Main Menu

Σοκ στην Ξάνθη- Νεκρός 23χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών ΑΜΘ για την ίδρυση μη κρατικών-ιδιωτικών πανεπιστημίων

Η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών ΑΜΘ εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της στο προωθούμενο κυβερνητικό σχέδιο νόμου για την ίδρυση μη κρατικών-ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν έρχεται να λύσει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης που βασανίζουν χιλιάδες μαθητές και εμάς ως γονείς τους. Δεν θα αναβαθμίσει την ανώτατη εκπαίδευση. Δεν θα απαλλάξει εμάς ως γονείς από το τεράστιο κόστος που επωμιζόμαστε για να στηρίξουμε τα παιδιά μας στην προσπάθειά τους να εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Αντίθετα:
Θα δημιουργήσει μία τεράστια αγορά που ο καθένας θα ψωνίζει με ότι έχει, δημιουργώντας τεράστιες ανισότητες ανάμεσα στους σημερινούς μαθητές και υποψήφιους φοιτητές. Όσοι – λίγοι- έχουν την οικονομική δυνατότητα απλά θα αγοράζουν πανάκριβα και με απλησίαστα ποσά για τη λαϊκή οικογένεια την είσοδό τους στην ανώτατη εκπαίδευση.

Θα υποβαθμιστεί το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης των δημοσίων πανεπιστημίων, όπως ολοφάνερα έχουμε δει να συμβαίνει στο δημόσιο σύστημα υγείας που φυτοζωεί και στις ιδιωτικές κλινικές που θησαυρίζουν…. Ήδη στην περιοχή μας η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την απορρόφηση των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ από το ΔΠΘ, με το επιχείρημα πως θα είναι το 3ο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας! Δεν έχουμε ακούσει όμως κουβέντα για αυτά τα τμήματα του ΔΙΠΑΕ που δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα εδώ και 6 χρόνια! Ούτε έχουμε δει ως γονείς από καμία κυβέρνηση να έχει κατεβάσει ποτέ ένα νομοσχέδιο που θα αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση ώστε να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα στην φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, μεταφορά, αναλώσιμα), οι ελλείψεις σε καθηγητές τόσο στα τμήματα του ΔΙΠΑΕ όσο και του ΔΠΘ.

Η παιδεία των νέων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μια μεγάλη κερδοφόρα επιχείρηση, με φοιτητές/γονείς πελάτες, με το λύκειο να έχει μετατραπεί σε μια εξοντωτική εξεταστική αρένα με την Τράπεζα Θεμάτων και την ΕΒΕ.

Για εμάς δεν αποτελεί «αναχρονισμό» η ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Αναχρονισμός είναι να σπουδάζει όποιος έχει χρήματα και οι υπόλοιποι ότι περισσεύει.
Ως γονείς, που κάνουμε ότι μπορούμε για να κατορθώσουν τα παιδιά μας να αποκτήσουν ουσιαστική και ολοκληρωμένη μόρφωση, να βρουν μια δουλειά με βάση αυτό που σπούδασαν και να είναι χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία, παλεύουμε για ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου, παλεύουμε για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, για αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν Πανεπιστήμιο, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου σπουδές και θα ενσωματώνει στο πτυχίο τη δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο επάγγελμα.
Ενώνουμε τις φωνές μας με τους φοιτητικούς συλλόγους της ΑΜΘ για να μην κατατεθεί και να μην ψηφιστεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Στις 11 & 12 Γενάρη συμμετέχουμε με τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται στην Αλεξανδρούπολη (12/1, 12μμ-Δημαρχείο) , στην Κομοτηνή (11/1, 12μμ- κεντρική πλατεία), στην Ξάνθη (11/1, 12μμ-κεντρική πλατεία) στην Καβάλα (11/1, 12μμ-κεντρική πλατεία).

Καλούμε τις Ενώσεις Γονέων να συζητήσουν πάνω στις εξελίξεις που φέρνει η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στις κινητοποιήσεις και δράσεις που διοργανώνονται το επόμενο διάστημα.

Αλεξανδρούπολη, 10/1/2024