COVID-19 και εξωσωματική γονιμοποίηση: Τι μας δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα
Αλλαγές, απαγορεύσεις, ανατροπή των δεδομένων, αβεβαιότητα, απομόνωση και πολλά αναπάντητα ερωτήματα για το μέλλον αποτελούν τη νέα μας καθημερινότητα. Η πανδημία του κορονοϊού COVID-19 αποτελεί εδώ και μερικές εβδομάδες μια νέα τάξη πραγμάτων.
Παρόλα αυτά στον τομέα της υπογονιμότητας, οι Επιστημονικές Εταιρείες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Αμερικής, Ευρώπης και φυσικά της Ελλάδας, από τις πρώτες κιόλας ημέρες, εξέδωσαν κάποιες οδηγίες οι οποίες ακολουθούνται πάντα με γνώμονα την υγεία του ζεύγους και των παιδιών που πρόκειται να γεννηθούν.
Ανάγκη διατήρησης της επικοινωνίας με τον γιατρό
Στην τελευταία οδηγία της ASRM 30/3/2020 συστήνεται και ενθαρρύνονται τα υπογόνιμα ζευγάρια να ακολουθούν την μέθοδο της τηλεδιάσκεψης με τους γιατρούς τους και τα κέντρα υπογονιμότητας. Καθώς σήμερα η τεχνολογία το επιτρέπει, θα μπορούσε και στο ιατρικό αυτό αντικείμενο της υπογονιμότητας, όπου απαιτείται χρονοβόρα διαγνωστική διερεύνηση αλλά και θεραπευτικές μακρόχρονες παρεμβάσεις, η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας να ξεκινήσει με αυτόν τον τρόπο και η ολοκλήρωσή της να επέλθει μετά το πέρας της πανδημίας αυτής.
Άλλωστε, είναι σημαντικό στις δύσκολες συνθήκες να συνεχίζουμε να διατηρούμε την ευθύνη του εαυτού μας, ώστε να μην απωλέσουμε την αίσθηση του ελέγχου στη ζωή μας.
Ο προγραμματισμός λοιπόν, και η διαδικτυακή επικοινωνία με τον γιατρό μας την περίοδο αυτή ίσως βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους μας. Εκείνος θα μας ενημερώσει έγκυρα για τα βήματα που μπορούν να γίνουν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι.
«Όχι» στο φόβο και τον πανικό – «Ναι» στην ενημέρωση
Η παραπληροφόρηση ή η ελλιπής ενημέρωση επιτείνουν τον άσκοπο πανικό. Συνεπώς, καλό είναι να γνωρίζουμε τα δεδομένα:
- Η διαχείριση των γυναικών που μπαίνουν σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης καθορίζεται από το γεγονός ότι πρόκειται για γυναίκες με γνωστό ατομικό ιστορικό και δεν αντιμετωπίζουν κατά τα άλλα κάποιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα.
- Είναι γυναίκες μικρότερης ηλικίας από εκείνη που καθιστά αυξημένο το ποσοστό των επιπλοκών είτε νοσηλευτούν για την λοίμωξη αυτή είτε όχι. Επίσης, στα άτομα αυτού του ηλικιακού φάσματος, παρατηρείται ήπια εμφάνιση συμπτωμάτων, όταν νοσήσουν.
- Mια γυναίκα που βρίσκεται σε εγκυμοσύνη δεν κινδυνεύει περισσότερο από το γενικό πληθυσμό αυτής της ηλικίας.
- Από το μικρό αριθμό των γυναικών με κορονοϊό που έχουν ήδη γεννήσει προκύπτει ότι ο ιός δεν μεταδόθηκε στο νεογνό μέσω του πλακούντα ούτε ανιχνεύτηκε στο αμνιακό υγρό.
- ‘Όσα ελάχιστα νεογνά διαπιστώθηκε ότι πάσχουν, μολύνθηκαν από το περιβάλλον μετά τη γέννηση.
- Επιτρέπεται η πραγματοποίηση της ωοληψίας και η κατάψυξη των ωαρίων ή εμβρύων που θα προκύψουν, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα του ωαρίου που καταψύχεται ή ότι υπάρχει ιικό φορτίο στο γενετικό υλικό που θα καταψυχθεί.
- Συστήνεται η αναβολή των καινούργιων προσπαθειών εξωσωματικής με το σκεπτικό ότι ακόμα δεν έχει μελετηθεί επαρκώς η όλη επίδραση της ιογενούς αυτής μόλυνσης (εξαίρεση ίσως αποτελεί η περίπτωση των γυναικών και ανδρών με ογκολογικό ή άλλο νόσημα όπου τα περιθώρια χρόνου είναι απειλητικά για την ζωή τους).
- Δεν έχει θεσπιστεί πουθενά ως μέτρο ότι μια έγκυος σε αρχικό στάδιο πρέπει να προχωρήσει σε διακοπή κύησης ή ότι πρέπει να αποφευχθεί η φυσιολογική σύλληψη, γιατί δεν υπάρχουν ενδείξεις ανωμαλίας του εμβρύου λόγω ενδομήτριας λοίμωξης.
Αντίθετα, αυτή την περίοδο παρατηρείται και αύξηση στις φυσιολογικές συλλήψεις λόγω της παραμονής στο σπίτι.
Εξατομικευμένη προσέγγιση των υπογόνιμων ζευγαριών
Όλες αυτές οι επιστημονικές παρατηρήσεις και προσεγγίσεις δίνουν το έναυσμα να αξιολογηθεί κάθε υπογόνιμο ζεύγος ξεχωριστά, κατανοώντας τις ανάγκες του και τις ιδιαιτερότητές του ως προς τη διαχείριση των διαγνώσεων και των θεραπειών που πρέπει να υποβληθεί, καθώς και το χρονικό πλαίσιο που τις διέπει. Όλα εξελίσσονται και ανανεώνονται καθημερινά.
Και μην ξεχνάμε ότι όλο αυτό που ζούμε τώρα σίγουρα κάποια στιγμή θα τελειώσει. Η ζωή συνεχίζεται και η έλευση της καινούργιας ζωής είναι επιβεβλημένη και αναγκαία.
Η ισχυρή επιθυμία που νιώθει ένα ζεύγος για να αποκτήσει παιδί είναι απόλυτα σεβαστή και η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή βοηθά να γίνει αυτή η επιθυμία πραγματικότητα, χωρίς να θέτει την υγεία της γυναίκας σε κίνδυνο.
Κωνσταντίνος Πάντος, Αντιπρόεδρος Διεθνους Κέντρου Τουρισμού Υγείας, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΤΟΥΡ και ΓΓ Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.
Είμαστε 24ωρες την ήμερα στην διάθεσή σας στο 210 6894326 για όποια σας απορία. Εναλλακτικά επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.genesisathens.gr