Main Menu

Θράκη: Σε ελληνικό έδαφος την έχουν “στήσει”Τούρκικες δυνάμεις-Παραμένει η Frontex για στήριξη στις ελληνικές αρχές.

Συνεχίζει την προκλητική της στάση η Τουρκία καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν κατασκηνώσει σε κοίτη του ποταμού Έβρου κοντά στην περιοχή Μελισσοκομείο στις Φέρες τουρκικές δυνάμεις.

Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτήν την στιγμή βρίσκονται στην περιοχή 15 Τούρκοι εκ των οποίων οι 5 είναι αστυνομικοί ενώ οι υπόλοιποι 10 είναι του στρατού.

Τριβές υπήρχαν και στο παρελθόν, ωστόσο, πλέον, στην περιοχή υπάρχει η σταθερή παρουσία δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας, οι οποίες και εμποδίζουν τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς, ενόψει επέκτασης του φράχτη και στον Νότιο Εβρο.

Εως τώρα διατηρούνται χαμηλοί τόνοι αφενός λόγω των ευαίσθητων πτυχών ενός ζητήματος όπως αυτό, αφετέρου διότι η Αθήνα δεν επιθυμεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι συζητάει για θέματα που υποδηλώνουν πιθανές συνοριακές διαφορές με την Αγκυρα.

Frontex: Παραμένει στον Έβρο μέχρι αρχές Ιουλίου

Frontex: Παραμένει στον Έβρο μέχρι αρχές Ιουλίου

Μέχρι αρχές Ιουλίου θα παραμείνουν στην περιοχή του Έβρου οι δυνάμεις της Frontex  προκειμένου να στηρίξουν τις ελληνικές Αρχές στη διαφύλαξη των συνόρων. Η είδηση έγινε γνωστή μέσα από την επίσημη σελίδα της Frontex στο twitter.

Την παράταση της επιχείρησης ταχείας επέμβασης του Frontex σε Εβρο και Αιγαίο έως τον Ιούλιο ζήτησαν με επίσημο αίτημά τους προς τον ευρωπαϊκό οργανισμό Αστυνομία και Λιμενικό.

Το αρχικό αίτημα προς τον οργανισμό για ανάπτυξη της ομάδας ταχείας επέμβασης (RABIT) υπεβλήθη την 1η Μαρτίου, έπειτα από απόφαση του έκτακτου ΚΥΣΕΑ, δύο ημέρες μετά την έναρξη της πρόσφατης κρίσης με την Τουρκία. Ενα εικοσιτετράωρο αργότερα, ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex, Φαμπρίς Λετζερί, είχε επισήμως αποδεχθεί το ελληνικό αίτημα τονίζοντας ότι «δεδομένης της ταχέως αναπτυσσόμενης κατάστασης στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα με την Τουρκία, η απόφασή μου είναι να αποδεχθώ την έναρξη της ταχείας συνοριακής παρέμβασης που ζήτησε η Ελλάδα».

Το διάστημα που ακολούθησε, 100 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες αναπτύχθηκαν στις Καστανιές Εβρου. Στο Ανατολικό Αιγαίο αντίστοιχα, τα κοινοτικά μέσα έφτασαν τα 24 (χερσαία, πλωτά και εναέρια). Σύμφωνα με τα αρχικώς συμφωνηθέντα, η επιχείρηση ταχείας επέμβασης είχε δίμηνη διάρκεια και επρόκειτο να ολοκληρωθεί την 6η Μαΐου. Αργότερα αξιωματούχος του Frontex δήλωσε «από κοινού με τις ελληνικές αρχές αξιολογήσαμε την κατάσταση στα σύνορα και αποφασίσαμε να παρατείνουμε την επιχείρηση, αρχικά για έναν ακόμα μήνα, έως την 6η Ιουνίου».

Το νέο αίτημα προς τον οργανισμό για παράταση της επιχείρησης έως τον Ιούλιο υπεβλήθη έπειτα από εκτιμήσεις και αναλύσεις στελεχών της Αστυνομίας και του Λιμενικού, που κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η σταδιακή άρση της καραντίνας στην Τουρκία, η πτώση της στάθμης των υδάτων στον Εβρο και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών στο Αιγαίο θα οδηγήσουν σε νέα αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης.

Το Λιμενικό μάλιστα φέρεται να ζητεί όχι μόνο παραμονή των υφιστάμενων δυνάμεων στο Ανατολικό Αιγαίο αλλά και την αύξησή τους με επιπλέον 6 σκάφη περιπολίας.

e-evros