Main Menu

Διεθνές Συνέδριο της JTI στην Αθήνα με τη συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού & του Προέδρου του Δ.Σ. του JTGroup–Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας

Με την παρουσία και τη συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του JT Group, κ.MutsuoIwai, καθώς και του Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, κ. KoichiIto, πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 14 Μαΐου 2024στο Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία»το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Προωθώντας την Καινοτομία στην Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών – Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών: Μια Πράξη Πολιτισμού» που διοργάνωσε η JTI Hellas σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα.Στο πλαίσιο του συνεδρίου υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύτουJTIFoundation, του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και του Δήμου Ξάνθηςγια την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην περιοχή της Ξάνθης.

Στο Συνέδριο παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων, αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, υψηλόβαθμα στελέχη του Δημόσιου τομέα, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και διακεκριμένα μέλη της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. ΚυριάκοςΜητσοτάκηςείπε:«Θα ήθελανασαςσυγχαρώγιατηδιοργάνωσητουσημερινούσυνεδρίουμεθέματηνπροώθησητηςκαινοτομίαςγιατηναντιμετώπισητωνφυσικώνκαταστροφών, πουμουδίνειτηνευκαιρίανααναφερθώσεέναντομέαπουθεωρώαπολύτωςκρίσιμογιατηδιμερήσυνεργασίαμεταξύΕλλάδαςκαιΙαπωνίας.ΑποδίδωιδιαίτερησημασίαστηνεκδήλωσηαυτήκαιστιςσυναντήσειςπουθαπραγματοποιηθούνμετάτηνυπογραφήτουΜνημονίουΣυνεργασίας. ΣυμμετέχουνοικαλύτεροιεπιστήμονέςμαςκαιελπίζωότιθαεδραιώσουμεμίαισχυρήσυνεργασίαμεταξύτουΥπουργείουΚλιματικήςΚρίσηςκαιΠολιτικήςΠροστασίαςκαιτηςΙαπωνικήςΚυβέρνησης, πουθαμαςεπιτρέψειναγίνουμεακόμηκαλύτεροισεαυτόντονκρίσιμοτομέα».

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του JT Group κ. Mutsuo Iwai υπογράμμισε τη στρατηγική επένδυσητης JTI στην Ελλάδα, η οποίααπό το 2018 έχει ισχυροποιηθεί περαιτέρωμε την εξαγορά και τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πρόσφατη κυκλοφορία σε όλη την ελληνική επικράτεια του νέου και καινοτόμου προϊόντος θερμαινόμενου καπνού Ploom, το οποίο αποτελεί το νέοεπενδυτικό πυλώνα της εταιρείας στη χώρα. Ο κ. Iwaiείπε: «Ο Όμιλος JT συνεχίζει να έχει ισχυρή επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην Οικονομία, την Απασχόληση και τις γεωργικές δραστηριότητες στη χώρα».

Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας Πρέσβηςκ. KoichiItoεξήρε τη διαχρονικά στενή συνεργασία με την JTI, χαρακτηρίζοντάς την ως «τον μεγαλύτερο Ιάπωνα επενδυτή στην ελληνική οικονομία» και υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμβολή και υποστήριξή της στο «2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας».

Δέσμευση και Δωρεά του JTIFoundation

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, το TheJTIFoundation ανακοίνωσεένασημαντικό έργο Επένδυσης στην Κοινότητα, το οποίο αφορά στη δωρεά προηγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού στον Δήμο Ξάνθης και σύγχρονου εξοπλισμού πυροπροστασίας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης.

Την εκκίνηση του προγράμματος, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της JTI να συμβάλει στην ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων της χώρας, σηματοδότησε η υπογραφή τριμερούς Μνημονίου Συνεργασίας από την κ. Lucine Ovumyan, Ανώτερη Αντιπρόεδρο Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της JTI και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του JTIFoundation, φορέα χρηματοδότησης του έργου, τον Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Κικίλια και τον Δήμαρχο Ξάνθης, κ. Ευστράτιο Κοντό.

Η κ. Lucine Ovumyan δήλωσε: «Από την ίδρυση του JTI Foundation το 2001 έχουμε δεσμευτεί για την πρόληψη και τον μετριασμό των επιπτώσεων των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών. Για πάνω από δύο δεκαετίες συμβάλλουμε στη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των τοπικών κοινοτήτων με πάνω από 100 έργα σε περισσότερες από 40 χώρες. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συμβάλλουμε στη διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και της τοπικής κοινωνίας της Ξάνθης από τις πυρκαγιές».

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας,κ. ΒασίληςΚικίλιας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το JTIFoundation για την απόφαση να επενδύσει στη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα της χώρας και στάθηκε ιδιαίτερα στην άψογη συνεργασία που αναπτύχθηκε σε όλα τα στάδια μεταξύ της JTI, του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας. Όπως ανέφερε μάλιστα «έτσι προστίθεται ακόμη ένα πολύτιμο ‘όπλο’ στη ‘φαρέτρα’ της Πολιτείας για την έγκαιρη πρόγνωση, την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Ευστράτιος Κοντός, ευχαρίστησε το JTI Foundation για την προσφορά του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αξία που προσθέτει η εταιρεία στην περιοχή της Ξάνθης, αναφέροντας ότι «το εργοστάσιο της JTI προσφέρει πολλές, σταθερές, υψηλής εξειδίκευσης και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε μια Περιφέρεια με χαμηλούς δείκτες ΑΕΠ, Απασχόλησης και κοινωνικής ευαλωτότητας