Main Menu

Σοκ στην Ξάνθη- Νεκρός 23χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Αγορά σπιτιού: Πώς θα την πετύχετε χωρίς άμεσα χρήματα

Και ποιος δεν ονειρεύεται να έχει το δικό του σπίτι! Για πόσους, όμως, είναι εφικτό κάτι τέτοιο; Η αγορά σπιτιού απαιτεί σημαντικό κεφάλαιο που οι περισσότεροι στην Ελλάδα δεν έχουν.

Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, είναι λογικό να αναρωτιέστε πώς θα καταφέρετε να αγοράσετε σπίτι χωρίς χρήματα. Η απάντηση είναι ότι υπάρχουν ορισμένες λύσεις που θα σας δώσουν τη δυνατότητα να αποκτήσετε το σπίτι σας ακόμα και αν δεν έχετε χρήματα στην άκρη.

Ας δούμε παρακάτω όλες τις επιλογές.

Κρατική επιδότηση με το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» αφορά την επιδότηση της αγοράς πρώτης κατοικίας σε νέους 25-39 ετών. Οι διευκολύνσεις που προσφέρει το πρόγραμμα είναι οι εξής:

  • Οι δικαιούχοι μπορούν να πάρουν στεγαστικό δάνειο έως και 90% του ποσού αγοράς του ακινήτου.
  • Το 75% του δανείου είναι άτοκο από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Το υπόλοιπο 25% έχει ευνοϊκό επιτόκιο.
  • Για τρίτεκνους και πολύτεκνους το 100% του δανείου είναι άτοκο, χρηματοδοτούμενο από τη ΔΥΠΑ.

Για το πρόγραμμα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, δηλαδή 16.000€ ετήσιο ατομικό εισόδημα για άγαμους και 24.000€ για έγγαμους.

Επιπλέον, θα πρέπει το δάνειο να αφορά την αγορά πρώτης κατοικίας. Πρώτη κατοικία θεωρείται το ακίνητο που χρησιμοποιείται ως μόνιμη κατοικία ενός φυσικού προσώπου. Δηλαδή, για να λάβει κάποιος νέος το δάνειο, θα πρέπει να μην έχει άλλο ακίνητο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μόνιμή του κατοικία.

Στεγαστικό δάνειο

Το στεγαστικό δάνειο μπορείτε να το πάρετε και χωρίς κρατική επιδότηση, αρκεί να απευθυνθείτε σε κάποια τράπεζα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα σε αυτό:

  • Είναι απαραίτητο να έχετε ένα αρχικό κεφάλαιο, καθώς το δάνειο δεν καλύπτει ολόκληρο το ποσό αγοράς.
  • Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και η έγκριση εξαρτάται από διάφορα κριτήρια, όπως την ηλικία και τα εισοδήματα του αιτούντα.
  • Το επιτόκιο μπορεί να ανεβάσει σημαντικά το τελικό ποσό, ειδικά αν η διάρκεια αποπληρωμής είναι υψηλή (30 ή 40 χρόνια για παράδειγμα).
  • Απαιτείται προσοχή στην επιλογή σταθερού ή κυμαινόμενου επιτοκίου.

Rent to buy

Η ενοικίαση ενός σπιτιού με σκοπό την αγορά αποτελεί ουσιαστικά τη βασική μέθοδο της αγοράς σπιτιού με γραμμάτια. Δηλαδή δίνετε στον ιδιοκτήτη κάθε μήνα συγκεκριμένο ποσό (δόση) και μετά το πέρας συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος το ακίνητο περνάει στην κυριότητά σας.

Το πλεονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι ότι δεν εμπλέκεται τράπεζα, αλλά η συμφωνία γίνεται απευθείας μεταξύ αγοραστή και πωλητή. Ωστόσο, δεν είναι ένας τρόπος πώλησης ακινήτου που προτιμάται συχνά, καθώς οι ιδιοκτήτες αισθάνονται είτε ότι δεν είναι αρκετά εξασφαλισμένοι είτε ότι δεν τους συμφέρει να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο, αντί να λάβουν όλο το ποσό, όπως συμβαίνει με το στεγαστικό δάνειο.

 

Το σίγουρο είναι ότι η αγορά σπιτιού συμφέρει περισσότερο από ενοίκιο, οπότε είναι σημαντικό να ψάξετε τις επιλογές που έχετε, ειδικά αν μπορείτε να εξασφαλίσετε σε μηνιαία βάση το ποσό αποπληρωμής. Όμως, στο ποσό της αγοράς θα πρέπει να συνυπολογίσετε και άλλα κόστη, όπως η αμοιβή δικηγόρου, συμβολαιογράφου, μηχανικού και μεσίτη καθώς και τα έξοδα μεταγραφής. Το καλό είναι ότι, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία, η αγορά απαλλάσσεται από το φόρο μεταβίβασης (όχι όμως και από τον ΦΠΑ).