Παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για την εστίαση (με ωφελημένο και τον τουρισμό) ίσως και μέχρι το τέλος του έτους εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να στηρίξει εμμέσως την επαναλειτουργία του κλάδου που βιώνει συνθήκες καταστροφής λόγω της παρατεταμένης καραντίνας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι αποφασισμένο να παρατείνει περαιτέρω τον μειωμένο ΦΠΑ 13% που ισχύει έως τον Απρίλιο.
Με αυτήν την κίνηση θα ενισχυθεί ευθέως η εστίαση, αλλά και το τουριστικό «πακέτο» σε μια κρίσιμη συγκυρία. Στην περίπτωση αυτή ησχετική δαπάνη, από τα προϋπολογισμένα 99 εκατ. ευρώ θα ξεπεράσει τα 180 εκάτ. ευρώ. Το μέτρο όμως θεωρείται υποστηρικτικό της ανάκαμψης και προσωρινού χαρακτήρα οπότε δεν αναμένεται να εγείρει αντιρρήσεις από τους θεσμούς.
Όσον αφορά στον τουριστικό κλάδο υπενθυμίζεται ότι η διαµονή µε πρωινό, η ενιαία τιµή υπάγεται στον µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ. Στη διαµονή µε ηµιδιατροφή (πρωινό και γεύµα), η ενιαία τιµή υπάγεται, επίσης, στον µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ. Στη διαµονή µε πλήρη διατροφή (full board – πρωινό, µεσηµεριανό, βραδινό γεύµα) το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση ποτών τα οποία περιέχουν οινόπνευµα σε οποιαδήποτε αναλογία.
Στη διαµονή µε το σύστηµα all inclusive, το 10% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών.
Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να συνεχιστεί για τους συγκεκριμένους κλάδους το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων ακόμα και όταν οι επιχειρήσεις «ανεβάσουν ρολά» προκειμένου να βγάλουν σε κάποιο βαθμό τα σπασμένα δεδομένου ότι συνέχιζαν να πληρώνουν μέρος του ενοικίου ακόμα και όταν βρίσκονταν εκτός λειτουργίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά «στον κλάδο της εστίασης δραστηριοποιούνται 80.000 επιχειρήσεις εστίασης και το 50% βρίσκεται μπροστά στο φάσμα του λουκέτου Στη Θεσσαλονίκη μόνο στο κέντρο της πόλης έχουν κλείσει 40 καταστήματα εστίασης τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Έχουμε κλειστές επιχειρήσεις και σε Ρόδο, Χανιά, στα προάστια της Αθήνας, Κηφισιά, Ερυθραία. Την εικόνα θα τη δούμε καθαρή όταν ξανά ανοίξει η εστίαση. Τόσα θα δούμε πόσα λουκέτα θα έχουμε».
Σύμφωνα με τον ίδιο «οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι 330.000, με τον κλάδο να είναι «ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το Δημόσιο. Είναι μία σειρά κλάδων που είναι συνεργάτες της εστίασης από τον πρωτογενή μέχρι τριτογενή τομέα, που επηρεάζει τουλάχιστον 1.000.000 εργαζόμενους. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή».