Main Menu

Σε «θέσεις μάχης» οι αγρότες: Συμβολικοί αποκλεισμοί και μπλόκα για άλλη μία ημέρα – Οι όροι της κυβέρνησης για διάλογο μαζί τους

Πυκνώνουν τα μπλόκα οι αγρότες και είναι αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους από την κυβέρνηση. Και σήμερα, Πέμπτη έχουν προγραμματίσει αποκλεισμούς εθνικών και επαρχιακών οδών σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ το βράδυ της Τετάρτης έστειλαν υπόμνημα στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος χθες από το Χαϊδάρι έστειλε νέο μήνυμα, σύμφωνα με το οποίο «λέμε ναι στον διάλογο, αλλά με ανοιχτούς δρόμους».

Σε ωριαίους αποκλεισμούς δρόμων αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν οι αγρότες των μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα θα προχωρήσουν σήμερα σε αποκλεισμό της Εγνατίας οδού από 15:30-16:30, στα Γρεβενά στον κόμβο της Μυρσίνηςτης επαρχιακής οδού Κοζάνης- Φλώρινας στον κόμβο Φιλώτα, από 16:00 με 17:00, ενώ αποφασίστηκε και το κλείσιμο του τελωνείου Καστοριάς στις 12 το μεσημέρι.

Σύσσωμοι οι αγρότες το μεσημέρι της Παρασκευής θα προχωρήσουν στο κλείσιμο των συνόρων Φλώρινας -Βόρειας Μακεδονίας για 4 ώρες, με αποκλεισμό κυρίως των διερχομένων φορτηγών.

Σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό της οδού μπροστά από τον κόμβο του Φιλώτα Φλώρινας προχωρούν σήμερα από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα οι αγρότες. Θα ακολουθήσει σύσκεψη προκειμένου, και σε συνεργασία με την Πανελλήνια Επιτροπή Μπλόκων, να σχεδιάσουν το πλάνο των επόμενων κινητοποιήσεων τους.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον νομό Καρδίτσας και Φαρσάλων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενώ αναμένουν την απάντηση της κυβέρνησης. Το «βλέμμα» τους είναι προς την Αθήνα για συλλαλητήριο με τρακτέρ αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Την Παρασκευή, στις 6.30 διοργανώνουν μεγάλο συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας, ενώ σήμερα αναμένουν εμπόρους, επαγγελματοβιοτέχνες και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι με αυτοκινητοπομπή θα μεταβούν στο μπλόκο και θα συμμετέχουν στον αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου.

Σήμερα, εξάλλου, στις 8.30 το βράδυ θα βρεθεί στο μπλόκο ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Δεν υποχωρούν οι αγρότες της Αχαΐας και ενισχύουν τα μπλόκα. Συγκεκριμένα οι αγρότες θα συγκεντρωθούν στα  εξής μπλόκα: Οι αγρότες της Αιγιάλειας σήμερα, για έβδομη ημέρα, θα συγκεντρωθούν  στις 6μμ, στο ύψος της γέφυρας του Σελινούντα, ενώ όπως είπαν  «θα μαζευτούμε την ίδια ώρα και τότε θα αποφασίσουμε εάν θα προχωρήσουμε, όπως και την Τετάρτη, σε συμβολικό κλείσιμο για λίγη ώρα, της Ολυμπίας Οδού ή θα πάμε σε κάποιο άλλο σημείο». Για αύριο Παρασκευή έχουν προγραμματίσει πορεία με τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα, από το σημείο του μπλόκου μέχρι το κέντρο του Αιγίου.

Κινητοποίηση σήμερα και για τους αγρότες της Δυτικής Αχαΐας αλλά το απόγευμα, αυτή τη φορά. Σύμφωνα, με το πρόεδρό τους, Γιώργο Βεσκούκη, θα συγκεντρωθούν στις 7 το απόγευμα, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας (Φανάρια).

Μπλόκα και για τους αγρότες του Ερυμάνθου, όπου σταθερά θα βρεθούν σε δυο σημεία, στις 11 το πρωί, στου Κουρλαμπά και στο Σταυροδρόμι.

Διάλογος με ανοιχτούς δρόμους

Την ίδια ώρα, ο υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, απηύθυνε πρόσκληση προς το Συντονιστικό των αγροτών, να σχηματίσουν αντιπροσωπεία και να συζητήσουν μαζί του, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ επεσήμανε ότι έχουν ικανοποιηθεί αιτήματα των αγροτών όπως η μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές και η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα

Τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες κατέθεσαν χθες το βράδυ υπόμνημα στο γραφείο του Πρωθυπουργού και καταγράφουν με τον πλέον επίσημο τρόπο όλα τα αιτήματά τους όπως αυτά καθορίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας, ενώ αύριο Παρασκευή λήγει η διορία που έχουν δώσει στην κυβέρνηση προκειμένου να μην κατέβουν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα στο υπόμνημά τους, διατυπώνουν εννέα βασικά αιτήματα που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας. Η επιστολή περιλαμβάνει και ξεχωριστό παράρτημα για τις καταστροφές στην  Θεσσαλία, με το οποίο οι αγρότες ζητούν να τους κοινοποιηθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών.

    • Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
    • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
    • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
    • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
    • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
    • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
    • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
    • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
    • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας