Main Menu

Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2024
Ξάνθη, GR
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio
Ξάνθη: Με καλυμμένα πρόσωπα και την απειλή πιστολιού έκλεψαν τα Χριστούγεννα απο οικία λίρες και χρήματα

Πότε κάνουμε ΚΑΡΠΑ

Το να γνωρίζουμε πότε κάνουμε ΚΑΡΠΑ είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μπορεί να σώσει τη ζωή σε ασθενή που έχει πάθει αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Διότι, μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο έχουν περάσει συνήθως τα πρώτα πολύτιμα λεπτά και οι πιθανότητες επιβίωσης του ατόμου μικραίνουν σημαντικά. Το πρωτόκολλο ΚΑΡΠΑ ορίζει συγκεκριμένες περιπτώσεις, κατά τις οποίες πρέπει να γίνεται καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και βέβαια με ορισμένη ακολουθία κινήσεων.

Τα δύο βασικότερα σημεία που ορίζουν ότι πρέπει να γίνει ΚΑΡΠΑ είναι η απουσία αναπνοής ή/και σφυγμού. Ας δούμε παρακάτω πιο αναλυτικά τις 5 πιο συνηθισμένες περιπτώσεις, κατά τις οποίες πρέπει να γίνει ΚΑΡΠΑ σε ασθενή, διότι δεν αναπνέει και δεν έχει σφυγμό.

1. Όταν κάποιος είναι αναίσθητος

Όταν ένας ασθενής είναι αναίσθητος και δεν ανταποκρίνεται, θα πρέπει να γίνεται αμέσως ΚΑΡΠΑ. Εάν δείτε ένα αναίσθητο άτομο, προσπαθήστε αμέσως να το αφυπνίσετε. Αν δεν τα καταφέρετε, ελέγξτε αν αναπνέει κανονικά ή αν έχει σφυγμό. Εάν δεν υπάρχει σφυγμός, η καρδιά του μπορεί να έχει σταματήσει, οπότε απαιτείται ΚΑΡΠΑ για την επαρκή κυκλοφορία του αίματος, μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.

2. Καρδιακή ανακοπή

Το πιο συνηθισμένο σενάριο στο οποίο απαιτείται ΚΑΡΠΑ είναι κατά τη διάρκεια καρδιακής ανακοπής. Η καρδιακή ανακοπή συμβαίνει όταν η καρδιά σταματά ξαφνικά να χτυπά. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως καρδιακή προσβολή, αρρυθμία ή άλλα καρδιολογικά προβλήματα.

Όταν κάποιος παθαίνει αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, η αναπνοή του σταματάει και χάνει τις αισθήσεις του. Σε αυτή την κατάσταση, η άμεση ΚΑΡΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ροής του αίματος στα ζωτικά όργανα, μέχρι να φτάσει επαγγελματική ιατρική βοήθεια.

3. Φράξιμο των αεραγωγών

Η πνιγμονή είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μπορεί να συμβεί όταν ένα αντικείμενο φράσσει τον αεραγωγό, εμποδίζοντας τη ροή του αέρα στους πνεύμονες. Σε περιπτώσεις σοβαρού πνιγμού, το άτομο μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του.

Προτού ξεκινήσετε ΚΑΡΠΑ σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ελέγξετε ότι το άτομο δεν έχει σφυγμό. Διαφορετικά, απαιτούνται άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα η λαβή Heimlich, ώστε να απελευθερωθεί ο αεραγωγός.

4. Ηλεκτροπληξία

Η ηλεκτροπληξία μπορεί να διαταράξει το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς, οδηγώντας σε καρδιακή ανακοπή. Εάν κάποιος πάθει ηλεκτροπληξία και δεν ανταποκρίνεται, ξεκινήστε αμέσως ΚΑΡΠΑ, μέχρι να έρθουν οι διασώστες.

5. Πνιγμός

Ο πνιγμός στο νερό είναι άλλη μία περίπτωση στην οποία πρέπει να χορηγείται αμέσως ΚΑΡΠΑ. Όταν ένα άτομο έχει βυθιστεί στο νερό και δεν μπορεί να αναπνεύσει, τα επίπεδα οξυγόνου του μειώνονται ραγδαία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή. Μετά την ανάσυρση του θύματος από το νερό, είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε ΚΑΡΠΑ εάν το θύμα δεν ανταποκρίνεται και δεν αναπνέει. Η ΚΑΡΠΑ μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας του οξυγόνου στο σώμα, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης μέχρι να φτάσει ιατρική βοήθεια.

Το κυριότερο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το πρωτόκολλο ΚΑΡΠΑ ορίζει ότι πρέπει να γίνεται μόνο αν κάποιος δεν έχει σφυγμό και είναι αναίσθητος. Διαφορετικά, δεν πρέπει να γίνεται, διότι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο άτομο, καθώς πρόκειται για μια εντατική και επεμβατική διαδικασία που στόχο έχει να εγγυηθεί την κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση των ζωτικών οργάνων σε ακραίες καταστάσεις υγείας.