Main Menu

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2025
Ξάνθη, GR
Μελωδικός 105.7 Super88 Radio

Με επιτυχία η «3η Διάσχιση ν. Ξάνθης και Θρακικών Μετεώρων» του Ορειβατικού Συλλόγου Ξάνθης.

Την εβδομάδα ανάμεσα στις 29 Ιουνίου και 5 Ιουλίου 2019 πραγματοποιήθηκε για 3η συνεχόμενη χρονιά η Διάσχιση του Ν. Ξάνθης και των Θρακικών Μετεώρων. Πρόκειται για ένα πανέμορφο trekking που περνάει από ότι πιο όμορφο έχει να δείξει όλος ο Ν. Ξάνθης και λίγο ο νομός Ροδόπης. Η διαδρομή ξεκινάει από τον Νέστο ποταμό και αφού περάσει από οικισμούς όπως το Κρωμνικό, η Χρύσα, το Μακάριο, το Λυκοδρόμιο, την Καλλιθέα, το Μαργαρίτι καταλήγει στον ορεινό οικισμό του Λειβαδίτη και από εκεί ακολουθώντας την κορυφογραμμή των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων μπαίνει στην περιοχή των πομακοχωρίων και ακολουθώντας διαδρομή η οποία επίσης περνάει από τους οικισμούς του Ωραίου, των Κάτω Θερμών, της Μέδουσας, της Κοττάνης, του Τσαλαπετεινού και του Εύθυμου καταλήγει στον οικισμό του Πολύαρνου στο τέλος των Θρακικών Μετεώρων λίγο πιο πάνω από τον Ίασμο όπου γίνεται και η λήξη της 7ήμερης πεζοπορίας.

Ενδιάμεσα η διαδρομή μας δίνει την δυνατότητα να περάσουμε από κορυφές όπως το Μαύρο Ίσωμα, η Μέλτη, Σταύρος Τσακίρης (Αυγό), Φινέας, Άγιος Γεώργιος (Τσαλ), Γαλήνη, Χαράλαμπος Καρασακαλίδης, Ερμάριο (ή Βράχια του Αμπάρ Καγιά), Τσίχλα (ή Διχάλα), Γυφτόκαστρο, Θερμό, Κούλα και την κορυφή των Θρακικών Μετεώρων ενώ περνάμε και από τον καταρράκτη του Λειβαδίτη όπως επίσης και από 4 πανέμορφα πέτρινα γεφύρια και άλλους 2 ποταμούς τον Κομψάτο και τον Κόσυνθο που δίνουν την αίσθηση ότι ζούμε σε άλλη εποχή όσο βρισκόμαστε πάνω στην διαδρομή. Από τα μόνα σημεία από τα οποία δεν περνάει η διαδρομή είναι παραλίες και θάλασσες τις οποίες μπορούμε να συνδυάσουμε στο τέλος της,  για ξεκούραση και αποκατάσταση.

Συνολικά στη φετινή 3η Διάσχιση ο καιρός μας έκανε το χατίρι και κρατήθηκε δίνοντας μας έτσι την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε όλες τις προγραμματισμένες διαδρομές στο ακέραιο, πράγμα που σήμαινε ότι περπατήσαμε 156 χιλιόμετρα – 97 μίλια (119 χιλιόμετρα μονοπατιών, 21,7 χιλιόμετρα χωματόδρομου και 15,3 χιλιόμετρα ασφάλτου) με 8.156 υψομετρικά και 7.569 μέτρα κατηφόρας. Συνολικά χρειαστήκαμε 69 ώρες και 20 λεπτά για να διανύσουμε αυτά τα χιλιόμετρα, κατά μέσο όρο δηλαδή 10 ώρες περίπου την ημέρα κουβαλούσαμε σακίδια και περπατούσαμε.

Οι φετινοί 7 τολμηροί πεζοπόροι (Μάκης, Κυριακή, Ζαφειρία, Δημήτρης, Θανάσης και Αλέξανδρος) που αποφάσισαν να κάνουν την διαδρομή ήταν από μέρη όπως Ηράκλειο Κρήτης, Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, ανεβάζοντας σε 20 τα άτομα (εκ των οποίων 3 γυναίκες) από όλη την Ελλάδα που αποφάσισαν αυτά τα 3 χρόνια, που πραγματοποιούμε την διάσχιση, να μας ακολουθήσουν και να γνωρίσουν τα μέρη μας. Κατά κοινή ομολογία πρόκειται για μια «σκληρή» διαδρομή που είναι ταυτόχρονα και ιδιαίτερου κάλλους και ιστορικής σημασίας αφού από κάθε κορυφή, κάθε οικισμό και κάθε γεφύρι που περνούσαμε υπήρχαν έντονες εικόνες του παρελθόντος. Θα θέλαμε λοιπόν να ευχαριστήσουμε τους συμμετέχοντες των τριών αυτών ετών και ως δημιουργοί και διοργανωτές αυτού του 7ήμερου trekking αισθανόμαστε υπερήφανοι που συμβάλλουμε και εμείς με τον δικό μας τρόπο στο να αναδειχθεί η ομορφιά του Νομού μας αλλά και της Φύσης που προσφέρει η οροσειρά της Ροδόπης.

