψηλά ή υγρασία) είτε για πρόβλημα που αφορά το λογισμικό (κατά λάθος διαγραφή, κακόβουλο λογισμικό κλπ), θα πρέπει να το αναλάβει έμπειρος τεχνικός που γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες και τα προβληματικά σημεία ενός δίσκου SSD.