Main Menu

Θράκη: Έφυγε από τη ζωή φημισμένος καρδιοχειρουργός του “Ωνάσειου”.

Την απώλεια ενός σπουδαίου επιστήμονα, με καταγωγή, από την πλευρά της μητέρας του, από την Καρυδιά Κομοτηνής, του καρδιοχειρουργού Λουκά Τσουρέλη, γνωστοποίησε ο Σύλλογος Μεταμοσχευμένων Καρδιάς/Πνεύμονα “Σκυτάλη”, αναφέροντας:

“Έφυγε ο Λουκάς… Θα τον θυμόμαστε όπως ήταν πάντα, με το χαμόγελο στα χείλη. Με μεγάλη λύπη ενημερωθήκαμε για την απώλεια του Δρος Λουκά Τσουρέλη που για πολλά χρόνια στελέχωσε την Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς-Πνεύμονα του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στο Essen της Γερμανίας στην εκεί Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς-Πνεύμονα και Μηχανικής Υποστήριξης Κυκλοφορίας. Για όλους εμάς που γνωρίσαμε τον Λουκά στην πιο δύσκολη φάση της ζωής μας πριν την μεταμόσχευση και μοιραστήκαμε μαζί του την επιτυχία της μεταμόσχευσής μας, ο Λουκάς θα μείνει στη μνήμη μας για την αφοσίωσή του, την ψυχραιμία και το χαμόγελό του. Ο Λουκάς συνεχίζει να ζει μέσα από τη σύζυγο και σύντροφό του από τα φοιτητικά τους χρόνια, και τις δύο κόρες του που είναι φοιτήτριες στην Ιατρική Σχολή ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα τους. Η σκέψη και η αγάπη μας είναι μαζί τους”. 

Ο Δρ Πέτρος Αλιβιζάτος, ιδρυτής του προγράμματος Μεταμοσχεύσεων στο “Ωνάσειο”, έγραψε για την απώλεια του Λουκά Τσουρέλη:

Προικισμένος Καρδιοχειρουργός και Μεταμοσχευτής, έντιμος και αφοσιωμένος συνεργάτης, φίλος των ασθενών του, τέλειος πατέρας, σύζυγος και αδελφός. Ασκήθηκε στην Γενική Χειρουργική στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης και συνέχισε από το 2000 στο Α’ Καρδιοχειρουργικό Τμήμα στο «Ωνάσειο». Ετελείωσε με τον πρωτοφανή για το ελληνικό σύστημα αριθμό των εκατό καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων χάρη στην ικανότητα, την αδάμαστη επιμονή και την προσκόλληση στους ασθενείς του. Ταχύτατα έδειξε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τις Μεταμοσχεύσεις και την Μηχανική Υποστήριξη της Κυκλοφορίας, εξασφαλίζοντας την μετεκπαίδευσή του στο μεγαλύτερο Κέντρο της Γερμανίας, στο Bad-Oeynhausen, καθώς και στο Πανεπιστήμιο τής Βιέννης, στην διασημότερη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Πνευμόνων της Ευρώπης.

ac0b6218-screenshot-929

Γυρίζοντας στην Ελλάδα (2005) συμμετείχε σε πλείστες μεταμοσχεύσεις καρδιάς καθώς και σε όλες τις αρχικές μεταμοσχεύσεις πνευμόνων. Προήχθη σε Επιμελητή Α’ και διενήργησε περισσότερες από τριακόσιες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις διεκδικώντας τον κότινο τού «ασφαλούς» χειρουργού, με την ακριβή, ψύχραιμη διενέργεια της επέμβασης, και την απαράμιλλη αφοσίωσή του στην μετεγχειρητική παρακολούθηση. Παρά την εξοντωτική εργασία, συνέταξε την Διατριβή του και ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα μέσα της δεκαετίας που μόλις έληξε, εργάσθηκε στο Πανεπιστήμιο του Essen, όπου και πάλι εντάχθηκε στις Μεταμοσχεύσεις διενεργώντας την πρώτη του – διπλή μάλιστα – μεταμόσχευση πνευμόνων (2017). Εστάλη στην Βοστώνη των ΗΠΑ όπου εκπαιδεύθηκε στη νέα τεχνολογία συντήρησης/αποκατάστασης/μεταφοράς του καρδιακού μοσχεύματος πριν την επέμβαση, συμμετέχοντας στην πρώτη – και επιτυχή – εφαρμογή της. Πρόλαβε να υποβάλει και την Γερμανική Διδακτορική Διατριβή του, χωρίς όμως την ικανοποίηση της παρουσίασής της ενώπιον της Σχολής, λόγω της κεραυνοβόλου εξέλιξης της παθήσεώς του. Η θλίψη είναι ανείπωτη και η απώλεια ανυπολόγιστη…”.

Ο Λουκάς Τσουρέλης ήταν αδερφός του ιερέα, Πατρός Κωνσταντίνου Τσουρέλη, που εκοιμήθη τον Φεβρουάριο του 2013.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

inkomotini