      Φυσικά άλλο ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ οφείλουμε σε όλους αυτούς τους επαγγελματίες και συλλόγους που πίστεψαν σε αυτό που κάνουμε και μας βοηθούν ο καθένας με τον δικό του τρόπο στο να έχει επιτυχία η συγκεκριμένη πεζοπορική διάσχιση και πιο συγκεκριμένα:

– Τον Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση για την χορηγία οχήματος καθώς και όλο το προσωπικό που σε καθημερινή βάση μετέφεραν τα δεύτερα σακίδιά μας από τον έναν χώρο διανυκτέρευσης στον επόμενο.
– Τον Παπά Θωμά και την αδελφή του Σοφία, της εκκλησίας της Αγίας Φωτεινής στην Χρύσα.                                                                                                                                  – Τον δημοσιογράφο Σεμπαιδήν Καρά Χότζα για την παρέμβασή του την 6η ημέρα και την ενημέρωση των συμμετεχόντων για το πώς αισθάνεται και κυρίως από πού προέρχονται οι ρίζες της πληθυσμιακής ομάδας των Πομάκων.
– Τα μέλη του Δ.Σ. του πολιτιστικού Συλλόγου του Λυκοδρομίου.                                    – Τα μέλη της Λέσχης 4χ4 (Νίκο, Γιώργο, Παναγιώτη, Ρούλη και Μισάκ)
– Τα μέλη του Δ.Σ. του πολιτιστικού Συλλόγου του Λειβαδίτη.
– Την Κρέτυα (Κική, Κώστας, Σούλης) για την προμήθεια αλλαντικών και τυροκομικών ειδών.
– Τους μανάβηδές μας Μάριο και Αργύρη για την προμήθεια φρούτων και λοιπών σχετικών ειδών που είχαν να κάνουν κυρίως και μόνο με το στομάχι μας.
– Την ζυθοποιεία “Βεργίνα” για τη χορηγία σε μπύρες, τσάι του Βουνού και σόδες.
– Τον Λεπτοκαρίδη Μπάμπη ιδιοκτήτη του Ξενώνα “Νεφέλες του Νέστου” στους Τοξότες Ξάνθης.
– Τον Σάκη Νικολαίδη ιδιοκτήτη του «Βυζαντινού Φούρνου» για την χορηγία σε ψωμί και “Μαργαρίτες” αλλά και των οινοπνευματωδών ποτών κρασί και τσίπουρο για το χαλάρωμα μας τα βράδια.
– Την εταιρεία Meat Company της οικογένειας Παπαδοπούλου για την χορηγία της σε κρεατικά είδη.
– Τα σούπερ Μάρκετ Σκλαβενίτη για την χορηγία τους σε διάφορα είδη καθημερινής χρήσης.
– Το τυπογραφείο Μουτάφη Καλαθέρη για την εκτύπωση των βεβαιώσεων και τη δημιουργία των χαρτών.
– Τον μελισσοπαραγωγό Καψιμάλη Δημήτρη για την χορηγία σε μέλι.
– Την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. “Μυρωδάτο” για την χορηγία σε φυστικοβούτυρο, ταχίνι κ.λ.π.
– Τον παραγωγό Ταχινιού Καρακώστα Ανδρέα για την χορηγία του σε ταχίνι.
– Τον Ξενώνα ταβέρνα στις Κάτω Θέρμες “Ο Καλεμτζής”.
– Τον Τζεμήλ ιδιοκτήτη της ταβέρνας στην Κοττάνη.
– Το τουριστικό γραφείο του ΚΤΕΛ.
– Τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου “Αρνεμούσι” στον Ίασμο.                                                     – Τον Στάθη Κυριάκη για την χορηγία του σε καφέ  και τέλος                                                  – Τον Άγγελο Παράσχου φίλο ορειβάτη από Κομοτηνή για την βοήθειά του την τελευταία μέρα της διάσχισης στην περιοχή των Θρακικών Μετεώρων.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε για λόγους καθαρά ενημερωτικούς, περιληπτικά τι συνέβη κάθε μέρα. Όπως προείπαμε όλοι οι συμμετέχοντες στάθηκαν στην σκληρότητα της διαδρομής καθώς και στο ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για μεγαλύτερα διαλλείματα από αυτά που ήδη γίνονται διότι ο χρόνος τρέχει ακριβώς από πίσω μας και όπως λέμε και εμείς ως διοργανωτές είναι μια διάσχιση στην οποία από τις 7 μέρες τις 6 θα περπατάτε 11-13 ώρες κατά μέσο όρο.

