Η έκδοση της τουρκικής Navtex για σεισμικές έρευνες απο το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis το διάστημα των επόμενων 12 ημερών μέχρι τις 2 Αυγούστου ενεργοποίησε τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο μέγιστο βαθμό.
Επί της ουσίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αντιλαμβάνονται ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να υλοποιηθούν οι τουρκικές απειλές και να ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες στο νοτιοανατολικότερο τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε μια περιοχή που η Αθήνα θεωρεί οτι εκτείνεται η ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Δείτε τον χάρτη με την περιοχή που δέσμευσαν οι Τούρκοι (σε κόκκινο πλαίσιο) στην οποία το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται μέσα στην Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική ζώνη η οποία αποτυπώνεται με μπλε πλαίσιο.
Παρά το γεγονός ότι μέχρι αυτή την ώρα, 8 το πρωί της Τετάρτης, δεν έχει ενεργοποιηθεί επισήμως το Εθνικό Σύστημα Συναγερμού μέσω του οποίου προβλέπεται η ανάκληση όλων των προγραμματισμένων αδειών σε κρίσιμες μονάδες και σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων όλα τα στελέχη βρίσκονται επί ποδός, σε ετοιμότητα ολίγων λεπτών, στελεχώνοντας τις οργανικές θέσεις όπως προβλέπεται.
«Ήρθε η ώρα» είπε στο protothema.gr ανώτατος παράγοντας εξηγώντας ότι αν η τουρκική πλευρά επιμείνει και αποστείλει στην περιοχή 100-120 μίλια νότια του Καστελόριζου το Oruc Reis συνοδεία πολεμικών πλοίων για έρευνες η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το σχεδιασμό της αντίδρασής της βάσει των «κόκκινων» γραμμών που εδώ και αρκετές εβδομάδες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχουν διατυπώσει σε φίλους και συμμάχους.
Παράλληλα με την έντονη διπλωματική δραστηριοποίηση – το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική κυβέρνηση την Τρίτη – από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν προχωρήσει στην τακτική ανάπτυξη μονάδων του στόλου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου με επίκεντρο το Καστελόριζο.
Σύμφωνα με πληροφορίες και από τουρκικής πλευράς καταγράφονται αντίστοιχες κινήσεις. Περισσότερες από 10 κύριες μονάδες του τουρκικού στόλου έχουν βγει από το ναύσταθμο του Ακσάζ (απέναντι από τη Ρόδο).
Μέχρι το πρωί της Τετάρτης το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis παρέμενε ελλιμενισμένο στην Αττάλεια.
«Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερα πολεμικά πλοία στην ευρύτερη περιοχή μόλις μας δοθούν οι σχετικές οδηγίες» είπε στο protothema.gr αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων επισημαίνοντας ότι το ηθικό των πληρωμάτων του Στόλου είναι υψηλό.
Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι χειριστές, οι τεχνικοί και όλο το σύστημα πρώτης γραμμής της Πολεμικής Αεροπορίας.
Και ενώ η Άγκυρα τεντώνει το σχοινί, στην ελληνική κυβέρνηση αναμένουν ότι τις επόμενες 12 ημέρες, μέχρι τις 2 Αυγούστου, θα εξελιχθεί ένας ιδιότυπος πόλεμος νεύρων από την τουρκική πλευρά και προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.
Το βράδυ της Τρίτης υπήρξε και παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η οποία δεν είχε την αναμενόμενη βαρύτητα αφού έγινε αναφορά σε «αμφισβητούμενα ύδατα» με το αμερικανικό ΥΠΕΞ από τη μία να προτρέπει την τουρκική πλευρά να απόσχει από προκλητικές ενέργειες και από την άλλη, όμως, να χαρακτηρίζει εμμέσως την περιοχή που οι Τούρκοι έχουν προαναγγείλει σεισμικές έρευνες σαν αμφισβητούμενης κυριαρχίας κινούμενο στη λογική των ίσων αποστάσεων.
Παράλληλα κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η ανακοινωμένη ατζέντα της οποίας περιελάμβανε τις εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία αν και θεωρείται απίθανο να μην υπήρξε αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο καθώς το Βερολίνο είχε αναλάβει πρόσφατα και την πρωτοβουλία για τριμερή στη γερμανική πρωτεύουσα πριν από μερικές ημέρες.