Main Menu

Σοκ στην Ξάνθη- Νεκρός 23χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Στρώματα αφρού: Τα βασικά τους χαρακτηριστικά & όσα πρέπει να προσέξετε για καλύτερο ύπνο

Τα στρώματα αφρού αποτελούν μία από τις κυριότερες κατηγορίες των ανατομικών στρωμάτων που είναι ιδανικά για όσους θέλουν μια χαλαρωτική αίσθηση στον ύπνο τους. Άλλωστε, ο καλός ύπνος εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το στρώμα που χρησιμοποιούμε, οπότε είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες μας.

Ας δούμε, λοιπόν τι είναι, από τι υλικά αποτελούνται, τι προσφέρουν και ποιο είναι το ένα και μοναδικό τους μειονέκτημα που πρέπει να γνωρίζετε πριν την αγορά τους.

Τι είναι τα στρώματα αφρού;

Τα στρώματα αφρού είναι ανατομικά στρώματα που αποτελούνται από αφρώδη υλικά. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και τα στρώματα memory foam, τα οποία περιέχουν τον λεγόμενο «αφρό μνήμης». Δηλαδή ένα επαναστατικό καινοτόμο υλικό που ανακαλύφθηκε από τη Nasa. Το memory foam, όπως λέει και το όνομά του, θυμάται το σχήμα του σώματος και προσαρμόζεται στο μέγιστο βαθμό, κάθε φορά που ξαπλώνουμε.

Αυτά τα στρώματα, όπως όλα τα ανατομικά στρώματα, είναι μέτριας σκληρότητας, αν και μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες τις ανάγκες, αφού ορισμένα μοντέλα είναι υψηλότερης σκληρότητας.

Γιατί να τα επιλέξω;

Διαχρονικά, τα στρώματα αφρού είναι γνωστά για την αίσθηση αναζωογόνησης που προσφέρουν σε όλο το σώμα. Αγκαλιάζουν τις καμπύλες της σιλουέτας και υποστηρίζουν απαλά τις αρθρώσεις, τη λεκάνη και τον αυχένα.

Πρόκειται, δηλαδή, για στρώματα που παρέχουν άριστη υποστήριξη στη σπονδυλική στήλη, χωρίς όμως να είναι σκληρά και δύσκαμπτα. Έτσι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από ανθρώπους που έχουν ορθοπεδικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα, αρθρίτιδα. Και αυτό επειδή η πίεση που ασκούν είναι απόλυτα ομοιόμορφη και επομένως ο χρήστης δεν νιώθει πόνο σε κανένα σημείο.

Το κυριότερο πλεονέκτημα των στρωμάτων αφρού είναι ότι αποτελούν μια πολύ προσαρμοστική κατηγορία στρωμάτων ύπνου. Έτσι, βγαίνουν σε μια ευρεία γκάμα μοντέλων και σε διάφορα επίπεδα σκληρότητας ανάλογα με τις απαιτήσεις που υπάρχουν. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος με υψηλό σωματικό βάρος χρειάζεται ένα πιο σκληρό και στιβαρό στρώμα σε σχέση με έναν άνθρωπο με χαμηλό σωματικό βάρος. Αυτός, όμως, δεν χρειάζεται να επιλέξει υποχρεωτικά κάποιο ορθοπεδικό στρώμα με ελατήρια, αφού μπορεί να βρει τη σκληρότητα που χρειάζεται με το κατάλληλο στρώμα αφρού.

Επιπλέον, είναι υποαλλεργικά, οπότε δεν συσσωρεύουν σκόνη και ακάρεα. Άρα είναι κατάλληλα για παιδιά, ηλικιωμένους και ευπαθείς οργανισμούς, που δεν χρειάζεται να φοβούνται την εκδήλωση άσθματος ή άλλων αναπνευστικών προβλημάτων.

Τι πρέπει να προσέξω;

Το μοναδικό μειονέκτημα των στρωμάτων αφρού είναι ότι μπορεί να γίνουν ζεστά το καλοκαίρι σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες χωρίς τις κατάλληλες επιλογές σε υλικά.

Βέβαια, υπάρχει λύση και για αυτό το ζήτημα. Με ειδικά υλικά που αναπνέουν και απωθούν τη θερμότητα του σώματος, τα στρώματα αφρού γίνονται πιο δροσερά και έτσι αποτελούν μια επαρκή λύση για το καλοκαίρι.

Συνεπώς, τα στρώματα αφρού είναι μια ευέλικτη κατηγορία που με τη σωστή επιλογή μοντέλου και υλικών μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε ανάγκη και σε κάθε συνθήκη. Γι’ αυτό, άλλωστε, είναι και από τους πιο αγαπημένους τύπους στρωμάτων σε όλο τον κόσμο!