Έτσι λοιπόν:

1η ημέρα  Σάββατο 29 Ιουνίου 2019 (Γαλάνη – Χρύσα):

Ξεκινήσαμε στις 06.30 το πρωί από το παρκινγκ της Γαλάνης (αρχή του μονοπατιού των Στενών του Νέστου). Ακολουθήσαμε το μονοπάτι που μας οδήγησε στον εγκαταλειμμένο οικισμό του Κρωμνικού και από εκεί στην κοιλάδα της Αχλάδας από την οποία φτάσαμε στην κορυφή του Μαύρου Ισώματος (υψόμ. 1.093 μ.) και στην Μέλτη (υψόμ. 973 μ.). Η κάθοδος από την τελευταία κορυφή μας οδήγησε στον οικισμό της Χρύσας όπου έξω από την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής κάναμε την πρώτη μας διανυκτέρευση. Συνολικά περπατήσαμε 26,3 χιλιόμετρα (25 χιλιόμετρα μονοπατιών, 300 μέτρα χωματόδρομου και 1 χιλιόμετρο ασφάλτου) με 1.661 υψομετρικά και 1.520 μέτρα καθόδου σε 12 ώρες.

2η ημέρα Κυριακή 30 Ιουνίου 2019 (Χρύσα – Λυκοδρόμιο):

Από την Χρύσα ξεκινήσαμε στις 06.40 και ακολουθήσαμε την διαδρομή που μας έβγαλε στο κλασικό μονοπάτι για την κορυφή Στ. Τσακίρης (υψόμ. 665 μ.) και την κορυφή Φινέας (υψόμ. 701 μ.). Από την συγκεκριμένη κορυφή οδηγηθήκαμε στον εγκαταλειμμένο οικισμό του Μακάριου και από εκεί στην κορυφή Άγιος Γεώργιος που είναι γνωστή στην περιοχή μας ως Τσαλ (υψόμ. 1.402 μ.). Από εκεί ξεκίνησε η κάθοδός μας στην κορυφή Γαλήνη (υψόμ 1.145 μ.) καταλήγοντας στον οικισμό του Λυκοδρομίου όπου στην εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης κάναμε την δεύτερη διανυκτέρευση μας. Συνολικά περπατήσαμε 22 χιλιόμετρα (17,5 χιλιόμετρα μονοπατιών, 3 χιλιόμετρα χωματόδρομου κι 1,5 χιλιόμετρο ασφάλτου) με 1.633 υψομετρικά και 1.427 μέτρα καθόδου σε 11,5 ώρες περπατήματος.

3η ημέρα Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019 (Λυκοδρόμιο – Λειβαδίτης):

Από τον οικισμό του Λυκοδρομίου ξεκινήσαμε στις 06.40 και αφού φτάσαμε στο εκκλησάκι του Άγιου Παντελεήμονα «πέσαμε» στην άσφαλτο που μας οδήγησε στον οικισμό της Καλλιθέας. Από εκεί ακολουθήσαμε το παλιό μονοπάτι που οδηγεί στον οικισμό του Μαργαριτίου στο οποίο υπάρχουν και 2 πανέμορφα παλιά πετρόχτιστα γεφυράκια. Από το Μαργαρίτι και μετά περάσαμε από δύο κορυφές η μία με το όνομα Χαράλαμπος Καρασακαλίδης (υψόμ. 840 μ.) και η δεύτερη στα πατατοχώραφα του Λειβαδίτη με την ονομασία Ερμάριο ή αλλιώς πιο γνωστή στους ντόπιους ως «Βράχια του Αμπάρ Καγιά» (υψόμ. 1.441 μ.). Από εκεί ακολουθώντας το μονοπάτι του «Μηνά» καταλήξαμε στον οικισμό του Λειβαδίτη όπου για τα επόμενα δύο βράδια κοιμηθήκαμε στο καταφύγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου του Λειβαδίτη, το παλιό σχολείο. Συνολικά περπατήσαμε 32,2 χιλιόμετρα (20 χιλιόμετρα μονοπατιών, 5,8 χιλιόμετρα χωματόδρομου και 6,4 χιλιόμετρα ασφάλτου) με 1.909 υψομετρικά και 1.060 μέτρα καθόδου σε 13 ώρες και 40 λεπτά.

