Main Menu

Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2024
Ξάνθη, GR
28°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio

Ηλεκτρικά οχήματα: Μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για το κυκλοφοριακό μέλλον στις πόλεις

Τα τελευταία χρόνια, τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν αναδειχθεί ως βιώσιμη και πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για την κίνηση στην πόλη, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά, βενζινοκίνητα αυτοκίνητα. Καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή από την ατμοσφαιρική ρύπανση,εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης των ορυκτών καυσίμων, η στροφή προς πιο βιώσιμους τρόπους μεταφοράς γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Δεν είναιτυχαίο ότι αρκετοί πολίτες αρέσκονται να μετακινούνται πλέον με ηλεκτρικά ποδήλατα ή πατίνια. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών οχημάτων είναι η δυνατότητά τους να μειώνουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Τα παραδοσιακά οχήματα βασίζονται στην καύση ορυκτών καυσίμων, τα οποία απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και άλλες επιβλαβείς ουσίες και μέταλλα που δεν επιβαρύνουνμόνο την ατμόσφαιρα αλλά και την ανθρώπινη υγεία. Αντίθετα, τα ηλεκτρικά σκούτερ ή ποδήλατα δεν παράγουν ρύπους.

Βέβαια, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η παραγωγήηλεκτρικήςενέργειαςαπαιτείκαύσιμοοπότε δεν αλλάζεικάτι με την ηλεκτροκίνηση,απλά το πρόβλημαμεταφέρεται στην πηγή, που είναι το εργοστάσιοπαραγωγής. Ο σκοπός όμως δεν είναι να παραχθείηλεκτρικόρεύμααπόκαύσιμα αλλά και από ανανεώσιμες πηγέςενέργειας.  Όταν τα ηλεκτρικά οχήματα φορτίζονται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η αιολική, η ηλιακή ή η υδροηλεκτρική, το αποτύπωμα του άνθρακα μπορεί να ελαχιστοποιηθεί ακόμη περισσότερο. Αυτή η μείωση των εκπομπών συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, ειδικά σε αστικές περιοχές, όπου η πυκνότητα των οχημάτων είναι υψηλή και η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας.

Τα ηλεκτρικά οχήματα προσφέρουν επίσης σημαντικά οικονομικά οφέλη. Ενώ η αρχική τιμή αγοράς τουηλεκτρικούποδήλατου ήαυτοκινήτου μπορεί να είναι υψηλή, το συνολικό όφελος από την οικονομία καυσίμου μακροπρόθεσμα μπορεί να καλύψει την αρχικήεπένδυση. Επίσης, τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν λιγότερα κινούμενα μέρη από τα παραδοσιακά οχήματα, γεγονός που μεταφράζεται σε χαμηλότερο κόστος συντήρησης. Επιπλέον, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ως πηγής καυσίμου είναι γενικά χαμηλότερο και πιο σταθερό σε σύγκριση με αυτό της βενζίνης ή του πετρελαίου, παρέχοντας περαιτέρω οικονομία στους ιδιοκτήτες που κατέχουνε ηλεκτρικά οχήματα.

Πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εφαρμόζουν κίνητρα για την προώθηση της υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτά τα κίνητρα περιλαμβάνουν εκπτώσεις σε φόρους και μειωμένα τέλη κυκλοφορίας. Επίσης, πολλές κυβερνήσεις επιδοτούν την αγορά ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος,επιστρέφοντας πίσω ένα μέρος του αρχικούποσού,ανάλογα με το εισόδημα του αγοραστή.

Η ταχεία πρόοδος της τεχνολογίας είναι ένας άλλος παράγοντας που ωθεί την ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων. Τα τελευταία χρόνια,έχειγίνει σημαντική βελτίωση στον χρόνο φόρτισης των μπαταριών, κάτι που έχει οδηγήσει σε καλύτερη επίδοση και μεγαλύτερη αυτονομία των ηλεκτρικώνοχημάτων. Τα σύγχρονα, ηλεκτρικά οχήματα μπορούν πλέον να διανύουν αποστάσεις που κάποτε ήταν πολύδύσκολο,λόγω της χαμηλής τους απόδοσης.

Βέβαια, η εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης βασίζεται και στους σταθμούςφόρτισης που είναι διαθέσιμοι. Η ανάπτυξη μιας ισχυρής υποδομής φόρτισης είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ευρεία υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων. Καταβάλλονται προσπάθειες παγκοσμίως για την επέκταση του δικτύου των σταθμών αυτών, καθιστώντας πιο βολικό για τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων να επαναφορτίζουν τα οχήματά τους. Καινοτομίες όπως, οι σταθμοί γρήγορης φόρτισης και η τεχνολογία ασύρματης φόρτισης ενισχύουν περαιτέρω τη χρηστικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων.

Επίσης, μπορείκάποιος να φορτίσει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο ή μηχανάκι και από την παροχή που υπάρχει στο σπίτι του, χωρίς να είναι αναγκασμένος να τοποθετήσει εξειδικευμένο σταθμόφόρτισης. Αυτή η ευκολία έχει παίξει μεγάλο ρόλο και στην εκτόξευση των πωλήσεων αυτών των μικρών ηλεκτρικών οχημάτων, γιατί είναι εύκολα στην χρήση, στην μεταφορά και στην φόρτιση.