Main Menu

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024
Ξάνθη, GR
24°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio
Κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες της Ξάνθης την Τετάρτη λόγω κακοκαιρίας

Μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για τα Νοσοκομεία- Υπολειτουργεί το Νοσοκομείο Ξάνθης- Μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό

Μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΔΗΝ σε 29 Νοσοκομεία και 14 Κέντρα Υγείας της Βόρειας Ελλάδας για προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν σε υποδομές και προσωπικό.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ:

1. ΚΑΒΑΛΑ: Το Νοσοκομείο έχει μεγάλη έλλειψη Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού που ξεπερνά το 50%. Εξαιτίας και της έλλειψης αυτής δεν τέθηκε σε λειτουργία ακόμη ο Αγγειογράφος. Στο Ιατρικό προσωπικό η κάλυψη είναι περίπου στο 67%. Υπάρχει μία ΜΕΘ με 12 κλίνες λειτουργούν οι 9. Τα χειρουργεία από τις 6 αίθουσες ανοιχτές είναι οι 3 ή 4 ανάλογα τα περιστατικά. Το Νοσοκομείο Καβάλας δεν έχει επίσης Διοικητικό συμβούλιο εδώ και 18 μήνες με ότι αυτό συνεπάγεται πχ. προμήθειες. Θα προσληφθούν οι ίδιοι που ήδη εργάζονται στο Νοσοκομείο και έτσι δεν αυξάνεται ο αριθμός.

2. ΔΡΑΜΑ: Το Νοσοκομείο από Ιατρικό προσωπικό έχει μείνει με μία Παθολόγο και παραιτούνται και οι ειδικευόμενοι Παθολόγοι. Υπάρχουν 52 κλίνες αναπτυγμένες στην Παθολογική κλινική ενώ οι ασθενείς είναι 72 με έναν γιατρό. Υπάρχει 1 ΜΕΘ που έχει αναπτυγμένα 7 κρεβάτια και λειτουργούν. Έχει μπει στο ταμείο ανάκαμψης για να γίνει επέκταση στα 12 κρεβάτια. Υπάρχουν 2 Εντατικολόγοι όπου ο ένας διορίζεται στην καβάλα και θα μείνει το Νοσοκομείο με έναν. Η ΜΕΘ και η Παθολογική κλινική λειτουργούν με μετακινήσεις ιατρών. Έχει μείνει ένας Οφθαλμίατρος και ένας Ουρολόγος και όλοι η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας σε καμία δημόσια δομή δεν έχει ειδικότητες Δερματολόγου, Γαστρεντερολόγου και Ενδοκρινολόγου. Με το Νοσηλευτικό προσωπικό η κάλυψη σε μόνιμο είναι στο 70%. Έντονο πρόβλημα υπάρχει με τους Τραυματιοφορείς γιατί δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Επίσης με τους χειριστές στο Ακτινολογικό. Η διοίκηση πήρε 3 άτομα να δουλέψουν με μπλοκάκι σε αυτόν τον τομέα. Λόγω ελλείψεων δεν λειτουργεί ο Αξονικός Τομογράφος. Οριακές είναι οι βάρδιες στο Μικροβιολογικό και στο χειρουργείο οι εργαζόμενοι έχουν να πάρουν άδειες από το 2021. Η Τεχνική υπηρεσία έχει μείνει στο 1/3 από τους οποίους αυτοί που έμειναν συνταξιοδοτούνται τέλος του χρόνου. Υπάρχουν 4 χειρουργικές αίθουσες και δουλεύουν οι 2,5. Λίστα αναμονής υπάρχει περίπου 3 μήνες. 36 άτομα θα προσληφθούν από την προκήρυξη 7Κ, από τα οποία 22 με 23 άτομα είναι οι ήδη υπηρετούντες επικουρικό προσωπικό το οποίο θα μονιμοποιηθεί.

