Main Menu

Ξαφνική “έξωση” στους μόνιμους κατασκηνωτές του κάμπινγκ Φαναρίου από την ΕΤΑΔ

Διορία έως τις 10 Μαΐου προκειμένου να απομακρύνουν τα τροχόσπιτά τους τους έδωσε η ΕΤΑΔ, προασπιζόμενη την λήψη μέτρων πυροπροστασίας ενόψει της θερινής περιόδου

Να χρησιμοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο που έχουν στην διάθεσή τους, αρχής γενομένης από το αίτημα της παράτασης ώστε να «εκκενώσουν» όπως τους ζητήθηκε από την ΕΤΑΔ τον χώρο του Camping, απομακρύνοντας τα τροχόσπιτά τους και τις λοιπές κατασκευές που ενδεχομένως υπάρχουν, δηλώνουν αποφασισμένα τα μέλη του Συλλόγου Κατασκηνωτών Camping Φαναρίου ως απάντηση στην προ 24ωρων ξαφνική «έξωσή» τους.

Αυτό μετέφερε μιλώντας το πρωί της Τρίτης, 30 Απριλίου, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, γνωστοποιώντας παράλληλα πως την περασμένη Κυριακή, όσα μέλη του Συλλόγου είχαν δηλώσει email επικοινωνίας δέχτηκαν ένα σχετικό email από την ΕΤΑΔ σύμφωνα με το οποίο οφείλουν να απομακρύνουν τα τροχόσπιτά τους από τον χώρο του κάμπινγκ έως τις 10 Μαΐου, με το αιτιολογικό μάλιστα της λήψης μέτρων πυροπροστασίας ενόψει της θερινής περιόδου.

Μια επιστολή που «παρομοιάζει» τους 300 και πλέον κατασκηνωτές του κάμπινγκ, η πλειοψηφία των οποίων διαβιεί εκεί για πάρα πολλά χρόνια, ως άλλους καταληψίες όπως εξήγησε ο κ.Πολιτειάδης, κάνοντας λόγο για «βαριά κουβέντα» από πλευράς της εταιρείας.

Μια εταιρεία η οποία όπως εξήγησε από την ώρα υπογραφής της επιστολής από τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ έως και την αποστολή στα email των κατασκηνωτών έκανε έξι ημέρες να την αποστείλει και αυτό μια ημέρα πριν την λήξη της προθεσμίας που σύμφωνα με το άρθρο 266 του Ν.5037/2023, οφείλουν να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, διαφορετικά είναι αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα. Και όλα αυτά εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας, ήτοι ημέρες μιας εκ των μεγαλύτερων εορτών της Ορθοδοξίας, με ό,τι αυτό ωστόσο συνεπάγεται σε επίπεδο αργιών αλλά και ευκολίας ανεύρεσης των απαραίτητων συνεργείων.

«Στις 23/4 κατάλαβε η ΕΤΑΔ ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να βγούμε για να καθαρίσουμε το κάμπινγκ;» διερωτήθηκε ο ίδιος τονίζοντας πως «εδώ και 20-30 χρόνια πάντα το κάμπινγκ καθαρίζεται τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου και τα τροχόσπιτα είναι μέσα, γιατί πολύ απλά δεν ενοχλούν». «Γιατί δεν μπήκε λοιπόν να τα καθαρίσει;

Γιατί επικαλείται αυτούς τους λόγους;» συνέχισε διερωτώμενος επίσης για την πλήρη απουσία εξελίξεων σε ό,τι αφορά την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο της περσινής διαγωνιστικής διαδικασίας που ακόμα εκκρεμεί, 15 μήνες μετά την ανάδειξή του. 15 μήνες μετά και ουδεμία υπογραφή Ερωτηθείς σχετικά ο κ.Πολιτειάδης εξήγησε πως σύμφωνα με τα όσα τους μεταφέρουν η υπογραφή της σύμβασης επίκειται, γεγονός που επαναλάμβαναν και την περσινή χρονιά, με το κάμπινγκ τελικά να λειτουργεί με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κομοτηνής υπό την ευθύνη του Δήμου. Και όλα αυτά την ώρα που ο ίδιος ο ανάδοχος με τον οποίο ο ίδιος συναντήθηκε δήλωσε πως δεν προτίθεται να το λειτουργήσει φέτος, καθώς δεν προλαβαίνει να κάνει έγκαιρα τις σχετικές διαδικασίες.