4η ημέρα Τρίτη 2 Ιουλίου 2019 (Λειβαδίτης – Δασικό εργοτάξιο Ερυμάνθου):

Λόγω του ότι το πρόγραμμα γι την επόμενη μέρα (5η του προγράμματος) έλεγε ότι έπρεπε να κάνουμε 39 χιλιόμετρα είπαμε να σπάσουμε την διαδρομή και να κάνουμε ένα μέρος της την ημέρα του ρεπό που ήταν προγραμματισμένη για την ημέρα που διανύαμε. Έτσι ξεκινήσαμε από τον οικισμό του Λειβαδίτη, πήγαμε καταρράκτη όπου κάναμε και το μπανάκι μας και γενικώς ξεκουραστήκαμε αρκετά και βγήκαμε στις παλιές εγκαταστάσεις του Δασικού εργοταξίου του Ερυμάνθου όπου μας περίμενε αγροτικό για να μας γυρίσει πίσω στο καταφύγιο του Λειβαδίτη. Την υπόλοιπη ημέρα είχαμε ξεκούραση αλλά και την ικανοποίηση  ότι καταφέραμε και ελαφρύναμε το πρόγραμμα της 5ης ημέρας κατά 12 χιλιόμετρα (9,8 χιλιόμετρα μονοπατιών, 800 μέτρα χωματόδρομου και 1,4 χιλιόμετρου ασφάλτου) με 558 μέτρα υψομετρικά και 476 μέτρα καθόδου σε 5 ώρες.

5η ημέρα Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019 (Δασικό εργοτάξιο Ερυμάνθου – Ωραίο):

Με το αγροτικό στις 06.00 το πρωί ξαναπήγαμε στις εγκαταστάσεις του Δασικού εργοταξίου του Ερυμάνθου από όπου ξεκινήσαμε και την πεζοπορία της σημερνής ημέρας, από το σημείο ακριβώς που είχαμε καταλήξει την προηγούμενη ημέρα. Έτσι περάσαμε πρώτα από την κορυφή της Τσίχλας (Διχάλα) (υψόμ. 1.752 μ.) όπου συμπληρώσαμε και τα πρώτα 100 χιλιόμετρα της διάσχισης και στην συνέχεια ανεβήκαμε στην ψηλότερη κορυφή του ν. Ξάνθης που είναι το Γυφτόκαστρο (υψόμ. 1.828 μ.) όπου είναι και τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (πυραμίδα 62) και ακολουθώντας τα σύνορα μέχρι την πυραμίδα 60 φτάσαμε στην κορυφή Θερμό (υψόμ. 1.619 μ.) και από εκεί στην κορυφή Κούλα (υψόμ. 1.607) καταλήγοντας στον οικισμό του Ωραίου συμπληρώνοντας έτσι συνολικά 120 χιλιόμετρα από την στιγμή που ξεκινήσαμε από το παρκινγκ της Γαλάνης πριν 5 μέρες. Συνολικά περπατήσαμε 27,5 χιλιόμετρα (22,7 χιλιόμετρα μονοπάτι και 4,8 χιλιόμετρα χωματόδρομου) με 954 υψομετρικά και 1.623 μέτρα καθόδου. Στον οικισμό του Ωραίου μας περίμενε λεωφορείο όπου μας οδήγησε σε ξενώνα στα λουτρά των Κάτω Θερμών όπου κάναμε την διανυκτέρευση της συγκεκριμένης ημέρας όπως επίσης και το μπάνιο μας και ξεκουραστήκαμε με τον καλύτερο τρόπο.

6η ημέρα Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019 (Κάτω Θέρμες – Κοττάνη):

H σημερινή ημέρα αποφασίσαμε να είναι ξεκούραστη λόγω των πολλών χιλιομέτρων που έχουμε ήδη φορτωμένα στα πόδια μας. Έτσι αφού ξυπνήσαμε αργά και ξανακάναμε μπάνιο ξεκινήσαμε κατά τις 11.30 ακολουθώντας τον δρόμο και έτσι μετά από 5 χιλιόμετρα ασφάλτου φτάσαμε στον οικισμό της Μέδουσας και μετά από 6 χιλιόμετρα χωματόδρομου στον οικισμό της Κοττάνης και πιο συγκεκριμένα έξω από την γνωστή ταβέρνα όπου θα κάναμε και την τελευταία μας διανυκτέρευση. Τα δεύτερα σακίδιά μας, τα έφεραν σήμερα η Λέσχη 4Χ4 της Ξάνθης μαζί με τον δημοσιογράφο Σεμπαιδήν Καρά Χότζα αλλά και τον πολύ καλό φίλο από Κομοτηνή τον Άγγελο τον Παράσχου όπου θα μας βοηθούσε στην πολύ απαιτητική τελευταία μέρα της διάσχισης. Συνολικά λοιπόν περπατήσαμε 11 χιλιόμετρα (5 ασφάλτου και 6 χωματόδρομου) με 186 μέτρα υψομετρικά και 313 μέτρα καθόδου σε 4 ώρες.

