H «ιδιωτική» επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη, θα περιοριστεί σε συναντήσεις του με το «αφάν γκατέ» των τουρκόφρονων της μειονότητας και τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης. Οι επαφές θα πραγματοποιηθούν στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, ενώ ο Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί το Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο της πόλης και στη συνέχεια τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, τον οποίον η Άγκυρα έχει αναγάγει σε «ήρωα» της μειονότητας.
Τα σχέδια σκληρο-πυρηνικών κύκλων της μειονότητας, να επισκεφθεί ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τα Πομακοχώρια της Ξάνθης, και ειδικά το χωριό Πάχνη, που βρέθηκε στην επικαιρότητα λόγω των πρόσφατων δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν καρποφόρησαν, κυρίως λόγω των αντιδράσεων Συλλόγων Πομάκων που κήρυξαν ουσιαστικά τον Τσαβούσογλου «persona non grata» στην περιοχή. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης και πως οι ελληνικές Αρχές ξεκαθάρισαν πως μια τέτοια επίσκεψη, ακόμη και εάν πρόκειται για ιδιωτικού χαρακτήρα, θεωρείται προκλητική.
Κατά την πρόσφατη διαδικτυακή του συνομιλία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με το προσωπικό και τους μικρούς μαθητές του νηπιαγωγείου του μειονοτικού χωριού Πάχνη, χρησιμοποίησε τους χαρακτηρισμούς «Πομακοχώρια» και «Ελληνόπουλα» που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας και τουρκόφρονων της μειονότητας που είδαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, «άρνηση της Ελλάδας στην αναγνώριση τουρκικής εθνικής ταυτότητα των ομοεθνών της περιοχής».
Η Πάχνη είναι ένα γραφικό χωριό 1.000 περίπου κατοίκων στις πλαγιές της Ροδόπης, περίπου 28 χλμ βόρεια της Ξάνθης. Λίγοι κάτοικοι έχουν μείνει πια που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ λόγω της οικονομικής κρίσης μεγάλο μέρος της νεολαίας μετανάστευσε σε μεγάλα αστικά κέντρα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Είναι ένα από εκείνα τα Πομακοχώρια που μένουν φανατικά πιστά στην παράδοση και στον πολιτισμό τους, αρνούμενα να δεχθούν… τουρκικό φέσι, που έτσι και αλλιώς ουδέποτε είχε σχέση με την τοπική κουλτούρα. Δεν είναι τυχαίο πως στην Πάχνη, οι κάτοικοι δεν μασούν τα λόγια τους, απέναντι στις τουρκικές μεθοδεύσεις, που συστηματικά επιχειρούν τον εκτουρκισμό της μειονότητας.
Η λειτουργία του Συλλόγου, οι κοινωνικές του δράσεις και οι κατά καιρούς δημόσιες τοποθετήσεις του, έχουν ως αποτέλεσμα την κοινωνική ευαισθητοποίηση και την αντικειμενική ενημέρωση των κατοίκων της ορεινής περιοχής, που η Άγκυρα και οι τουρκόφρονες της μειονότητας αρνούνται ν’ αποκαλούν με τον όρο «Πομακοχώρια». Ο ταμίας του συλλόγου κ. Ερντίν Μουμίν, επισημαίνει πως: «μια όμορφη συζήτηση του πρωθυπουργού της χώρας με το νηπιαγωγείο μας, έτυχε κακόβουλης εκμετάλλευσης από την Τουρκία. Εμείς είμαστε περήφανοι για τον πολιτισμό και την ιστορία μας και αποτελεί τιμή μας που καταγόμαστε και ζούμε στα Πομακοχώρια».
«Persona non grata» από Συλλόγους Πομάκων
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΝΑ» της Καβάλας ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων Αχμέτ Ιμάμ, δήλωσε πως ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είναι ανεπιθύμητος: «Δεν τον θέλουμε είναι ανεπιθύμητος, εκτός αν έρθει να ζητήσει συγνώμη για τις σφαγές που μας έχουν κάνει μέσα στους αιώνες».
Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγων Πομάκων, επίσης είπε πως: «Μας αποκαλεί Τούρκους, αλλά δεν είμαστε, είμαστε Πομάκοι. Καταγόμαστε από τη φυλή των Αγριανών».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Νομού Ξάνθης. «Εμείς όταν πεθαίναμε για αυτά τα εδάφη, τουρκικά δεν ξέραμε, τώρα δεν ξέρουμε την μητρική μας γλώσσα.. Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται μια πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας. Σύλλογοι, ομάδες ανθρώπων ακόμα και ατομικά πολλές φορές προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να αποτρέψουμε την εις βάρος μας πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία και παλεύουμε για το αυτονόητο, προσπαθούμε να αποδείξουν το αυτονόητο το ότι δεν είμαστε ελέφαντες δηλαδή» αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου, που απευθύνει μήνυμα και στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών: «Σε όποιο από τα πομακοχώρια και αν πάτε – Γιατί πομακοχώρια λέγονται – κύριε Τσαβούσογλου δεν θα αλλάξει κάτι, θα εξακολουθούμε να είμαστε Έλληνες Πομάκοι και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε στην επόμενη ούτε στην μεθεπόμενη επίσκεψη σας στην Θράκη ακόμα και τότε Έλληνες Πομάκοι θα είμαστε. Όσο για τα θέματα που εγείρονται και ακούγονται ανά καιρούς από εσάς ή τους συνεργάτες σας περί καταπίεσης της τουρκικής μειονοτητας όπως την αποκαλείτε αρχικά σας διαβεβαιώνουμε πως τουρκική μειονοτητα δεν υπάρχει και εν συνεχεία σας εγγυόμαστε πως απολαμβάνουμε οι μουσουλμάνοι της Θράκης όλες της ελευθερίες»
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύεται από μεγάλη συνοδεία τουρκικών ΜΜΕ, που θα καλύψουν λεπτό προς λεπτό, την παρουσία και τις επαφές του στη Θράκη, στο πλαίσιο μιας επικοινωνιακής φιέστας που θ’ απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο.
Στις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής η τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με προορισμό την Αθήνα για το επίσημο σκέλος των επαφών με τον υπουργό Εξωτερικων Νίκο Δένδια.
Η Τουρκία συνεχίζει να θέτει επιτακτικά θέμα αναγνώρισης της μειονότητας με εθνικούς όρους και όχι θρησκευτικούς, όπως ισχύει με τη Συμφωνία της Λωζάνης. Για αυτό και από το 2017, όταν ο πρόεδρος Ερντογάν το είχε βάλει ευθέως στο τραπέζι των συνομιλιών κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, αποτελεί βασική επιδίωξη της τουρκικής διπλωματίας.
protothema