Main Menu

Σοκ στην Ξάνθη- Νεκρός 23χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Επίδομα γέννας: Ποιες μητέρες και πώς θα λάβουν αναδρομικά έως και 1.500 ευρώ

Αυτόματα» χωρίς να απαιτείται αίτηση θα χορηγηθούν αναδρομικά ποσά έως και 1.500 ευρώ, εντός του Απριλίου, σε χιλιάδες γυναίκες που απέκτησαν παιδί από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και μετά. Τα χρήματα αυτά θα τα λάβουν όσες μητέρες υπέβαλλαν αίτηση μέσα σε αυτό το διάστημα για το επίδομα γέννας. Αναδρομικά ποσά που αγγίζουν ακόμη και τα 4.680 ευρώ και τα οποία προκύπτουν από τις αλλαγές που έγιναν στο επίδομα μητρότητας, μπορούν να διεκδικήσουν και όσες έγιναν μητέρες μετά τον Σεπτέμβριο του ’23.

Αν και το επίδομα γέννας ακόμη και για εκείνες τις οικογένειες που έκαναν αιτήσεις μέσα στην τρέχουσα χρονιά καταβλήθηκε με βάση τα ποσά που προβλέπονταν από το προηγούμενο καθεστώς, εντούτοις η «διαφορά» δεν «χάνεται». Η καταβολή του εν λόγω επιδόματος με τα νέα -και  αναπροσαρμοσμένα σε υψηλότερο επίπεδο- ποσά θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο. Και όσες μητέρες δεν πήραν τώρα τα χρήματα θα τα εισπράξουν με νέα πληρωμή ως… αναδρομικά, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Πώς θα γίνει η καταβολή των αναδρομικών

Μάλιστα, αναδρομικά θα λάβουν τις αυξήσεις όχι μόνον εκείνες οι μητέρες που γέννησαν μέσα στο 2024, αλλά και όσες απέκτησαν παιδί από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Η αναδρομική αύξηση του επιδόματος γέννησης καταβάλλεται στα πρόσωπα που κατέστησαν δικαιούχοι του επιδόματος  γέννησης από 1η.1.2023 και μετά δηλ. στα πρόσωπα εκείνα των οποίων η αίτηση για την χορήγηση του επιδόματος γέννησης εγκρίθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά.

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης καταβάλλεται στους δικαιούχους χωρίς αυτοί να υποβάλλουν νέα αίτηση ή να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ως εξής:

α) στους δικαιούχους, οι οποίοι έχουν λάβει το πλήρες ποσό του επιδόματος γέννησης, το επιπλέον ποσό καταβάλλεται εφάπαξ τον μήνα Απρίλιο 2024,

β) στους δικαιούχους, των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή και των δύο (2) δόσεων του επιδόματος, το επιπλέον ποσό καταβάλλεται με την καταβολή της δεύτερης δόσης.

Πόσο αυξήθηκε το επίδομα γέννας

Το επίδομα γέννησης αυξήθηκε και τροποποιήθηκε ως προς τον καθορισμό του ύψους χορήγησής του, ως εξής:

  • Για τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος γέννησης, λαμβάνεται υπόψιν πλέον ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων της οικογένειας, όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τη γέννηση του τέκνου και το ποσό καταβάλλεται ως εξής:

α) δύο χιλιάδες τετρακόσια (2.400,00) ευρώ για το πρώτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,

β) δύο χιλιάδες επτακόσια (2.700,00) ευρώ για το δεύτερο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,

γ) τρεις χιλιάδες (3.000,00) ευρώ για το τρίτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο και

δ) τρεις χιλιάδες πεντακόσια (3.500,00) ευρώ για το τέταρτο και κάθε επόμενο, κατά σειρά γέννησης, εξαρτώμενο τέκνο.

  • Μετά την έγκριση της σχετικής αίτησης το επίδομα γέννησης καταβάλλεται πλέον ως εξής:

α) δύο (2) ισόποσες δόσεις των χιλίων διακοσίων (1.200,00) ευρώ εκάστη για το πρώτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,

β) δύο (2) ισόποσες δόσεις των χιλίων τριακοσίων πενήντα (1.350,00) ευρώ, εκάστη για το δεύτερο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,

γ) δύο (2) ισόποσες δόσεις των χιλίων πεντακοσίων (1.500,00) ευρώ εκάστη για το τρίτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο και

δ) δύο (2) ισόποσες δόσεις των χιλίων επτακοσίων πενήντα (1.750,00) ευρώ εκάστη για το τέταρτο και κάθε επόμενο, κατά σειρά γέννησης, εξαρτώμενο τέκνο.

«Φουσκώνει» και χορηγείται αναδρομικά και το επίδομα μητρότητας

«Φουσκωμένο» θα χορηγηθεί και το επίδομα μητρότητας από τον Απρίλιο και μετά σε σχέση με τα ποσά που χορηγούνται σήμερα, ενώ θα αποδοθεί και σε διευρυμένο αριθμό δικαιούχων. Πέρα από όσες ήδη είχαν δικαίωμα στην εν λόγω ενίσχυση, μητέρες που είναι ελεύθερες επαγγελματίες, όπως και αγρότισσες, εφόσον γέννησαν από τον Σεπτέμβριο του ’23 και έπειτα θα έχουν δικαίωμα να λάβουν την ειδική παροχή μητρότητας. Επιπλέον, τα ποσά θα αυξηθούν μετά και από την αντίστοιχη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Μάλιστα, ως τα τέλη του τρέχοντος μήνα υπολογίζεται πως θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων χορήγησης της ειδικής παροχής μητρότητας στις νέες δικαιούχους, δηλαδή στις αυτοαπασχολούμενες και τις γυναίκες αγρότισσες που θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν για διάστημα 9 μηνών, επίδομα ίσο με τον κατώτατο μισθό.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 το καθεστώς χορήγησης του επιδόματος μητρότητας άλλαξε και διευρύνθηκαν οι δικαιούχοι, ενώ υπάρχει και η προοπτική αύξησής του από τον Απρίλιο κιόλας. Συγκεκριμένα, από τα 780 ευρώ το μήνα που είναι σήμερα αναπροσαρμόζεται στα 820 ή 830 ευρώ.

Και αυτό γιατί, από την 1η Απριλίου αναπροσαρμόζεται ο κατώτατος μισθός, με την αύξησή του να συμπαρασύρει και την εν λόγω ειδική παροχή.

Αναδρομικά, μάλιστα, μπορούν να διεκδικήσουν το επίδομα μητρότητας χιλιάδες μητέρες που μέχρι πρότινος δεν είχαν δικαίωμα σε αυτό. Ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος μητρότητας, όπως προαναφέρθηκε, διευρύνεται, καθώς μητέρες που είναι ελεύθερες επαγγελματίες αλλά και αγρότισσες, εφόσον, γέννησαν από τον Σεπτέμβριο του 2023 και μετά θα έχουν δικαίωμα να λάβουν την ειδική παροχή μητρότητας.

Τα ποσά αυτά μπορούν να τα διεκδικήσουν με την υποβολή της σχετικής αίτησης στην ειδική πλατφόρμα που υπολογίζεται πως θα ανοίξει στο τέλος του μήνα.