Main Menu

Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2024
Ξάνθη, GR
26°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio

Μέθοδοι απολύμανσης στις πόλεις και προστασία της δημόσιας υγείας

Κατά την περίοδο του κορωνοϊού, πολλοί δήμοι προχώρησαν σε συστηματικές απολυμάνσεις,τόσο στα σχολεία όσο και σε δημόσιους χώρους. Σε πολλά επίσης δημόσια κτίρια, υπήρχε πρωτόκολλο συστηματικής απολύμανσης και καθαριότητας. Αυτό το μοτίβο συνεχίζεται μέχρι σήμερα, και πολλές εταιρείες με απολυμάνσειςκαι απεντομώσεις σε Κόρινθο και Αθήνα, συνεργάζονται πλέον με τις δημοτικές αρχές αλλά και με ιδιώτες, για την ετήσια απολύμανση κατοικιών και άλλων χώρωνυγειονομικούενδιαφέροντος, όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία και καφετέριες.

 

Ειδικάκατά την τουριστικήπερίοδο,υπάρχει έντονο το πρόβλημα της συσσώρευσηςκοινού, σε περιοχέςκυρίωςαρχαιολογικούενδιαφέροντος. Πριν αρχίσει η τουριστική σεζόν, οι δήμοι έχουν φροντίσει να αποτρέψουνοποιαδήποτεδιασποράπαθογόνων οργανισμών,   διασφαλίζοντας την δημόσια υγεία των κατοίκων. Η συστηματική απολύμανση και τα διάφοραμέτραπροστασίας που πρέπει ναπαίρνουν,τόσο οι τουρίστεςαλλά και οι πολίτες,λειτουργούναποτρεπτικάγια την διασπορά επιβλαβών μικροοργανισμών.

Παρακάτω, θα δούμε πώς  με την ενσωμάτωση διαφορετικών μεθόδων απολύμανσης, την  προώθηση των κατάλληλων πρακτικών και την ευαισθητοποίηση του κοινού, οι δήμοι μπορούν να δημιουργήσουν καθαρότερα, πιο υγιεινά και πιο βιώσιμα, αστικά περιβάλλοντα για όλους. Αναζητώντας νέες λύσεις και παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην τεχνολογία απολυμάνσεων, οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις απολυμάνσεις σε Κόρινθοκαι Αθήνα έχουν βελτιώσει αισθητά την ποιότητα των υπηρεσιών,υιοθετώντας βιώσιμες πρακτικές, για ένα πιο υγιές περιβάλλον για τους κατοίκους.

Ποιες στρατηγικές απολύμανσης ακολουθούνται στις πόλεις

Ένα επιτυχημένο πρόγραμμα απολύμανσης σε μια πόλη απαιτεί μια ολιστική και πολύπλευρη προσέγγιση,πουσυνδυάζει πολλές μεθόδους μαζί, προσαρμοσμένες στις ανάγκες τόσο του δήμου όσο και των κατοίκων.

Οι διάφορες επιφάνειες που αγγίζονται συχνά, όπως τα πόμολα πόρτας, τα κάγκελα, τα παγκάκια, τα παιχνίδια σε μια παιδική χαρά κ.α., είναισημείασυγκέντρωσης και αναπαραγωγής μικροβίων. Τα γραφεία στις δημόσιες υπηρεσίες, που τις περισσότερεςφορέςδεν καθαρίζονταιεπιμελώς,επίσηςαποτελούνεστίεςμόλυνσης. Η τακτική απολύμανση αυτών των επιφανειών, με κατάλληλα απολυμαντικά διαλύματα ή μαντηλάκια, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης κάποιαςασθένειαςή μικροβίων. Επίσης, τα κλιματιστικά, αν δεν απολυμαίνονται, μπορεί να μεταδώσουν ιούς, που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού. Γι’ αυτό τον λόγο,πρέπει να χρησιμοποιούνται πιο ισχυράμέσακαθαρισμού,πέραν των παραδοσιακών χημικών, όπως θα δούμε στην συνέχεια.

Οι συσκευέςζεστούατμού ή ατμοκαθαριστές, όπως λέγονται,είναιπολύσημαντικοί για κτίριαόπου υπάρχει κόσμος και παιδιά. Στα νοσοκομεία για παράδειγμα, η συσκευήαυτή χρησιμοποιείται ανελλιπώς για νακαθαριστούν τα δωμάτια, οι διάδρομοι, και όπου μπορεί να υπάρχειπροσβολή του ανοσοποιητικούσυστήματος των ασθενώναπόπαθογόνουςιούς. Επίσης στους δήμους,χρησιμοποιείται για την κάλυψη μεγάλων, ανοιχτών χώρων, όπως πάρκα, δρόμοι ή σημείασυνάθροισης, σε μέσαμαζικήςμεταφοράς ή άλλα δημόσιακτίρια. Τα μηχανήματα ατμοκαθαρισμούχρησιμοποιούν μια λεπτή ομίχλη, με το κατάλληλο απολυμαντικό, για να εξαλείψουν παθογόνα που βρίσκονται σε δυσπρόσιτες γωνίες και σχισμές. Αυτή η μέθοδος αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματική στην απολύμανση μεγάλων κτιρίων.

Η απολύμανση με υπεριώδη ακτινοβολία (UV), έχει επίσης μεγάλη αποτελεσματικότητά στην εξάλειψη των ιών και των διάφορων επιβλαβών βακτηρίων, ακόμα και στον αέρα ή στο νερό. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται συχνά σε νοσοκομεία, σε εστιατόρια,αλλά και σε κατοικίες, για την απολύμανση του νερού αλλά και των εσωτερικών χώρων.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας διασποράς επιβλαβών εντόμων και βακτηρίων είναι, και η κακή συντήρηση των αποχετεύσεων ενός κτιρίου. Η τακτική συντήρηση και απολύμανση των συστημάτων αποχέτευσης είναι ζωτικής σημασίας, για την πρόληψη της εξάπλωσης παθογόνων μικροοργανισμών.