Αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας και νέα δεδομένα για την καθημερινότητά μας ισχύουν από σήμερα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεσή της. Καταρχάς υπάρχουν αλλαγές στο ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών. Οι μετακινήσεις επιτρέπονται από τις 5 το πρωί έως τις 10 το βράδυ (αντί 9 μ.μ. που ήταν μέχρι την Κυριακή 25 Απριλίου). Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα του Πάσχα, οπότε ανοίγει και η εστίαση, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει από τις 11 το βράδυ.
Ακόμη μια αλλαγή που τίθεται σε ισχύ από σήμερα, είναι ότι γίνονται υποχρεωτικά τα self test και στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, το μέτρο αφορά στο προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, των ΟΤΑ, καθώς και στους ένστολους και στους δικαστικούς υπαλλήλους που απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και ιδιότητα και ασκούν τα καθήκοντά τους με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας και δεν τελεί σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε οποιαδήποτε είδους άδεια.
Οι εκκλησίες
Ανοιχτές θα είναι φέτος -σε αντίθεση με πέρυσι- για τους πιστούς και οι εκκλησίες για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό, υποχρεωτικά self test για ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού. Η Θεία Λειτουργία από σήμερα έως τη Μεγάλη Τετάρτη, θα αρχίζει στις 06:30 το απόγευμα, με αναλογία ένα άτομο ανά 25 τ.μ. εντός των ναών και ανώτατο όριο τα 100 άτομα, στους μεγάλους ναούς. Τη Μεγάλη Πέμπτη, η Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών θα αρχίσει στις 17.30, τη Μεγάλη Παρασκευή η Ακολουθία του Επιταφίου θα γίνει στις 18.00, η Ανάσταση στις 21.00 ενώ ο Μέγας Εσπερινός της Αγάπης την Κυριακή του Πάσχα θα αρχίσει στις 18.30.
Υποχρεωτική είναι η διπλή μάσκα στις εκκλησίες το Πάσχα.
- στους εξωτερικούς χώρους των ναών επιτρέπεται ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα
- περιφορά Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή επιτρέπεται μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών χωρίς πιστούς
- το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός ναού και πάντα με την τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων
Διαπεριφερειακές μετακινήσεις
Απαγορεύονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις μετά τη σχετική υπουργική απόφαση που εκδόθηκε την Παρασκευή προκειμένου να μην υπάρξει αύξηση της κινητικότητας στην επαρχία και ως εκ τούτου και αύξηση της διασποράς του κορονοϊού. Στην περίπτωση της Αττικής, η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων. Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:
Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας, προσδιορίζουν τον χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση, πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.
Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει – πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5 – τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.
Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.
Αν κάποιος παραβιάσει τα μέτρα τότε επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση και 500 ευρώ για ψευδή δήλωση στοιχείων.