15 μήνες μετά και ουδεμία υπογραφή
Ερωτηθείς σχετικά ο κ.Πολιτειάδης εξήγησε πως σύμφωνα με τα όσα τους μεταφέρουν η υπογραφή της σύμβασης επίκειται, γεγονός που επαναλάμβαναν και την περσινή χρονιά, με το κάμπινγκ τελικά να λειτουργεί με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κομοτηνής υπό την ευθύνη του Δήμου. Και όλα αυτά την ώρα που ο ίδιος ο ανάδοχος με τον οποίο ο ίδιος συναντήθηκε δήλωσε πως δεν προτίθεται να το λειτουργήσει φέτος, καθώς δεν προλαβαίνει να κάνει έγκαιρα τις σχετικές διαδικασίες.

Οι ίδιοι οι κατασκηνωτές είχαν από καιρό καταθέσει την πρότασή τους στην εταιρεία σύμφωνα με την οποία ζήτησαν να παραμείνουν και το φετινό Καλοκαίρι στο κάμπινγκ, και με την λήξη της θερινής περιόδου, εντός του Σεπτέμβρη, να αποχωρήσουν δίνοντας την δυνατότητα στον ανάδοχο να ξεκινήσει τις όποιες εργασίες επιθυμεί, γεγονός που θα ήταν επωφελές και για τον ίδιο υπό την λογική της μείωσης του μισθώματος κατά κάποιους μήνες.

Πλήγμα και για την τοπική οικονομία

Ο κ.Πολιτειάδης αναφέρθηκε στην εν γένει λογική που διέπει την ΕΤΑΔ, υπογραμμίζοντας πως αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στα κτήριά της στην Κομοτηνή για να διαπιστώσει την κατάσταση στην οποία αυτά σήμερα βρίσκονται. «Είμαστε κηπουροί, είμαστε τεχνίτες, έχουμε ένα μέρος το οποίο  πληρώνουμε όλο το έτος -αυτό είναι το τιμολόγιο της ΕΤΑΔ –  άρα μια  συνήθεια 20 χρόνων και  παραπάνω, η οποία έρχεται τώρα η ΕΤΑΔ και μας λέει τώρα ότι είμαστε παράνομοι. Τόσο καιρό δεν ήμασταν όσο τους δίναμε τα λεφτά μας αλλά τώρα είμαστε;» διερωτήθηκε για να προσθέσει πως «εμείς να φύγουμε, την τοπική οικονομία δεν την λαμβάνει υπόψιν όταν όσοι διαμένουμε στο κάμπινγκ βγαίνουμε, ψωνίζουμε και διασκεδάζουμε στον οικισμό και άρα η απώλειά μας θα είναι πλήγμα για την οικονομία της περιοχής;».

Ερωτηθείς σχετικά με το έως πού είναι διατεθειμένοι να το φτάσουν ο ίδιος επεσήμανε πως «επειδή είμαστε άτομα που λόγω ηλικίας έχουμε και μια σοβαρότητα  και δεν είμαστε ούτε καταληψίες ούτε τίποτα, είμαστε διατεθειμένοι  να  χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο» εξηγώντας πως «θα  ζητήσουμε μια παράταση, ήδη μιλάμε και με τους συναδέλφους κατασκηνωτές που έχουν την ιδιότητα του δικηγόρου, κλπ  και θα ασκήσουμε μια πίεση ούτως ώστε να μας δοθεί ένας εύλογος χρόνος για να τα απομακρύνουμε».

«Το κάμπινγκ αυτό κρατήθηκε τόσα χρόνια από εμάς»

Τέλος κληθείς να καταθέσει την άποψή του ως προς το πιθανό μέλλον του κάμπινγκ,  λαμβάνοντας υπόψιν και το αρνητικό «προηγούμενο» της ΕΤΑΔ στην περιοχή, ο ίδιος τόνισε πως «θα λυπηθούμε πάρα πολύ αν το κάμπινγκ αντί με τον ιδιώτη να πάει προς το καλύτερο, πάει προς το χειρότερο» για να καλέσει τους ιδιώτες που έρχονται στην περιοχή να επενδύσουν να προσέχουν. «Το κάμπινγκ αυτό κρατήθηκε τόσα χρόνια από εμάς και βέβαια είναι λάθος για μένα όταν υπάρχουν μέσα 80 τροχόσπιτα, με ό,τι συνεπάγεται σε επίπεδο εσόδων που αγγίζουν τις 100.000 ευρώ το  χρόνο, αυτούς να τους διώχνεις, γιατί αυτοί είναι η μαγιά πάνω στους οποίους μπορείς εφόσον τους κρατήσεις να αυξήσεις χρόνο με τον χρόνο τα έσοδά σου».

ΠΗΓΗ