Νέα «δολώματα» ρίχνει για να πιάσει «λαβράκια» φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών: Μία από τις σκέψεις είναι να μοιράζει χρηματικά ποσά ώστε να πείσει τους πολίτες με έξυπνες εφαρμογές στα κινητά να σκανάρουν αποδείξεις και να εντοπίζουν το «μαύρο χρήμα»! Ανατροπές έρχονται όμως και στον τρόπο διεξαγωγής της φορολοταρίας!
Δεδομένου ότι το Υπουργείο προτίθεται να υιοθετήσει «ενισχυμένου» τύπου κίνητρα για να «ξετρυπώσει» φοροφυγάδες μέσω της εκτεταμένης χρήσης ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγών, στα «σκαριά» είναι ανατροπές στον τρόπο διεξαγωγής της περιβόητης φορο-λοταρίας, αλλά και έξυπνες εφαρμογές για τα κινητά τηλέφωνα.
«Τέλος» τα 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς
Εκτός από το «μπόνους» που θα δοθεί στους πολίτες για να κάνουν μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής ή με κάρτες τις πληρωμές τους προς «ύποπτους» για φοροδιαφυγή κλάδους, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» και για ανατροπές στον τρόπο διεξαγωγής της φορολοταρίας, ενώ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει ειδικές εφαρμογές αποκάλυψης της παραοικονομίας μέσω των κινητών τηλεφώνων!
Το τελευταίο διάστημα όλα δείχνουν πως το ενδιαφέρον για τις μηνιαίες κληρώσεις ατονεί. Και για αυτό δρομολογούνται αλλαγές για να καταστήσουν ξανά ελκυστική τη διαδικασία. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι οι κληρώσεις ποσού 1.000 ευρώ για 1.000 τυχερούς κάθε μήνα, έχουν εξαντλήσει την δυναμική τους, καθώς η φορολοταρία υιοθετήθηκε σε άλλες εποχές και κάτω από διαφορετικές συνθήκες.
Φορολοταρία με… τζακποτ
Έτσι, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ανανεωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών και για τη φορολοταρία και μαζί με αυτό φυσικά να ενισχυθούν και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στην αγορά και να μπουν σε μια νέα δυναμική. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, για το «λίφτινγκ» της φορολοταρίας κάποιες σκέψεις που υπήρχαν για κληρώσεις ακινήτων ή αυτοκινήτων, το πιο πιθανό είναι να εγκαταλειφθούν.
Ωστόσο συζητείται να αυξηθεί το κονδύλι των 12 εκατ. ευρώ: Το πιθανότερο είναι ότι οι τυχεροί θα είναι, πλέον, πολύ λιγότεροι από σήμερα αλλά έτσι θα μοιράζονται πολύ μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα. Τα 1.000 ευρώ σε 1.000 «τυχερούς» θεωρείται πως έχουν κουράσει και έτσι σχεδιάζεται τα ποσά να είναι πολλαπλάσια για τους τυχερούς. Επιπλέον, εξετάζεται οι κληρώσεις να γίνονται πιο συχνά, ίσως και σε εβδομαδιαία βάση, να γίνονται δημοσίως με ειδική εκπομπή ή και να δίδεται τζακποτ στις περιόδους των εορτών. Τέτοιες εισηγήσεις εάν και εφόσον υιοθετηθούν ενδέχεται να τεθούν σε εφαρμογή ακόμη και από το φθινόπωρο ή σε κάθε περίπτωση μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022.
«Έξυπνα» κινητά κατά της φοροδιαφυγής
Σχεδιάζεται ακόμη να αξιοποιηθεί και μια νέα ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ για «smart» κινητά τηλέφωνα που θα ελέγχει την εγκυρότητα κάθε χάρτινης απόδειξης που εκδίδεται με κωδικό QR. Στην καφετέρια, στο μπαρ ή σε όποια άλλη εμπορική συναλλαγή, κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να σκανάρει την χάρτινη απόδειξη που εκδόθηκε.
Εξετάζεται να δίνεται μπόνους σε όσους συμβάλλουν να εντοπιστούν παράνομες «εικονικές» αποδείξεις, που εκδίδονται από κυκλώματα φοροδιαφυγής με «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές. Εάν προκύψει ότι η χάρτινη απόδειξη που τους δόθηκε είναι «μαϊμού» μπορεί να κερδίζουν όλο τον λογαριασμό ή «πριμ» ένα ποσόν κατ’ αποκοπήν (πχ 500 ευρώ).
Αμοιβή σε όσους «ξετρυπώσουν» φοροφυγά
Αντίστοιχα «κόλπα» γίνονται και με μηχανάκια POS που είναι συνδεδεμένα όχι με ελληνικές τράπεζες, αλλά με λογαριασμούς σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο ή και πιο «εξωτικούς» προορισμούς σε Ειρηνικό και Άπω Ανατολή. Για τον λόγο αυτό το μέτρο σχεδιάζεται να «τρέξει» παράλληλα με τις 600.000 αναβαθμισμένες ταμειακές μηχανές που θα συνδεθούν on line με το Taxis.
Υπό προϋποθέσεις, και οι αποδείξεις που «σκανάρονται» θα προσμετρώνται στη φορολοταρία ή στο «χτίσιμο» του αφορολογήτου, για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι λόγω της εξαίρεσης των χάρτινων αποδείξεων, οι φορολογούμενοι δεν έχουν κανένα κίνητρο να ζητάνε αποδείξεις για συναλλαγές με μετρητά, πράγμα που ευνοεί την φοροδιαφυγή.