Main Menu

Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2024
Ξάνθη, GR
25°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio

Μανώλης Φανουράκης για Beach Volley: “Η Ομοσπονδία δεν στέλνει κανένα αίτημα- Η διοργάνωση είχε πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία”

Τα δύο προηγούμενα χρόνια οι αθλητές… σήκωναν άμμο με τις εντυπωσιακές τους επιδόσεις, στο πλαίσιο των πανελλήνιων και διεθνών αγώνων μπιτς βόλεϊ που τόσο αγκαλιάστηκαν από τους Ξανθιώτες -και όχι μόνο.

Φέτος, το κοινό «σήκωσε σκόνη», αντιδρώντας στην απόφαση της νέας δημοτικής αρχής να μη φιλοξενήσει αυτό το μεγάλο αθλητικό γεγονός.

Την αντίδραση του πρώην Αντιδημάρχου Ξάνθης Μανώλη Φανουράκη προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αντιδήμαρχου Αθλητισμού και Τουρισμού Αναστάσιου Ταρενίδη στη συνέντευξη που έδωσε στην xanthidaily.gr, που εκτός των άλλων αναφέρθηκε στη διοργάνωση του Beach Volley που φέτος ο Δήμος Ξάνθης δεν θα συμμετέχει όπως τις τελευταίες δύο χρονιές.

Αρχικά ο Μανώλης Φανουράκης δήλωσε για την διοργάνωση που φέτος δεν θα γίνει στην πόλη μας:

“Θα ήθελα να πω ότι είναι μια εξέλιξη που με στενοχωρεί πάρα πολύ. Παραδοσιακά, η Ξάνθη έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν πολύ σημαντικά αθλητικά γεγονότα, σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Βασική μας επιδίωξη ως δημοτική αρχή ήταν η επιστροφή της Ξάνθης μας στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις δημιουργώντας εκείνο το «περιβάλλον» εξωστρέφειας το οποίο μπορεί να παράξει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και τους συμπολίτες μας. Με οργάνωση, συντονισμό και πολύ μεράκι και παρά το γεγονός ότι υπήρχε –και εύλογα- μεγάλος ανταγωνισμός από άλλους Δήμους της χώρας, καταφέραμε να φέρουμε αυτή τη διοργάνωση στην πόλη μας και είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, η οποία μεταφράστηκε με τα δύο διαδοχικά τουρνουά που αναλάβαμε.

Ο κόσμος αγκάλιασε τόσο το XANTHI MASTER BEACH VOLLEY όσο και το XANTHI GRAND SLAM κι αυτό φάνηκε από τη μεγαλειώδη συμμετοχή του στις κερκίδες, όλες τις ημέρες και ώρες των αγώνων -ακόμα και όταν οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες. Αντιλήφθηκε τη δυναμική που είχε μια τέτοια διοργάνωση – και όχι μόνο σε αθλητικό επίπεδο, που είναι και το προφανές. Το Μπιτς βόλεϊ είναι ένα θεαματικό άθλημα. Μεγάλοι αθλητές επισκέφθηκαν και αγωνίστηκαν στην πόλη μας δημιουργώντας μια αλληλεπίδραση με το κοινό και ιδιαίτερα με τα μικρά παιδιά που συμμετείχαν εθελοντικά στη διοργάνωση.

Τα οφέλη από αυτήν την προσπάθεια ήταν πολλά και πολύπλευρα: η Ξάνθη μπήκε στο αθλητικό καλεντάρι του καλοκαιρού και βρέθηκε στο επίκεντρο της Ελλάδας και όλου του κόσμου, μέσω των μεταδόσεων των παιχνιδιών από την ΕΡΤ. Η πόλη μας προσέλκυσε μεγάλο αριθμό επισκεπτών, που άρχισαν να την «ανακαλύπτουν» και για τον Αθλητισμό!

Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση και τόνωση της τοπικής αγοράς σε μια «νεκρή» περίοδο και δώσαμε ανάσα στο τοπικό επιχειρείν, το οποίο έβγαινε, μαζί με όλη την κοινωνία, από την γκρίζα περίοδο του covid19 με πολύ δραματικές απώλειες…

