Main Menu

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024
Ξάνθη, GR
24°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio
Κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες της Ξάνθης την Τετάρτη λόγω κακοκαιρίας

Νέοι Διευθυντές στα Μειονοτικά Γυμνάσια-Λύκεια Ξάνθης και Κομοτηνής- Αντιδράσεις απο τις σχολικές εφορείες

Στην παραμονή της νέας σχολικής χρονιάς, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο βήμα κατά της Mειονοτικής Εκπαίδευσης και των Mειονοτικών Σχολείων.

Παρακολουθούμε με πίκρα και ανησυχία την αντικατάσταση των διευθυντών στο Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ξάνθης και στο Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ Κομοτηνής, κατά παράβαση των διεθνών και διμερών συμφωνιών, των σχετικών νόμων και όλων των πρακτικών που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Μια διοικητική πράξη που γίνεται κάθε χρόνο, έχει αλλάξει μονομερώς από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης και Ροδόπης και από την Περιφερειακή Διεύθυνση Π. & Δ. Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης, και έχουν πραγματοποιηθεί διορισμοί διευθυντών στα σχολεία μας. Τα έγγραφα που έχουν αποσταλεί από τις Σχολικές Εφορείες του Μειονοτικού Γυμνασίου και Λυκείου Ξάνθης και του Μειονοτικού Γυμνασίου και Λυκείου Τζελάλ Μπαγιάρ στην Κομοτηνή, στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των δύο νομών, για την ανανέωση των θητειών των υφιστάμενων διευθυντών, επιστράφηκαν από τις διευθύνσεις ισχυριζόμενοι ότι η διαδικασία διορισμού των διευθυντών είναι εκτός αρμοδιοτήτων των Σχολικών Εφορειών.

Τη Δευτέρα το πρωί, 2 Σεπτεμβρίου 2024, με επιστολή που εστάλη από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Περιφέρειας, ανακοινώθηκε ότι διορίστηκαν νέοι διευθυντές στα δύο σχολεία μας. Η σχετική απόφαση που εκδίδονταν τα προηγούμενα χρόνια, φέτος τροποποιήθηκε, αφαιρέθηκε εντελώς το άρθρο που ανέφερε ότι λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των Σχολικών Εφορειών στη διαδικασία διορισμού διευθυντών, χωρίς να υπάρχει κάποια εξήγηση για αυτήν την μονομερή αλλαγή. Αυτό ξεκάθαρα λέγεται ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ!

Συνοπτικά, η Πολιτεία έχει παραμερίσει αυθαίρετα τις Σχολικές Εφορείες στη διαδικασία διορισμού των διευθυντών των μειονοτικών γυμνασίων και λυκείων μας, και οι διορισμοί διευθυντών πραγματοποιήθηκαν χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη των Σχολικών Εφορειών.

Η προσπάθεια και οι εφαρμογές για τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων των Σχολικών Εφορειών, οι όποιες  εκλέγονται από τους γονείς των μαθητών και είναι υπεύθυνες για τη διοίκηση των σχολείων, η παραβίαση των πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα και η αποδυνάμωση της δυνατότητας της Τουρκικής Μειονότητας να έχει λόγο στα σχολεία της, είναι απολύτως απαράδεκτες και αντίκεινται στις διεθνείς και διμερείς συμφωνίες που αφορούν τη μειονοτική εκπαίδευση, καθώς και το διεθνές δίκαιο. Οι προσπάθειες υπονόμευσης του καθεστώτος της μειονοτικής εκπαίδευσης και των μειονοτικών σχολείων είναι μια παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η παρέμβαση με αυτόν τον τρόπο στην Μειονοτική Εκπαίδευση και στη λειτουργία των σχολείων μας θα φέρει νέα προβλήματα.

Σε αυτό το σημείο, η αντίδρασή μας ως Σχολικές Εφορείες των δύο μειονοτικών γυμνασίων και λυκείων, δεν είναι προς τους καθηγητές που διορίστηκαν ως διευθυντές, αλλά προς την εφαρμογή που παραμερίζει τις Σχολικές Εφορείες, αγνοώντας τους γονείς εκατοντάδων μαθητών και ενεργώντας κατά παράβαση των πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Θέλουμε να τονίσουμε με έμφαση ότι: ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΓΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ. Τα δικαιώματα και οι αρμοδιότητές μας υπονομεύονται, και μάλιστα καταβάλλονται προσπάθειες να εξαλειφθούν τελείως. Ενάντια σε αυτήν την αντιδημοκρατική στάση και εφαρμογή, δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε πάντα στο δημοκρατικό και νομικό πλαίσιο χρησιμοποιώντας κάθε δικαίωμά μας.

Καλούμε όλες τις αρμόδιες αρχές να αλλάξουν στάση σε αυτό το ζήτημα και το να δείξουν την απαραίτητη προσοχή ώστε να έχουμε λόγο στα μειονοτικά σχολεία μας.

 

Σχολική Εφορεία Μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης

Σχολική Εφορεία Μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου Κομοτηνής Τζελάλ Μπαγιάρ.