Main Menu

Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2024
Ξάνθη, GR
14°
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio

Επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος: Αυτά είναι τα ποσά

Τα ποσά των κρατικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβρη ανακοίνωσε το υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναλυτικά, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 15  ευρώ /MWh ή 1,5 λεπτό/kWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Σημειώνεται πως οι ενισχύσεις αφορούν σε καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 35  ευρώ /MWh ή 3,5 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης.

Το συνολικό κόστος της ενίσχυσης για το Δεκέμβριο ανέρχεται σε 20,5 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Επισημαίνεται ότι η μεσοσταθμική τιμή του «πράσινου τιμολογίου» για τους 3 μεγαλύτερους προμηθευτές σε μερίδιο αγοράς στη Χαμηλή Τάση (άνω του 80% της οικιακής κατανάλωσης), συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης Δεκεμβρίου, ανέρχεται σε 141,7  ευρώ /MWh ή 14,17 λεπτά/kWh.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται πως οι τιμές του ρεύματος για τον οικιακό καταναλωτή το 2024 είναι χαμηλότερες σε σχέση με το 2023 (παρατίθεται σχετικό γράφημα).

Σκυλακάκης: Στα 15 λεπτά για τα κυμαινόμενα τιμολόγια

«Η κυβέρνηση παρεμβαίνει στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης απαντώντας σε δύο σχετικές Επίκαιρες Ερωτήσεις του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρου Καζαμία.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι «σήμερα θα ανακοινώσουμε τις επιδοτήσεις για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Δεκέμβριο. Στην ανακοίνωση αυτή για τα κυμαινόμενα τιμολόγια θα έχουμε μια επιδότηση 15 λεπτά του ευρώ, κάτι που θα επιφέρει τις τιμές για τη μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών που βρίσκονται στους τρείς – τέσσερις μεγάλους παρόχους ακριβώς στα επίπεδα του Νοεμβρίου».

O υπουργός επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι πράγματι θα λάβει δημοσιονομικά μέτρα που αφορούν την ηλεκτροπαραγωγή με τα οποία θα καλυφθούν αυτές οι επιδοτήσεις, θα είναι η φορολόγηση από την ηλεκτροπαρωγή, άρα κακώς λέγεται ότι τα χρήματα αυτά πηγαίνουν μέσω προϋπολογισμού από τους πολίτες».

Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι «οι τιμές σε αυτή την περίοδο σε όλη την Ευρώπη είναι υψηλές και στη δική μας περιοχή είναι ακόμα υψηλότερες και η αιτία αυτή κατά βάση οφείλεται από αδυναμίες εκτός της χώρας μας. Η ελληνική παραγωγικότητα τον Νοέμβριο είχε μεγάλες καθαρές εξαγωγές, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν και οφείλεται στο ότι έχουμε αναπτύξει πάρα πολλές ΑΠΕ. Αυτή η εξαγωγική δυνατότητα, εάν δεν υπήρχαν οι αδυναμίες των γειτονικών μας χωρών και στις διασυνδέσεις που έχουμε χτίσει. Η παραγωγικότητα της χώρας θα οδηγούσε σε πολύ χαμηλότερες τιμές εάν είμαστε αποκλεισμένοι αλλά η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει ότι δεν μπορείς να σταματάς τη ροή αγαθών και των υπηρεσιών ούτε στον ηλεκτρισμό, εκτός εάν υπάρχει κίνδυνος μπλακ αουτ. Οπότε στην πράξη η πίεση που δεχόμαστε είναι εξωγενής. Γιατί από τη μια έχουμε υψηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο και από την άλλη το σύστημα “ρουφάει” την ενέργεια από την Ελλάδα προς τον Βορρά. Για πολλά χρόνια αυτό το σύστημα λειτούργησε ανάποδα».

Ο υπουργός σημείωσε ότι για μια χώρα που είναι στην ΕΕ δεν μπορεί να περιορίσεις την εξαγωγή ενέργειας παρά μόνο εάν υπάρχει κίνδυνος μπλακάουτ. Αυτό όμως που μπορεί να γίνει είναι να έρχεσαι και να χρηματοδοτήσεις με επιδοτήσεις με δημοσιονομικό τρόπο τους καταναλωτές.

Ο κ. Σκυλακάκης, για την ελληνική ηλεκτροπαραγωγή, παρατήρησε ότι έχει πολύ μεγάλή συνθετότητα καθώς μεγάλο τμήμα της είναι πολύ μικρών παραγωγών. Αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 20.000 συμβάσεις στον ΔΕΔΗΕ που εκπροσωπούν άνω των GWATT που αφορούν μικρούς παραγωγούς. Στις ΑΠΕ έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό μικρών παραγωγών, συνεπώς στην ηλεκτροπαραγωγή δεν έχουμε ολιγοπώλιο. Προφανώς υπάρχουν και μεγάλοι όμιλοι γιατί υπήρχε η ΔΕΗ και γιατί τα μεγάλα εργοστάσια φυσικού αερίου που δημιουργούνται είναι από μεγάλες εταιρείες. Η δομή της αγοράς, πρόσθεσε ο υπουργός, εάν δεν επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες (δηλ. τεράστιες τιμές στο φυσικό αέριο ή πολύ υψηλές τιμές στις γειτονικές χώρες), δεν έχει προβλήματα.

Ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, ανέφερε ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας το 2023 ήταν ήδη υψηλές όπως και το 2024 για τα νοικοκυριά που βιώνουν σε ένα περιβάλλον ακρίβειας και υψηλού κόστους ζωής. Παρατήρησε ότι δεν έχει ουσία να γίνεται μια συζήτηση με βάση τους ετήσιους μέσους όρους της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς όταν, όπως τώρα, έχουμε τις αυξημένες τιμές περιόδου αυτές προκαλούν ανασφάλεια για τα νοικοκυριά και ανατρέπουν τους σχεδιασμούς τους. Ο βουλευτής υποστήριξε ότι η πολιτική των επιδοτήσεων είναι μια πολιτική που παίρνει χρήματα από τον προϋπολογισμό. Δηλαδή, παίρνει λεφτά από τη μια τσέπη και τα δίνει στην άλλη τσέπη των πολιτών για να μειώσει τις τιμές στο ρεύμα.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Καζαμίας πρόσθεσε, το ολιγοπώλιο των εταιρειών ενέργειας στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Απριλίου, δείχνει ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα έχουν κέρδη της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2024. «Μιλάμε για υπερκέρδη σε βάθος έτους αλλά αυτά δεν τα αγγίζετε» σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι οι τιμές ενέργειας είναι υψηλές γιατί οι εταιρείες ενέργειας εξάγουν και θα πρέπει να βρει η κυβέρνηση ένα τρόπο κινήτρων ώστε οι εταιρείες να εξάγουν λιγότερο και να κρατούν τις τιμές χαμηλότερα στη χώρα.