Main Menu

Προχωράνε για την εξαγορά και της “ΔΩΔΩΝΗ” οι αδερφοί Σαράντη που πήραν το ακίνητο της ΣΕΒΑΘ στην Ξάνθη

Πολλές είναι οι συζητήσεις γύρω από το μέλλον της Δωδώνη. Όπως λένε «πηγές» η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» οδεύει ολοταχώς προς την εξαγορά από την εταιρία των αδελφών Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη «Ελληνικά γαλακτοκομεία» και της βιομηχανίας-«ναυαρχίδας» τους, τον «Όλυμπο». Στη συμφωνία της αγοράς περιλαμβάνονται και οι δανειακές υποχρεώσεις της γαλακτοβιομηχανίας. Να υπενθυμίσουμε ότι λίγο πριν καιρό τα αδέρφια Σαράντη απέκτησαν μέσω πλειστηριασμού και το ακίνητο της ΣΕΒΑΘ στην Ξάνθης, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχει διευκρινιστεί πως ακριβώς θα το αξιοποιήσουν.

H ιστορία μεγάλη.

Η βιομηχανία παραγωγής τυροκομικών προϊόντων από τα Ιωάννινα όταν, ως asset της Αγροτικής Τράπεζας, πέρασε το 2011 στο ρωσικό fund SI Capital Partners έναντι €20 εκατ (part cash), κατέγραφε €100 εκατ. τζίρο και €3 εκατ. κέρδη. Τελικά πουλήθηκε στα €20 εκατ. (μετρητά και διακανονισμό) ενώ υποψήφιοι μνηστήρες ήταν η Lactalis που προσέφερε €14 εκατ. σε μετρητά και ο Τυράς.

Όπως σχολιάζει το patris.gr, ο Ρώσος επενδυτής,“έκανε καλή δουλειά” αλλά από όταν μπήκε στο μετοχικό το CVC, ο δανεισμός εκτοξεύτηκε. Όλα έγιναν “κόκκινα”. Εν μέρη φυσικά αυτό εξηγείται τόσο λόγω των διαταρραχών της αγοράς, όσο και λόγω της ιδιαιτερότητας του κλάδου των τυροκομικών προϊόντων. “Τα γαλακτοκομικά είναι απαιτητική δουλειά. Το γιαούρτι και το γάλα είναι πιο αυτοματοποιημένα, αλλά η φέτα δύσκολη, έχει απαιτητική διαδικασία, αυστηρή νομοθεσία και η παραγωγή ενέχει ρίσκο”.

Μετά από 14 χρόνια το ενδιαφέρον της οικογένειας Σαράντη παραμένει ενεργό. Όπως παραδέχεται πρόσωπο με γνώση της αγοράς αλλά και των διαδικασιών λίγο πριν το μεγάλο deal στη στήλη “αν η Δωδώνη περάσει στον Σαράντη, θα ισιώσει. Το μαγαζί θα το εξυγιάνει”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ίδιοι οι αδερφοί Σαράντη επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα το εργοστάσιο στον Άγιο Ιωάννη, στο πλαίσιο της «επισκόπησης» και των ελέγχων που κάνει η «Όλυμπος». Οι έλεγχοι αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον Απρίλιο και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η νέα γαλακτοκομική περίοδος, μετά το καλοκαίρι, θα βρει τη «Δωδώνη» σε άλλο χαρτοφυλάκιο.

afrodioikisi