3. ΞΑΝΘΗ: Υπάρχουν ελλείψεις μεγάλες στο Ιατρικό προσωπικό γιατί υπάρχουν 2 μόνιμοι Παθολόγοι και καλύπτονται οι εφημερίες από άλλα Νοσοκομεία και από Ιδιώτες. Χειρουργοί υπηρετούν μόνο 4 χωρίς ειδικευόμενους γι’ αυτό γίνονται μόνο τα επείγοντα χειρουργεία και τακτικά μόνο μία φορά το μήνα σε κάθε ειδικότητα. Η λίστα αναμονής έχει επικαιροποιηθεί. Η ΜΕΘ είναι κλειστή εδώ και 3 χρόνια λόγω έλλειψης Ιατρικού κυρίως προσωπικού. Δεν υπηρετεί ΩΡΛ και Γαστρεντερολόγος. Οι Ουρολόγοι είναι δύο και γι’ αυτό τον λόγο εφημερεύουν το μισό μήνα. Μηχανήματα υπάρχουν αλλά δεν δουλεύουν λόγω έλλειψης προσωπικού. Έχουν προσληφθεί άτομα από την 7Κ εκ των οποίων πολλά ήδη εργάζονται ως επικουρικοί. Το Νοσηλευτικό προσωπικό επαρκή επειδή το Νοσοκομείο υπολειτουργεί.

4. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Στο Νοσοκομείο υπάρχει έλλειψη σε Νοσηλευτικό προσωπικό, σε Βοηθητικό και σε Τραυματιοφορείς. Το Ιατρικό προσωπικό είναι καλυμμένο. Από τις 9 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι 4 λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού προσωπικού. Λίστα αναμονής στα χειρουργεία υπάρχει με τα ορθοπεδικά περιστατικά και ΩΡΛ να είναι περίπου 2 χρόνια. Υπάρχει 1 ΜΕΘ με 9 κρεβάτια λειτουργικά, μία Καρδιομεθ με 4 κρεβάτια και η Στεφανιαία μονάδα με 9 κρεβάτια όπου λειτουργούν όλα. Ακόμη δεν έχουν γίνει προσλήψεις, αλλά θα προσληφθούν μόνο 7 άτομα καινούργια.

5. ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ: Στο Νοσοκομείο υπάρχει πρόβλημα στη μονάδα Τεχνητού νεφρού στα Χειρουργεία και στη ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού. Κυρίως στα κλειστά τμήματα. Οι νέες προσλήψεις είναι οι ανακυκλώσιμοι επικουρικοί, 5 με 6 άτομα μόνο καινούργιοι. Το Νοσηλευτικό προσωπικό είναι στο σύνολο 110 άτομα ενώ έπρεπε να είναι 170 με βάση τις ανάγκες. Οι Νοσηλευτές έχουν οφειλόμενα από άδειες και ρεπό που ξεπερνούν τα 5.500 ευρώ και επίσης δεν έχουν πάρει ακόμη άδειες από το 2023. Προκηρύσσονται θέσεις για Ιατρικό προσωπικό και δεν έρχεται κανείς γιατρός. Έχει προκηρυχθεί θέση Νεφρολόγου 12 φορές και δεν έρχεται κανείς. Το ίδιο συμβαίνει και για Παθολόγο και άλλες ειδικότητες. Επίσης δεν υπάρχει Οφθαλμίατρος, Δερματολόγος, Οδοντίατρος, Ψυχίατρος και Νευρολόγος. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις. Οι χειρουργικές αίθουσες δουλεύουν με γιατρούς δύο γενικής χειρουργικής και μία γιατρό Ορθοπεδικό, ενώ ξεπερνούν τα 1000 χειρουργεία το έτος Γενικής χειρουργικής. Υπάρχει λοιπόν μεγάλη λίστα αναμονής στα χειρουργεία. Δεν υπάρχει ΜΕΘ υπάρχει η ΜΑΦ έχει 4 κλίνες και λειτουργούν ανάλογα με τα περιστατικά. Τα Ιατρικά μηχανήματα λειτουργούν μόνο σε πρωινή βάση λόγω έλλειψης προσωπικού.

6. ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Στο Νοσοκομείο υπάρχει μία ΜΕΘ με 4-5 κλίνες και λειτουργούν κανονικά. Κτιριακά προβλήματα υπάρχουν πολλά γιατί το κτίριο είναι παμπάλαιο αλλά έχει ξεκινήσει ανέγερση του καινούργιου Νοσοκομείου από τον Νιάρχο. Χειρουργικές αίθουσες υπάρχουν 4 και λειτουργούν κανονικά. Κάθε μέρα λειτουργούν οι 2 και ανάλογα με τα περιστατικά και 3η. Ελλείψεις υπάρχουν αρκετές όσων αφορά το Νοσηλευτικό και Ιατρικό προσωπικό.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ:
1. Κ.Υ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ: Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι με τα ασθενοφόρα γιατί δουλεύουν με κλιμάκιο της αεροπορίας. Είναι 6 άτομα και προστέθηκαν 3 ένστολοι. Υπάρχουν ιατρικά μηχανήματα τα οποία υπολειτουργούν γιατί υπάρχει μόνο μία χειρίστρια και έρχεται μια γιατρός από το Κ.Υ. Καβάλας για έλεγχο και γνωμάτευση. Τα περισσότερα φεύγουν χωρίς γνωμάτευση. Κτιριακά προβλήματα υπάρχουν πολλά γιατί το κτίριο είναι παμπάλαιο αλλά περιμένουν την ενεργειακή αναβάθμιση. Επίσης το Μικροβιολογικό δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού. Προσλήψεις δεν έχουν γίνει.

2. Κ.Υ. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ: Το μείζον πρόβλημα στο Κέντρο Υγείας που υπάρχει είναι το ασθενοφόρο που εδώ και ένα χρόνο καλύπτεται από στρατιωτικούς οι οποίοι είναι οδηγοί. Οι 3 υπάλληλοι συνοδοί ασθενοφόρου που έχει το Κ.Υ. δεν φτάνουν για να βγουν οι βάρδιες και δεν μπορούν να πάρουν ούτε τις άδειές τους. Δεν υπάρχει επίσης Τραυματιοφορέας και τηλεφωνικό κέντρο. Υπάρχει μόνο ένας φύλακας ο οποίος δεν μπορεί να καλύψει όλες τις βάρδιες. Ένα με δύο πρωινά έρχεται ένας Ακτινολόγος από άλλο Νοσοκομείο και έτσι υπολειτουργούν. Δεν υπάρχει επίσης Μικροβιολόγος εδώ και χρόνια παρά μόνο μία Παρασκευάστρια.

3. Κ.Υ. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ: Στο Κ.Υ. υπάρχει έλλειψη από Μικροβιολόγο, Παιδίατρο, Παρασκευάστρια, Τεχνικό Ακτινολόγο και Διοικητικό προσωπικό. Εργάζονται περισσότερο επικουρικό προσωπικό που πρέπει οπωσδήποτε να μονιμοποιηθεί. Υπάρχουν πολλές μετακινήσεις Ιατρών στο Κ.Υ. Δικαίων και στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Επίσης ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι στο Κ.Υ. Δικαίων στο ασθενοφόρο μπαίνουν ως πληρώματα Νοσηλεύτριες και λοιπό προσωπικό. Κτιριακά προβλήματα υπάρχουν όμως εντάχθηκε το Κ.Υ. σε ενεργειακή αναβάθμιση και αναμένεται ανακαίνιση.

4. Κ.Υ. ΣΟΥΦΛΙΟΥ: Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι η έλλειψη προσωπικού για το ασθενοφόρο και αναγκάζονται οι εργαζόμενες Νοσηλεύτριες να συνοδεύουν και να μεταφέρουν ασθενείς πράγμα που είναι πολύ δύσκολο και παράνομο. Με τους Γενικούς Ιατρούς καλύπτονται οριακά. Επίσης στο Κέντρο Υγείας οι υπολογιστές είναι πολύ παλιά και υπολειτουργούν.

5. Κ.Υ. ΡΟΔΟΠΗΣ (ΣΑΠΩΝ και ΙΑΣΜΟΥ): Βασικό πρόβλημα των Κέντρων Υγείας είναι κυρίως τα πληρώματα ασθενοφόρου. Καλύπτεται το ασθενοφόρο ως πλήρωμα από ένα Νοσηλευτή σε κάθε βάρδια και έτσι δεν καλύπτονται με τίποτα οι βάρδιες νοσηλευτών στο Κ.Υ.. Συνεχώς οι Νοσηλευτές κάνουν αλλότρια καθήκοντα. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Επίσης υπάρχει ένα Ακτινολογικό εργαστήριο όπου λειτουργεί κανονικά και ένα Μικροβιολογικό το οποίο δουλεύει με ένα άτομο μόνο. Όταν λείπει αυτό το άτομο κλείνει. Δεν υπάρχει και γιατρός για έλεγχο.