Σε μια πολύ πρωτότυπη και ιδιαίτερη δράση είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν μαθητές του 5ου Γυμνασίου. Με πρωτοβουλία, καθοδήγηση και προετοιμασία από τους εκπαιδευτικούς Σ. Ιμαμίδη και Σ. Μακρή, τα παιδιά ακολούθησαν μια διαδρομή στα σοκάκια της παλιάς πόλης συνδυάζοντας την καλλιέργεια της φαντασίας και των συναισθημάτων τους μέσα από δράσεις φιλαναγνωσίας με ένα νοερό ταξίδι στη διάσημη belle epoque της Ξάνθης.
Αρχικά, οι μαθητές επισκέφθηκαν έναν υπέροχο χώρο,το εργαστήρι φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής της Β. Στρώλη. Εκεί με χαρά τους υποδέχθηκε η ίδια η κα Στρώλη, η οποία αφού τους παρουσίασε το περιεχόμενο της φιλαναγνωσίας, τους καθοδήγησε μέσα από εξαιρετικές βιωματικές δράσεις στην ανάπτυξη των συναισθημάτων τους μέσα από από τη γραφή,την ποίηση και την αφήγηση.
Στη συνέχεια, η ημέρα συνεχίστηκε με επίσκεψη σε εμβληματικά κτήρια της παλιάς πόλης, κτήρια που είναι συνδεδεμένα με την ιστορική εποχή του καπνού που αποτελεί για την πόλη μας εποχή δόξας, ανάπτυξης και ευημερίας. Ανάμεσα στα σπίτια των εμπόρων καπνού του 19ου αιώνα που επισκέφθηκαν, ήταν η οικία Ι. Ντανιέλ (γνωστή ως και οικία Μ. Χατζιδάκι), η οικία Μιχάλογλου, Μουζαφέρ Μπέη, Κουγιουμτζόγλου, Στάλιου και το ιστορικό δημαρχείο της πόλης. Μέσα από τις ξεναγήσεις και τις ιστορίες που άκουσαν από τους εκπαιδευτικούς του προγράμματος,οι μαθητές πήραν μια μικρή γεύση από σημεία της πόλης μας που συχνά προσπερνάμε.
Στο τέλος,οι μαθητές κλήθηκαν να αποτυπώσουν είτε μια ιστορία που εμπνεύστηκαν από όσα άκουσαν είτε να καταγράψουν τα συναισθήματα που τους προκάλεσε η επίσκεψη σε αυτά τα κτήρια, ως μια διαδικασία ανατροφοδότησης και αυτοενίσχυσης.