Main Menu

Σοκ στην Ξάνθη- Νεκρός 23χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Απογευματινά χειρουργεία: Το ΠΓΝΑ μέσα στα επτά νοσοκομεία που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα

Ο «κύβος ερρίφθη» για τα νοσοκομεία στα οποία θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή.

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, του υφυπουργού Μάριου Θεμιστοκλέους και όλων των διοικητών των νοσοκομείων του ΕΣΥ αποφασίστηκε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν απογευματινά χειρουργεία σε επτά νοσοκομεία της χώρας και συγκεκριμένα: στο Γεννηματάς, Σωτηρία, ΓΝΘ Παπαγεωργίου, ΑΧΕΠΑ, Αγιος Παύλος, ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης και ΓΝ Καβάλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διοικητές πέντε νοσοκομείων δήλωσαν αδυναμία ανταπόκρισης στα απογευματινά χειρουργεία λόγω έλλειψης προσωπικού. Πρόκειται για τα γενικά νοσοκομεία Άργους, Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Κοζάνης και Λακωνίας.

Σημειώνεται πως στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Οσον αφορά τα ωράρια, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΚΥΑ, «χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες επεμβατικές πράξεις πέραν του τακτικού ωραρίου, δεν μπορούν να διενεργούνται μετά τις 10:00 μ.μ.».

Απογευματινά χειρουργεία θα αναλαμβάνουν «το ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που απασχολείται στο νοσοκομείο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και με οποιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης. Επίσης, δύναται να συμμετέχουν και οι ειδικευόμενοι ιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων ως χειρουργοί Β’ και Γ’. Το προσωπικό αυτό μπορεί να συμμετέχει στην ως άνω λειτουργία εφόσον δεν εφημερεύει, δεν απασχολείται υπερωριακά, ούτε σε απογευματινά ιατρεία κατά την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου».

Τέλος, όσον αφορά τις αμοιβές, στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι «το παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των χειρουργείων, πέραν του τακτικού ωραρίου, αμείβεται με 15,00 ευρώ έκαστος, ανά ώρα απασχόλησης μετά το τακτικό ωράριο».

Πηγή: kathimerini.gr