Δώσαμε τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να παρακολουθήσουν αθλητικές διοργανώσεις πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας να χαρούν και να ψυχαγωγηθούν οικογένειες, νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Ιδιαίτερα, θα ήθελα να επισημάνω την επίδραση που ένα τέτοιο αθλητικό γεγονός έχει στα παιδιά το είδαμε άλλωστε από τις αθλήτριες και τους αθλητές του Ερμογένη, που συμμετείχαν εθελοντικά και στις δύο διοργανώσεις και είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με μεγάλους αθλητές να φωτογραφηθούν μαζί τους και να ενισχύσουν την αγάπη τους για το βόλεϊ, αλλά και τόσα άλλα παιδιά που εξαιτίας των τουρνουά θέλησαν να μπουν στην οικογένεια του αθλήματος… εξάλλου, η επιλογή της ομοσπονδίας να φέρει το beach volley στις πλατείες, αυτό ακριβώς τον σκοπό έχει, τη γνωριμία με το άθλημα και την εξέλιξή του. Οπότε, θεωρώ απολύτως λογική την αντίδραση του κόσμου. Γιατί πρόκειται για ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός για την πόλη και τους κατοίκους της. Ένας αθλητικός θεσμός, που μαζί με τους μεγάλους πολιτιστικούς θεσμούς της Ξάνθης θα μπορούσε να ωθήσει την πόλη και την ευρύτερη περιοχή ακόμη πιο ψηλά. Και αυτό έγινε αντιληπτό από τον κόσμο.

Δυστυχώς, η νέα δημοτική αρχή δεν έδωσε αυτήν την ευκαιρία και ουσιαστικά μπλόκαρε την όλη προσπάθεια.”

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δηλώσεις του κ.Ταρενίδη ότι ο Δήμος Ξάνθης δεν έλαβε καμία αίτηση για συμμετοχή φέτος:

Η Ομοσπονδία δεν αποστέλλει κανένα αίτημα, αντιθέτως, αυτή είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει από τους ενδιαφερόμενους δήμους. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η Ομοσπονδία προσάρμοσε τον σχεδιασμό της στο «τοπίο», όπως αυτό θα διαμορφωνόταν κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις αλλαγές που πιθανότατα θα υπήρχαν μετά τη διενέργειά τους. Τον Ιανουάριο του 24, λοιπόν, δεν είχαν επιλεγεί οι πόλεις που θα φιλοξενούσαν τα τουρνουά… Από την άλλη, ο κ. Ταρενίδης τον Φεβρουάριο ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Ερμογένη, ο οποίος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, ότι αν ενδιέφερε τη νέα δημοτική αρχή, θα έπρεπε να έρθει σε επαφή εκείνη με την ΕΟΠ. Από ό,τι με ενημέρωσε ο πρόεδρος του Ερμογένη, η απάντηση και η διαβεβαίωση που έλαβε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ήταν, ότι η διοργάνωση του μπιτς βόλεϊ είναι μέσα στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής.

Τον Απρίλιο, ενημέρωσα εγώ ο ίδιος τον κ. Ταρενίδη ότι μετά από επαφή που είχα με τους υπεύθυνους της διοργάνωσης, με ενημέρωσαν ότι δεν έχει εκδηλώσει κανείς το ενδιαφέρον από τη νυν δημοτική αρχή. Τις αμέσως επόμενες μέρες στις 25/4 και σε συνεδρίαση των μελών της Δημοτικής Επιτροπής ο ίδιος ο Δήμαρχος είχε δηλώσει ότι δημιουργεί κωδικούς στον προϋπολογισμό για το beach volley και ότι από την ενημέρωση που έχει, «όλα βαίνουν καλώς»… Και ξαφνικά, ανακοίνωσαν ότι η Ξάνθη δε συμμετέχει… Δυστυχώς η επικοινωνία της Δημοτικής Αρχής του κ. Κοντού ήρθε αμέσως μετά τις 25/04/2024!

Θα ήθελα να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι ο προγραμματισμός, ο σχεδιασμός και οι προτεραιότητες μιας νέας διοίκησης είναι απολύτως σεβαστά. Πρέπει, όμως να υπενθυμίσω κάτι που έχει δηλώσει, άλλωστε και ο νυν Δήμαρχος ότι η διοίκηση έχει συνέχεια.

Αν η συγκεκριμένη διοργάνωση δε… χαίρει εκτίμησης από τη συγκεκριμένη διοίκηση, θα ήταν καλό, αντί να λέει πως είναι στις προτεραιότητές της να βγει να εκφράσει την άποψή της και να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δε θεωρεί ότι χρειάζεται να επενδύσει ο Δήμος σε αυτήν.

Αν συμφωνούμε ότι πρόκειται για μια επιτυχημένη διοργάνωση, αν δηλαδή, πιστεύουμε ότι η Ξάνθη βρέθηκε σε μια ευνοϊκή θέση, για να αναπτύξει και να εδραιώσει έναν αθλητικό θεσμό στην πόλη μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται τότε η διοίκηση όφειλε να τον υποστηρίξει και να τον ενισχύσει περαιτέρω. Εκείνη, όπως φαίνεται, προτίμησε να τον… ενταφιάσει. Είτε γιατί δεν ήθελε είτε γιατί δεν μπορούσε. Και κατά την προσφιλή της τακτική, θολώνοντας τα νερά και ρίχνοντας τις ευθύνες σε άλλους, «θυσίασε» ένα αθλητικό γεγονός που μόνο θετικό αντίκτυπο είχε στην Ξάνθη και στους συμπολίτες μας.