Main Menu

ΣΟΚ στην Ξάνθη: Νεκρή γυναίκα έξω από το χωριό του Πετεινού

«Δύναμη για το Αύριο»: Η δημοτική αρχή να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για το αιολικό πάρκο στα όρια της ΔΕ Σταυρούπολης

Την άμεση ανάθεση σε εξειδικευμένο νομικό ο οποίος θα ασχοληθεί με την κατάθεση προσφυγής ή αίτησης ακύρωσης όλων των σχετικών αποφάσεων που αφορούν στο έργο «Εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ)»ζήτησε από τη δημοτική αρχή, από πλευράς μείζονος αντιπολίτευσης «Δύναμη για το Αύριο», ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης την Τρίτη 13 Μαΐου το απόγευμα.

Το υπό μελέτη έργο, αφορά στην κατασκευή και λειτουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 42MW και πρόκειται να αναπτυχθεί στη θέση «ΜΑΝΕΤΑΣ» της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης του Δήμου Ξάνθης.

Ο σταθμός αφορά στην κατασκευή και εγκατάσταση 7 ανεμογεννητριών τύπου VESTAS V150, ισχύος 6,0 MW η κάθε μία, διάμετρο πτερωτής 150 μέτρα και πύργους ύψους 125 μέτρων. Ο συνολικός στόχος της εγκατάστασης είναι η παραγωγή 42 MW ηλεκτρικής ενέργειας.

Περιλαμβάνονται εργασίες οδοποιίας συνολικού μήκους 8.322 μ., κατασκευή τεχνικών έργων απορροής όμβριων υδάτων, διαμόρφωση κατάλληλων πλατωμάτων συναρμολόγησης και ανέγερσης των ανεμογεννητριών με συνολική επιφάνεια 34.265τ.μ.,εργασίες για την εκσκαφή της θεμελίωσης των ανεμογεννητριών, διαμόρφωση του χώρου και εγκατάσταση του κέντρου ελέγχου λειτουργίας και κατασκευή νέου υποσταθμού σε γήπεδο εμβαδού 10.000 τ.μ.

Να υπενθυμιστεί ότι το πεδίο παρέμβασης φιλοξενεί ένα από τα πιο σημαντικά δάση δρυός της Ξάνθης μας, ανάμεσα στα Στασινά και τη Θεοτόκο, πολύ κοντά στο πετρόκτιστο εκκλησάκι της Παναγίας -περιοχή μοναδικού φυσικού και ιστορικού πλούτου.

Ο κ. Φανουράκης κάλεσε τη δημοτική αρχή να ακολουθήσει την ήδη δοκιμασμένη -και επιτυχημένη- συνταγή, την οποία ανέλαβε η πρώην δημοτική αρχή, μετά από την «επενδυτική επίθεση» που δέχτηκε η Ξάνθη το 2021 με την προσπάθεια εγκατάστασης αιολικών σταθμών στις περιοχές Λειβαδίτη και Αχλαδόβουνο, αναθέτοντας το ζήτημα σε εξειδικευμένο νομικό και συντονίζοντας τις προσπάθειες όλων των φορέων που αντιτίθεντο στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, βάζοντας φραγμό, στην καταστροφή, ουσιαστικά, του μοναδικού φυσικού μνημείου της περιοχής μας, τη διάλυση της τοπικής οικονομίας και της διασάλευσης της καθημερινότητας των κατοίκων.