7η ημέρα Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019 (Κοττάνη – Πολύαρνο τέλος Θρακικών Μετεώρων):

Αν και τελευταία μέρα ήταν και αυτή απαιτητική. Ξεκινήσαμε στις 06.10 το πρωί και αφού πρώτα περάσαμε από το πέτρινο γεφύρι του Τσαλαπετεινού. κάτω από το οποίο περνάνε τα νερά του ποταμού Κομψάτου, καταλήξαμε στο ομώνυμο εγκαταλειμμένο χωριό. Στην συνέχεια περάσαμε από το πανέμορφο γεφύρι του Γεντί Μπορούν (που στα πομάκικα σημαίνει 7 μύτες λόγω των εφτά κορυφών που υπάρχουν γύρω του). Το γεφύρι είναι τα σύνορα των νομών Ξάνθης και Ροδόπης και από κάτω του περνάει παραπόταμος του ποταμού Κομψάτου. Από εκεί συνεχίσαμε την πορεία μας προς τα Θρακικά Μετέωρα αφού πρώτα περάσαμε από τον εγκαταλειμμένο οικισμό του Εύθυμου ο οποίος μας οδήγησε στα πρώτα βράχια των Μετεώρων και αφού ανεβήκαμε στην ομώνυμη κορυφή που ήταν και η τελευταία του προγράμματος καταλήξαμε στον οικισμό του Πολύαρνου όπου έγινε και η λήξη αυτού του υπέροχου trekking διάρκειας 7 ημερών. Συνολικά την συγκεκριμένη ημέρα περπατήσαμε 25 χιλιόμετρα (24 μονοπατιών και 1 χιλιόμετρου χωματόδρομου) με 1.255 μέτρα υψομετρικά και 1.150 μέτρα καθόδου σε 10 ώρες κα 30 λεπτά. Στο συγκεκριμένο χωριό μας περίμενε αγροτικό όπου μας κατέβασε στο χωριό του Ιάσμου, στον πολιτισμό δηλαδή και κάναμε το τελευταίο τραπέζι του αποχαιρετισμού στο Αρνεμούσι όπου δόθηκαν και οι βεβαιώσεις και τα συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν και αυτήν την τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Από τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης διαδρομής είναι η απίστευτη διαδρομή Γαλάνης – Ωραίου συνολικού αναπτύγματος 120 χιλιομέτρων που φαντάζει έξω πραγματική και μας έκανε να αισθανθούμε σαν τους προγόνους μας που όπου και αν ήθελαν να πάνε έπρεπε οπωσδήποτε να πάνε ποδαράτα. Αγαπάμε την πόλη και τον Νομό στον οποίο μεγαλώσαμε και νομίζουμε ότι το δείχνουμε με τον καλύτερο τρόπο στους επισκέπτες πεζοπόρους του νομού μας.

Η σκέψη μας ήδη τρέχει στην 4η διάσχιση που πρόκειται να κάνουμε το 2020 (την υγειά μας να έχουμε πρώτα από όλα) και να την βελτιώσουμε όσο γίνεται καλύτερα προς όφελος των επισκεπτών πεζοπόρων αλλά και των συμπολιτών μας. Πιστεύουμε ότι από τη στιγμή που την κάνουμε κάθε χρόνο και έχει αρχίσει ήδη να γίνεται θεσμός όσο πιο γρήγορα την αγκαλιάσουν και την αποδεχτούν και οι συμπολίτες μας τόσο πιο μεγάλα θα είναι τα οφέλη για τους επισκέπτες της περιοχής μας αλλά και για όσους θελήσουν να μας βοηθήσουν στο να την τελειοποιήσουμε. Μέχρι τότε όμως σας ευχόμαστε να περνάτε καλά και σύντομα να ανταμώσουμε στα βουνά μας. Καλή συνέχεια!!!

Οι δημιουργοί και διοργανωτές της Διάσχισης:

Πορφυλλίδου Ιωάννα και Γεωργιάδης Βασίλης.