Main Menu

Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2024
Ξάνθη, GR
25°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio

Στην Θράκη ένα από τα επτά πανεπιστημιακά Κέντρα υγείας

Επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τις Ιατρικές Σχολές, αναμένεται να ιδρυθούν το επόμενο διάστημα στη χώρα μας, για την ενίσχυση της εκπαίδευσης των νέων γιατρών στην προληπτική ιατρική.

Παράλληλα, με τη στρατηγική αυτή, αναμένεται να ενισχυθεί και ο αριθμός των Παθολόγων και Γενικών Ιατρών στη χώρα, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Όπως ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη (06/03/2024), τα πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα είναι επτά: στην Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα, την Πάτρα, το Ηράκλειο και στην Αθήνα. Ενδέχεται ο αριθμός τους να αυξηθεί σε οκτώ, καθώς είναι πιθανό να λειτουργήσουν δύο πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας στην Αττική.

Στα 7 πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα εγκατασταθούν σταθμοί τηλεϊατρικής. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι να δημιουργηθούν τοπικά δίκτυα τηλεϊατρικής ΠΦΥ, στα οποία θα συμμετέχουν και οι προσωπικοί γιατροί.

1.375 νέες θέσεις
Στο πλαίσιο αναμόρφωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναμένονται το επόμενο διάστημα προσλήψεις προσωπικού. Συγκεκριμένα, το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν:

∙ 360 θέσεις ιατρικού προσωπικού

∙ 600 θέσεις νοσηλευτών

∙ 385 θέσεις λοιπού προσωπικού

∙ 30 θέσεις ΔΕΠ για τη στελέχωση των 7 Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας.

Το σύνολο των νέων θέσεων που αναμένεται να προκηρυχθούν για τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας ανέρχεται στις 1.375 θέσεις.

Για τη στελέχωση των παραπάνω θέσεων ΔΕΠ, το υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να επαναπατριστούν επιστήμονες από το εξωτερικό –κυρίως από την Κύπρο και τη Μ. Βρετανία- παρέχοντας οικονομικό κίνητρο με την ονομασία «golden hello». Και σε αυτήν την περίπτωση, έμφαση δίνεται στις ειδικότητες προληπτικής ιατρικής. Οι επιστήμονες αυτών των ειδικοτήτων θα λάβουν έως 100.000 ευρώ εφάπαξ, για ένα ή δύο χρόνια.